Compromís proposa una nova línia de metro que arribe a Xirivella, Aldaia, Alaquàs o Tavernes Blanques

Així mateix, la proposta liderada per Baldoví inclou ampliar l'horari i la Línia 10 de Metrovalencia

Guardar

Nou disseny dels trens de Metrovalencia
Nou disseny dels trens de Metrovalencia

Compromís ha proposat transformar el sistema de transport públic sostenible i, entre altres mesures, crear una nova línia de metro que arribe a Xirivella, Aldaia, Alaquàs o Tavernes Blanques. Una mesura que facilitaria el desplaçament dels veïns i veïnes de l'àrea metropolitana fins a València i que permetria reduir l'ús de transport públic i, per tant, la contaminació.

Així ho ha anunciat el candidat de Compromís a la Presidència de la Generalitat Valenciana, Joan Baldoví, en l'acte de campanya 'Ciutats pel clima', que s'ha celebrat aquest matí al parc del Canaló de Mislata. En la trobada també han participat l'alcalde de València i candidat a la reelecció, Joan Ribó; l'alcalde de Manises i candidat a la reelecció, Jesús Borràs; la candidata a l'alcaldia de Quart de Poblet, Rosa María García; l'alcaldable de Xirivella, Ricard Barberá; i la també candidata de Compromís a Mislata, Silvia Maiques.

Baldoví ha defensat que no és possible lluitar contra el canvi climàtic sense canviar la manera de desplaçar-nos, sense reduir l'ús del transport privat, per la qual cosa és necessari donar alternatives al cotxe. "Només Compromís ha plantejat una proposta seriosa i ambiciosa per a ampliar la xarxa de Metrovalencia i el TRAM perquè arribe a més municipis, perquè tinga més freqüència i que tothom puga arribar a casa, la universitat o el treball d'una manera sostenible", ha defensat Baldoví.

En primer lloc, Compromís planteja millores en les línies que transcorren per la capital del Túria. És el cas de prolongar la Línia 10 pel centre històric fins a Orriols passant per Pont d'Assut, vertebrant el nord i el sud de la ciutat, donant ús a l'estació del Mercat Central, abandonada pel PP després d'invertir 33 milions d'euros.

A més, avançar en el duplicat del túnel Bailén-Colón per a millorar les freqüències de tota la xarxa, completar el projecte de tramvia orbital (Nova Línia 6), des de Nou d'Octubre seguint un traçat per la ronda exterior i ampliar les Línies 1 i 2 des de Bailén fins a l'hospital La Fe.

Quant als municipis de l'àrea metropolitana, el candidat a la Presidència de la Generalitat ha proposat recuperar el projecte de prolongació de l'actual Línia 9 des de Riba-roja de Túria fins a Vilamarxant. Crear una nova línia de metro que arribe fins al barri del Crist que transcorrerà per Xirivella, Aldaia i Alaquàs. I ampliar la xarxa de metro fins a Tavernes Blanques (Línia 7).

El candidat a la Presidència de la Generalitat Valenciana per Compromís, Joan Baldoví
El candidat a la Presidència de la Generalitat Valenciana per Compromís, Joan Baldoví


Compromís també planteja ampliar l'horari de Metrovalencia fins a les dues de la matinada entre setmana i durant 24h els caps de setmana.

Baldoví també ha assenyalat que "cal continuar reclamant, d'una vegada per sempre les competències de rodalia per a fer una xarxa valenciana, àmplia, ràpida que arribe a tots els racons del territori amb els corresponents fons per al seu finançament".

Lluita contra el canvi climàtic

Per la seua part l'alcalde Joan Ribó ha posat en valor la renaturalització del Nou Llit del Túria, el gran projecte a escala metropolitana que planteja Compromís per a convertir aquest espai en un pulmó i element de connexió entre municipis. Una actuació que també suposaria la connexió del parc natural del Túria amb l'Albufera

Segons ha explicat Ribó, "aquest plantejament requereix molta col·laboració i de lideratges compartits, així com de recursos. La renaturalització del Llit del Túria és un projecte encoratjador que aglutina a tots els municipis de l'Horta Sud que suposarà facilitar la continuïtat dels espais naturals i paisatgístics, en particular atesos els itineraris ciclistes i per a vianants".

L'alcalde de València s'ha referit també a aquells que diuen que volen lluitar contra el canvi climàtic, però després no actuen en conseqüència, "no es pot dir que es vol lluitar contra el canvi climàtic i després voler ampliar el port de València que acabarà amb l'Albufera i les platges del sud, i que suposarà milers de camions dia a dia per tota l'àrea metropolitana de València. No es pot dir que es vol lluitar contra el canvi climàtic i estar a favor d'ampliar aeroports o autopistes sense justificació".

L'alcalde de Manises, Jesús Borràs, i la resta de companys de l'àrea metropolitana, han explicat les problemàtiques que planteja la proximitat de l'activitat de l'aeroport en la vida dels veïns dels seus municipis per als quals demanen solucions al govern central. Així mateix, han explicat els reptes que tenen al davant per a aconseguir un millor transport públic metropolità i avançar cap a ciutats més verdes.

 

Destacats