Compromís concorrerà amb Sumar amb marca pròpia a les eleccions generals del 23J

La coalició valencianista, sota la marca 'Compromís-Sumar: Sumem per Guanyar', ostentarà els llocs 1 i 2 de la llista al Congrés per València

Guardar

Executiva de Compromís celebrada en la seu nacional per a confirmar l'acord amb Sumar
Executiva de Compromís celebrada en la seu nacional per a confirmar l'acord amb Sumar

Fumata blanca a la plaça del Pilar de València. L'executiva nacional de Compromís, reunida aquest matí a la seua seu, ha acordat confluir amb Sumar a les eleccions generals del 23 de juliol. Un acord que serà ratificat durant el dia per les bases i que arriba en l'última jornada per a registrar coalicions electorals. Ho farà amb marca pròpia, sota el nom 'Compromís-Sumar: Sumem per Guanyar', i ostentant els llocs 1 i 2 de la llista al Congrés per València.

Concretament, tal com han detallat fonts del partit, en les candidatures per al Congrés per València, els números 1 i 2 seran per a Compromís, mentre que l'1 per Alacant serà per a Sumar i l'1 per Castelló serà un nom independent triat en consens per totes dues parts. En la resta de les llistes, els nombres parells aniran per a Compromís i els imparells per a Sumar.

En el cas de les candidatures al Senat, les llistes seran un "espill" de les del Congrés, és a dir, el número 1 per València serà per a Sumar i els cap de llista per Alacant i Castelló per a Compromís. En la resta de les llistes, els nombres imparells seran de Compromís i els parells de Sumar.

Compromís obri ara un procés de primàries per a elegir a les seues candidates i candidats, un procés que iniciarà demà i que culminarà la setmana vinent amb les votacions. Un procés que podria desembocar en un lideratge femení en la formació, tal com han reclamat veus internes com Pere Fuset, que s'ha descartat com a candidat.

"Els vetos no formen part de l'ADN de Compromís"

Després de l'executiva, els portaveus de Compromís, Àgueda Micó i Alberto Ibáñez, han presentat l'acord davant els mitjans. Micó ha reconegut que "estem molt contentes. Estem en un moment clau i és fonamental col·laborar i cooperar per a construir llocs comuns que vagen més enllà d'eixe bipartidisme que vol tornar a l'escena política estatal, i per a anar contra la dreta reaccionària que vol limitar els nostres drets".

Per part seua, Ibáñez ha reconegut que "obrim una finestra d'esperança amb un acord que busca interpel·lar a l'electorat tradicional de Compromís i a la majoria social que el 28M ens va demanar tornar a posar l'esperança i la il·lusió enfront dels quals volen tornar al dolor que va suposar el bipartidisme".

L'objectiu, han afirmat els portaveus, és tindre un grup parlamentari valencià al Congrés "si jurídicament és possible". Pel que respecta als aspectes programàtics, des de Compromís s'incideix en dos pilars: "defensar els interessos de la majoria social del país, de la gent que no pot pagar un lloguer, dels quals volen que els llibres de text siguen gratis o funcione la dependència; i en el vessant valencià, defensar el nostre dret civil i un finançament just".

Respecte a un possible pacte amb Podemos, Ibáñez ha recordat que "és Sumar a qui li toca confluir" i ha rebutjat la política de vetos: "negociem sempre des de la serenitat, la confiança i la prudència i això passa per no vetar a ningú; aquesta política 'testosterònica' no forma part de l'ADN de Compromís".

Destacats