Compte enrere per a la reversió de l'Hospital d'Alzira

La Conselleria de Sanitat farà realitat un dels seus grans compromisos

Guardar

08-hospital_de_la_ribera_alzira
08-hospital_de_la_ribera_alzira

L'aposta de la Conselleria de Sanitat Universal, dirigida per Carmen Montón, per la reversió del model públic-privat en la gestió del Departament de Salut de la Ribera està a punt de fer-se realitat. El pròxim 31 de març finalitza el contracte de concessió a l'empresa Ribera Salud, per la qual cosa l'endemà, el departament s'integrarà en la xarxa de salut pública de la Generalitat Valenciana, 18 anys després que el govern popular d'Eduardo Zaplana impulsara aquest model mixt, més conegut com el 'model Alzira'.

Havia sigut un dels compromisos del nou Govern del Botànic en 2015: recuperar la gestió pública del departament de salut, i divendres passat, Mónica Oltra va anunciar el que ja se sabia. "Serà una realitat", va apuntar. I és que el govern valencià acabava d'aprovar en la reunió prèvia el decret per a integrar als treballadors de l'hospital en el sistema sanitari públic. Punt final a un procés que ha suposat una intensa batalla judicial entre la concessionària, Ribera Salud, i la Conselleria de Sanitat.

Carmen Montón i Mónica Oltra

La xarxa de departaments de salut de la Comunitat Valenciana ha sigut l'única en la qual s'ha implantat aquest model. Consisteix en que una companyia gestiona les instal·lacions sanitàries i contracta els seus propis treballadors, que no són professionals públics, a canvi d'un pagament anual (un cànon) de la Generalitat. D'aquesta forma, els ciutadans reben l'atenció de forma gratuïta, amb càrrec a l'administració pública

I és que el Departament de Salut de la Ribera atén ni més ni menys que a 250.000 persones mitjançant, no solament un hospital, sinó també 14 centres de salut i 31 consultoris repartits en 35 municipis de la regió. A més empra a 1.660 professionals, que amb la reversió i gràcies a l'aprovació de l'esmentat decret, passaran a formar part de la plantilla gestionada directament pel govern valencià. I encara hi haurà més. Montón va anunciar que l'equip d'aquest departament augmentarà en 303 empleats fins a finals d'any, per a equiparar la ràtio a la resta de departaments de gestió pública.

La concessió actual del departament de Salut d'Alzira es va signar en 2003 per un termini de 15 anys. A partir de llavors, el contracte estipulava que es podria prorrogar cada cinc anys en cas que ambdues parts estigueren d'acord. No obstant no serà així.

El Pacte del Botànic ja establia com un dels principals objectius la "recuperació del sistema sanitari públic" i la reversió de les concessions, però no va ser fins a 2016 quan el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar en el debat de política general que no es renovaria aquest contracte. En 2017, just fa un any, la Generalitat va iniciar la reversió oficialment notificant-li-ho a Ribera Salud.

Així doncs, la Conselleria de Sanitat va incloure en els Pressupostos per a 2018 una inversió de prop de 5,7 milions d'euros per a millorar aquest departament i la despesa de personal en la Conselleria es va incrementar en 139 milions per a fer front a l'absorció dels empleats de la Ribera.

Carmen Montón, consellera de Sanitat | P. Plaza

La intenció és fer el mateix conforme vagen vencent les concessions administratives en els altres tres departaments sanitaris gestionats mitjançant aquest model i per aquesta mateixa empresa: el del Vinalopó, el de Torrevella i el de Dénia. Amb tots aquests departaments, Ribera Salud atén a la Comunitat Valenciana a un de cada cinc habitants, entorn d'un milió de persones. "La salut és un dret i no un negoci", va assegurar la consellera el divendres, i va afegir que aquesta reversió constata que "les privatitzacions no són per sempre".

Destacats