Bonig demana a Puig que siga "valencià abans que socialista" amb Sánchez i aborde "sense fissures" el canvi de finançament

Guardar

bonig corts
bonig corts

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha reclamat aquest dimarts al cap del Consell, Ximo Puig, que siga "valencià abans que socialista" durant la reunió que mantindrà aquest dimecres amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i "plantege sense fissures la decisió política de canviar el model de finançament a la Comunitat i en tota Espanya".

Així ho ha indicat aquest dimarts, en declaracions als mitjans després d'assistir a l'acte del Dia de la Policia Nacional, davant la trobada que tindrà lloc aquest dimecres en La Moncloa entre el president de la Generalitat i Pedro Sánchez.

La 'popular' ha recordat que ella li va demanar a l'anterior Govern central i al seu expresident, Mariano Rajoy, "valentia per a canviar uns pressupostos que no ens agradaven". "Vaig signar una declaració en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2017 demanant més diners. La mateixa valentia que va tenir el PP, i que vaig tenir jo, que vaig preferir defensar els interessos dels valencians per sobre dels partidistes, li exigisc a Puig", ha agregat.

A més, ha assenyalat que, el passat mes d'abril, Pedro Sánchez "va venir a la Comunitat i va dir que el canvi de model de finançament era una qüestió de voluntat política". "Ara té el BOE i la caixa dels recursos públics", ha remarcat.

"No n'hi ha prou amb dir que li exigiran a Sánchez. Demà ha d'eixir el compromís ferm i decidit de convocar immediatament el Consell de Política Fiscal i negociar el canvi de model de finançament. És possible si hi ha voluntat política", ha emfatitzat.

En la mateixa línia, ha ressaltat que "la setmana passada li va concedir 1.459 milions d'euros a Catalunya sobre la base d'una disposició addicional que reconeixia la inversió de l'estat". Bonig ha defensat que la Comunitat Valenciana té el "mateix dret" que aquesta regió i "també està mal finançada".

"DE LES BONES PARAULES ALS FETS"

"Per tant, espere que Puig passe de les bones paraules als fets i que demà li plantege sense fissures a Sánchez la decisió Espanya, i, si no, aqueixos models addicionals de diners, el mateix que se li ha donat a Catalunya. Els catalans no són més que els valencians. Si Catalunya aquesta mal finançada, la Comunitat també. Que siga valencià abans que socialista", ha reivindicat.

De la mateixa manera, ha declarat que espera que la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, i Compromís "comencen a ser útils". "Si no, per a què els volem?", ha qüestionat.

Per la seua banda, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular en les Corts, Mª José Catalá, ha manifestat que espera un "compromís" per part de Sánchez respecte al finançament autonòmic que "vaja més enllà de les promeses" i que "es materialitze en la conferència sectorial en la qual s'ha de fer repartiment de cara pròxims Pressupostos Generals de l'Estat".

Destacats