Catalá critica que Puig no hi ha "res nou a contar" i li insta a "polsar el botó" de l'avançament electoral

Demana el cessament d'Oltra per la condemna a la seua exmarido per abusar d'una menor tutelada i reprende al Consell per "ocultar xifres de morts".

Guardar

Maria jose Catalá en el Debat de Política de la Comunitat Valenciana
Maria jose Catalá en el Debat de Política de la Comunitat Valenciana

La síndica del PP en Les Corts, María José Catalá, ha criticat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha "res nou de contar als valencians" i li ha instat a "polsar el botó" de l'avançament electoral perquè considera que toca que el Consell "es vaja a casa". "És hora de renàixer de les cendres amb un nou govern", ha asseverat.

Així s'ha manifestat Catalá en la seua intervenció en el Debat de Política General. La síndica 'popular' s'ha estrenat com a portaveu amb un discurs que ha començat criticant l'"exercici de tacticisme polític" de Puig per fer coincidir l'anunci de la desescalada amb la seua intervenció.

Per a Catalá, aquest anunci "arriba tard" i li ha etzibat que "si volia marcar-se un Ayuso, hauria d'haver-li-la jugat abans" i "donar la cara per sectors econòmics que ha injuriat i ha deixat a l'estacada" com l'hostaleria.

La síndica ha asseverat que Puig té "cinc grans fronts oberts en aquest moment": "L'esbombada i airejada ruptura del seu govern" ha sigut el primer que ha esmentat. "Ve vosté a demanar-nos unió, consens, 'tots a una veu'", ha assenyalat: "Perquè primer el seu govern, que parle el seu govern. 'Tots a una veu', vostés primer".

En la rèplica, Catalá ha incidit a Puig que treballe "la cohesió en el seu govern". "No és creïble que vosté parle de consens, d'unió, de l'"Abraçada" de Genovés, quan els seus no poden ni fer-se una abraçada a la cantonada", ha manifestat, i li ha instat a parlar de cohesió no amb el president català, Pere Aragonès, sinó amb la vicepresidenta Oltra i el conseller Soler.

També ha criticat l'"extrema feblesa de l'agenda valenciana" i el "menystinc permanent" de Sánchez a Puig. Ha considerat que setembre ha sigut un "mes horribilis" per al president ja que "cada ministre que ha vingut no ha deixat de donar-li portades".

Catalá ha criticat la gestió social i sanitària i l'ha acusat d'"ocultar persones mortes amb coronavirus". "No sols és menyspreable, és motiu de cessament", els ha etzibat. "Es pensava vosté que estàvem ximples quan eixien aqueixes xifres tan redonetes tots els dies?", li ha retret.

La síndica ha catalogat la gestió econòmica del Consell com a "precària, desnortada i gens ambiciosa". Més encara, referent a l'eixida de la crisi pandèmica, l'ha qualificada de "negligent" i li ha retret que ha "demonitzat" l'hostaleria i el turisme.

A més, li ha enlletgit l'"exercici de frivolitat absoluta" d'afirmar que "és millor salvar una vida que prendre una cervesa". "Diga-li-ho vosté al qual té un xicotet bar de tota la vida", li ha etzibat. "Frivolitzar amb la vida professional de moltes persones, això no m'ho esperava de vosté", ha manifestat.

"DISC RATLLAT"

Catalá, que ha recordat a les anteriors síndiques 'populars', Eva Ortiz i Isabel Bonig, ha afirmat que el discurs de Puig ha sigut com "un disc ratllat, un exercici de 'remember' que no esperava". Així, ha criticat anuncis com els fons per a l'Albufera, per a la qual l'any passat ja va afirmar que hi hauria 240 milions "dels quals no hem vist res".

També li ha retret "fiar-ho tot" als fons europeus. "Vosté no ha entés res, els valencians sempre hem eixit pel nostre propi peu", ha asseverat, i li ha etzibat: "Ve vosté a dir que el pla és que ens ho paguen tot els fons europeus. Llavors, és igual que estiga vosté que un pal de granera en la Generalitat si el pla és que vinguen uns altres a resoldre'ns la papereta", ha enlletgit.

