Ciutadans passa al 2021 augurant la mort del Botànic. "No acabarà la legislatura", diu Cantó

L’alternativa que proposa Toni Cantó és un “tripartit bo”, amb Bonig i Puig

Guardar

Xisco-Navarro_Valencia-Extra_Toni-Canto-1
Xisco-Navarro_Valencia-Extra_Toni-Canto-1

Enrere queden les constants reunions entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el líder de la formació taronja de Ciutadans a la Comunitat Valenciana, Toni Cantó, les quals mantenien durant els mesos previs a l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat per a aquest recentment estrenat 2021. Encara que les primeres reunions semblaven vindre de la mà de l'eliminació de la pujada d'impostos a les grans fortunes i multinacionals, proposta que a la sala conjunta de les Corts aprovaven i negociaven els mateixos partits del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem, mentre Puig es reunia amb Cantó, aquests contactes podem dir que han caigut en sac foradat. Finalment, Ciutadans, i el mateix Cantó, van votar abstenció als comptes botànics de la Generalitat, els quals sumaven fins a quasi 26 milions d'euros, tot un rècord.

No obstant això, Ciutadans no es va quedar de braços plegats amb l'elaboració d'aquests comptes, i és que van ser fins a 37 les esmenes parcials que va anunciar Ciutadans tant a la Llei d'Acompanyament com als mateixos Pressupostos de la Generalitat, girant aquestes al voltant dels polèmics impostos, l'àrea de sanitat, l'àmbit educatiu així com al sector econòmic i a la transparència. Respecte a la posició de Ciutadans, el mateix Toni Cantó, ens anunciava en una entrevista per a aquest mateix mitjà que "la baixada d'impostos, si es compleix l'un altre, és el que farà que el nostre vot es decante pel sí o per l'abstenció". Finalment, la formació de Cantó es va decantar per l'abstenció, després del rebuig dels grups que sustenten al Consell a la iniciativa de Cs per a abaixar els impostos a les classes mitjanes i treballadores. La mateixa formació admetia que aquesta mesura la proposaven per a pal·liar la pujada d'impostos a les grans fortunes. No obstant això, el líder de Ciutadans s'ha mostrat "satisfet" pel "treball dur" i les mesures aconseguides, com la contractació de metges i infermers, les ajudes al turisme, el bo comerç, la creació de 2.000 places per a residències de majors o la posada en marxa d'un fons Covid de 76 milions d'euros per als sectors econòmics afectats.

A dues setmanes de l'aprovació dels Pressupostos de 2021 amb l'abstenció de Ciutadans i el no del PP i VOX, el líder de la formació taronja de Ciutadans ha afirmat a una entrevista per a Europa Press que l'acord del Botànic "està mort", i ha augurat que "no va aguantar tota la legislatura". No obstant això, el mateix Cantó sap que falta a la màxima institució autonòmica valenciana per tenir el seu suport: "abaixar els impostos a la gent treballadora per pal·liar els efectes de la pujada a les grans fortunes". Tot i la falta d'acords finals entre el Botànic i Ciutadans, Cantó agraeix al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al conseller d'Hisenda, Vicent Soler, "la seua voluntat per a arribar a acords", però, al mateix temps, lamenta que "mentre hi ha grups que volem construir, hi ha uns altres que estan per destruir". "Continuarem treballant i oferint diàleg per a centrar al Consell i continuar sent útils", afegeix Cantó.

Mentrestant, Cantó assegura que "somia" amb un "tripartit bo" entre la seua formació, el PSPV i el PP. Així s'ha expressat Cantó en una entrevista amb Europa Press, en la qual ha lamentat que socialistes i 'populars' s'"autoexclouen" d'aquesta equació, encara que creu que el seu partit podria ser una "cola" per a aquest pacte. Malgrat això, no "pensa" en un escenari en el qual assumís la vicepresidència d'un govern de Ximo Puig. No obstant això, el també síndic de Cs a les Corts ha defensat el "camí a la confiança" obert amb el 'president' i amb el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, durant la negociació de pressupostos, en els quals finalment la formació taronja es va abstenir. Sobre aquest tema, ha admés tenir un "sentiment de frustració" perquè no es va aprovar la seua proposta d'impostos "boicotejada per Compromís i Unides Podem". No obstant això, veu "mostres d'enfonsament" en el Botànic, que "no arribarà ni des de lluny al final d'aquesta legislatura", la qual cosa "podria ser dramàtic".

Per a Cantó, "no s'acabarà la legislatura, i bastants mesos abans que acabe, veurem al PSOE intentant governar en solitari i Compromís i Podem saltant del vaixell i marcant diferències per a preparar-se per a les eleccions". "Veurem aquest espectacle penós que ja s'ha vist algunes vegades en altres comunitats autònomes", ha aventurat. "Els qui paguen les bregues entre Puig, Oltra i Davó o Lima o qui siga que mane en Podemos són els majors, els professionals sanitaris o els comerciants", ha assenyalat al mateix temps que ha titllat de "molt negativa per als valencians" la inestabilitat política.

Destacats