Les primeres mesures de Catalá com a alcaldessa de València: rebaixa d'impostos i més habitatge públic

María José Catalá ha anunciat en què treballarà durant els seus primers 100 dies com a alcaldessa de València

Guardar

L'alcaldessa de València, María José Catalá
L'alcaldessa de València, María José Catalá

Les eleccions municipals de València 2023 han fet un gir a la dreta a l'Ajuntament de la capital del Túria. María José Catalá (Partit Popular) serà la nova alcaldessa de València. Així, ja ha anunciat quines seran les seues primeres mesures al capdavant del consistori. "Els meus primers 100 dies estaran centrats a posar en marxa una baixada d'impostos, un pla de xoc de neteja, traure oposicions per a posar 500 policies més al carrer i començar a construir habitatge públic perquè els joves puguen emancipar-se i desenvolupar el seu projecte personal i professional". Però, en què consistiran totes aquestes mesures? A continuació, totes les claus.

En l'àmbit fiscal, el Partit Popular ha defensat que una baixada d'impostos que no afecte els serveis públics valencians era possible. D'aquesta manera, la proposta de Catalá se centra en una baixada d'impostos que afectarà a tots els tributs locals, com una bonificació de l'IBI d'entre el 10% i el 30% a comerciants i autònoms en funció de l'increment de la plantilla de treballadors; una rebaixa de l'IAE; o la bonificació del 95% de l'impost de plusvàlua i herències per a reduir el cost que s'ha de pagar per una transmissió patrimonial. Així mateix, la líder del PP també va anunciar un bo d'entre 150 i 250 euros mensuals per a famílies treballadores en situació de vulnerabilitat que no puguen assumir la pujada dels costos energètics o tinguen dificultats per a omplir la cistella de la compra.

Per descomptat, i donat el problema d'accés a l'habitatge que està patint la ciutat de València, una altra de les grans mesures anunciades per María José Catalá és la construcció de 1.032 habitatges per a joves en els solars municipals dels barris de Russafa, