Compromís es posiciona a favor de les baixes laborals per menstruació

Guardar

Mònica Álvaro
Mònica Álvaro

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Álvaro, davant la propera aprovació al Congrés de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs, que contempla la baixa laboral per la menstruació, ha manifestat que "des de la nostra formació estem a favor d'aquesta regulació que respectarà el dret a la salut laboral de les dones en aquells supòsits en què la menstruació vinga per una malaltia d'origen obstètric".

Segons Álvaro, "la llei ha d'aprofitar perquè dins del seu articulat es reconeguen les malalties greus i d'origen obstètric, com ara l'endometriosi o la síndrome de l'ovari poliquístic (SOP), i les conseqüències que se'n deriven d'elles a l'hora d'acudir al lloc de treball".

"L'endometriosi, malgrat afectar entre un 10-15% de les dones en edat fèrtil, manca de tractament ràpid i diagnosi eficient. El problema fonamentalment és què provoca fort dolor pelvià i que així difícilment es pot atendre la jornada d'un dia de treball, per això donem la benvinguda a una legislació que la incloga. De fet, els permisos menstruals es contemplen ja en Castelló, gràcies a la tasca de la regidora d'Igualtat, Vero Ruiz".

A més a més, la també portaveu de Compromís en la Comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i LGTBI en el parlament valencià, ha assenyalat que "el Govern central ha de tindre present la promesa que va fer, el maig de 2021, per tal d'incloure la violència obstètrica a la Llei de Salut Sexual. Cal recordar que la violència obstètrica ja està inclosa a la Llei de Salut Valenciana, però que ara caldria abordar els mecanismes per a combatre-la des d'una regulació estatal".

"Per últim -destaca la diputada Mònica Álvaro-, les mesures que introdueix l'esborrany de la Llei per pal·liar la pobresa estatal són molt aplaudides a Compromís, ja que reforcen el discurs de fa molt de temps on també hem demanat la baixada de l'IVA als productes d'higiene femenina, l'accessibilitat a aquests productes en centres educatius, de salut i altre tipus de mesures contemplades a l'esborrany".

Destacats