Cantó i Puig volen tancar hui el "sí" de Ciutadans als pressupostos

La formació reclama una baixada d’impostos i aprovar ajudes per als més afectats per la pandèmia

Guardar

puig i canto
puig i canto

El coordinador autonòmic de Ciutadans (Cs) en la Comunitat Valenciana, Toni Cantó, ha assegurat que el "sí" de la seua formació als pressupostos autonòmics de la Generalitat estarà condicionat per una baixada d'impostos als valencians i valencianes i per l'aprovació d'un fons d'ajudes de 76 milions d'euros per als sectors més afectats per la pandèmia.

El síndic de Ciutadans en Les Corts Valencianes es reunirà hui amb el president Ximo Puig "per a acabar de tancar un acord" per als pressupostos. Cantó mostrava fa uns dies el seu "orgull" per haver aconseguit "mesures que milloraran la vida dels valencians en aquest any tan dramàtic". "La Comunitat Valenciana serà l'única autonomia no governada per Ciutadans i PP en la qual s'abaixaran els impostos a les classes mitjanes i treballadores, gràcies a les nostres negociacions amb el Consell", subratllava el líder de Cs.

Cantó planteja una baixada d'impostos a la classe mitjana treballadora "que suposaria que cada valencià veguera alleujada la seua càrrega fiscal en 217 euros anuals". Segons el síndic, "en llocs on governa Cs, com Andalusia, la baixada d'impostos ha augmentat la recaptació en 550 milions d'euros". "Hem demostrat que les mesures fiscals de Cs suposen recaptar entre 24 i 39 vegades més", ressalta.

CONTRACTACIÓ DE PERSONAL SANITARI

Des de Ciutadans han recordat altres propostes aconseguides per part de la formació, com la contractació de 500 infermeres i 250 metges, la creació de 2.000 places més en residències de majors, ajudes de 8 milions d'euros al turisme, l'ampliació del bo turístic i la posada en marxa d'un bo comerç, entre altres qüestions. "Després d'aquest acord, esperem poder continuar aportant sentit comú i centre a les polítiques del tripartit, dins d'un canal de confiança i treball conjunt que hauria de ser el normal entre líders polítics", considera Cantó.

 

ELS PRESSUPOSTOS S'APROVEN "QUAN LES CORTS VOTEN"

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, recordava el divendres, en referència al possible suport de Ciutadans als pressupostos, que els comptes s'aproven "quan Les Corts voten", encara que "Toni Cantó fa el que vol i el que pot, sobretot el que pot".

Oltra, també líder de Compromís, remarcava que és "una declaració de part, encara que tothom és lliure de dir el que crega convenient", i assegurava que no té més informació: "pel que sé, si no ha canviat el reglament, i crec que no, el pressupost es tanca quan Les Corts voten", remarcava.

La vicepresidenta posava l'accent que "no hi ha un nou format" per a donar eixida als comptes de 2021, només que hi haja més vots a favor que en contra, sense voler entrar en la "possible reunió o conversa" perquè no sap el que Cantó té programat en la seua agenda.

"GOVERN AMB MAJORIA ABSOLUTA QUE ÉS CAPAÇ DE DIALOGAR"

Puig garantia a finals de novembre que els pressupostos de la Generalitat per a 2021 no inclourien una pujada d'impostos per a les classes mitjanes i baixes, sinó mesures fiscals perquè els més rics paguen més i deduccions per a afectats per ERTO, donacions relacionades amb la pandèmia, noves cooperatives, víctimes de violència masclista o famílies monoparentals.

Per al president la reforma fiscal "ha de ser un acord no sols del govern, sinó gairebé generalitzat". "Sempre que hem dialogat el suport de Cs als pressupostos he dit que no s'havien d'apujar els impostos a les classes mitjanes i treballadores, i això no passarà", destacava fa unes setmanes sobre les seues negociacions amb Cantó.

Segons Ximo Puig en el Consell estan "oberts a totes les aportacions col·lectives". "Aquest és un govern amb majoria absoluta que és capaç de dialogar, en altres llocs és més complicat", considera el president.

"TREBALLAR DE MANERA CONJUNTA"

En una entrevista realitzada aquests dies per València Extra, el mateix Cantó es mostrava optimista sobre aquest tema: "sembla, o almenys així ho hem negociat, que el gruix de les esmenes comptarà amb el suport del tripartit".

Així mateix destacava que, durant la pandèmia, es va signar "un pacte per la reconstrucció en el qual ens comprometíem a treballar de manera conjunta per a ajudar als valencians. Aquest esperit d'aquest pacte, que impulsàrem nosaltres, és el que ens guia a l'hora d'intentar pactar aquests pressupostos fins al final".

Destacats