Enfront d'això, Catalá ha asseverat que el PP té "un pla per a recuperar als valencians", ha recordat la seua proposta de reforma fiscal, que li posarà la "catifa roja" a les inversions i ha asseverat que tenen un pla per a l'accés de la joventut a l'habitatge. "No es pot fiar l'emancipació juvenil a una taxa turística", ha sentenciat.

Catalá ha tendit la mà a Puig per a arribar a "grans acords" en matèria d'aigua, finançament i infraestructures. Amb la primera, li ha enlletgit que la seua defensa és "timorata i precària com el seu govern"; sobre finançament li ha etzibat a Oltra que "A quina hora armen el escàndol" i en infraestructures ha assegurat que el Govern "tracta com borrecs" als valencians amb les Rodalie.

DEMANA EL CESSAMENT D'OLTRA

Catalá ha tret en la trona la sentència que condemna a cinc anys de presó a un educador social, exmarit de la vicepresidenta Mónica Oltra, per abusos sexuals a una menor tutelada, i li ha retret a Puig que no fera cap referència. "Només per aquest silenci eixordador haurien d'estar tots vostés a les seues cases. Això és 'orgull valencià'?", ha manifestat.

Així, ha assegurat que Puig "no pot esquivar" la situació i li ha considerat l'"únic responsable" que Oltra seguisca en la seua cadira. Catalá li ha enlletgit que aquesta menor, al seu judici, haja sigut "ignorada pel seu govern per a salvar el problema de la senyora Oltra".

"L'esquerra s'ha posat en el bàndol contrari al de la dignitat, de la infància, de les dones", li ha enlletgit, i li ha instat a anunciar el cessament d'Oltra i a demanar perdó. "Què ha passat amb el 'Germana, jo sí que et crec', quina ha passat amb el 'Són els nostres fills'?", s'ha preguntat.

Ja en la rèplica, Catalá li ha etzibat a Puig si "demanarà perdó" pel cas de la menor tutelada. També en l'àmbit judicial, referit a la investigació al germà del 'president', Francis Puig, per les subvencions a les seues empreses, Catalá ha postil·lat: "A l'únic autònom al qual li ha anat bé amb el seu govern és al seu germà".

També ha acusat el Consell de "no abordar" que hi ha un 35% de xiquets en situació de pobresa infantil, i s'ha preguntat "com es pot vindre ací traient pit de la seua gestió". Sobre aquest tema, ha dit que ha tingut "l'elegància de no dir voltor a la senyora Oltra".

Igualment, s'ha mostrat "preocupada" pel "procés silent" en l'educació, en la qual considera que el Consell "passa la ideologia com una piconadora per damunt dels xiquets". "És tan tremend que hi haja alumnes d'Alacant que els seus pares han decidit matricular-los a Múrcia per a esquivar la seua piconadora ideològica", li ha etzibat.

"MADRILEÑOFÒBIA"

D'altra banda, Catalá ha enlletgit a Puig que agite "la bandereta de la madrileñofòbia, excepte en el futbol". Així, ha asseverat: "Madrid atrau les inversions i vostés les espanten". També li ha criticat en la rèplica que al·ludisca a Madrid com a "enemic exterior" i a Europa com a "solució". "Llavors vosté què porta? Vosté què aporta?", li ha preguntat.

Igualment li ha enlletgit que el Consell "desacredite i rebutge la Copa Amèrica per motius ideològics". "Què passaria si se n'anara a Barcelona amb la inversió de l'Estat?", li ha preguntat.

La síndica ha incidit en què "les economies més avançades aposten per la llibertat i l'esforç personal", "just el contrari que el que fa un govern socialcomunista amb aspiracions nacionalistes". En aquest sentit, ha asseverat que "estem en moment d'abaixar impostos".

També li ha preguntat si establirà la "taxa turística", i ha retret: "Cal ser nacionalista, comunista i d'esquerres per a no veure que imposar la taxa turística és una barbaritat".

Per a Catalá, Puig ha fet "grans discursos en Les Corts", però "hui no és un dia d'aquests". "Se li veu cansat, esgotat, hi havia un moment en què ni els seus li estaven escoltant", ha indicat.

En la seua estrena com a síndica, Catalá ha defensat que ve a "fer política d'altures i no de fang", i ha alertat que el PP "no donarà ni una batalla per barallar ni deixarà un colp per respondre". "La política liberal és més necessària que mai enfront d'una terra sotmesa al nacionalisme i totalitarisme", ha manifestat.

Destacats