Barceló afirma que tots els hospitals s'han adequat per a complir amb el Pla del part escollit per cada mare

Afirma que l'atenció des de la perspectiva de la humanització està "garantida de manera universal"

Guardar

Paritori de l'Hospital Universitari del Vinalopó
Paritori de l'Hospital Universitari del Vinalopó

La Conselleria de Sanitat afirma que actualment totes les maternitats i paritoris dels hospitals de la Comunitat Valenciana han adequat les seues infraestructures, segons les seues possibilitats estructurals, per a complir amb el que s'estableix tant en l'Estratègia de salut sexual i reproductiva com en el Pla de part que trie cada dona.

Així, figura en una resposta de la consellera Ana Barceló a la diputada de Compromís Mònica Álvaro sobre com s'han adaptat els espais per a combinar humanització del part amb la garantia d'accés a la prestació de tots els serveis mèdics que es puguen necessitar tant per a les mares com per als xiquets i xiquetes en la sanitat pública valenciana.

En aqueix sentit, la Direcció General d'Assistència Sanitària afirma que l'atenció al part, així com tots els serveis mèdics necessaris, tant a mares com a xiquetes i xiquets, des de la perspectiva de la humanització està "garantida de manera universal".

En concret, els criteris d'humanització de l'atenció al part es desenvolupen en l'Estratègia de Salut sexual i reproductiva de la Comunitat Valenciana que, com a objectius específics, es marca promoure l'elecció "lliure i responsable" de la maternitat per a un naixement "desitjat, segur i satisfactori".

Així mateix, es fixa potenciar el consell preconcepcional en atenció primària i en els centres de salut sexual i reproductiva, amb intervencions preventives i de promoció de la salut que contribueixen a millorar els resultats en salut perinatal.

A més, inclou fer costat a les dones i les seues parelles en la vivència fisiològica de l'embaràs, part i puerperi facilitant la informació i desenvolupament d'habilitats perquè la dona tinga un "rol actiu i participe en la presa de decisions", així com impulsar la formació en promoció de la salut reproductiva en els diferents àmbits professionals i competencials.

DRETS DEL PLA DE PART

Així, explica que per a complir amb aquests objectius s'ofereix a totes les mares la possibilitat de triar el seu Pla de Part que, al seu torn reconeix els següents drets: Els serveis de salut reconeixen el dret a una plena participació de les dones mantenint, al seu torn, la màxima seguretat en tot el procés tant per a la mare com per a la criatura en un entorn de calidesa com a model vigent de bona pràctica clínica.

De la mateixa manera, es recull el dret a romandre acompanyada també en els casos d'embaràs de risc i davant l'aparició de complicacions, incloses les cesàries, sempre que clínicament
resulte possible.

Sobre aquest tema, s'especifica que aquests drets es concreten en què el part discórrega de la manera "més fisiològica, en un ambient tranquil i respectant en tot moment la intimitat"; a una atenció "personalitzada, respectant els desitjos de la dona"; a estar acompanyada en tot moment per la persona que la mare decidisca i al fet que es presente l'equip professional que l'atenga en el moment del part.

Així mateix, la partera té dret a ser informada en tot moment dels procediments, opcions i decisions de caràcter clínic que es vagen produint i poder participar d'elles i a afavorir el contacte pell amb pell i iniciar la lactància precoçment.

"Tot això de manera sensible i respectuosa davant la diversitat cultural, les capacitats físiques, intel·lectuals i sensorials de cada dona", destaca Barceló.

Arxivat a:

Destacats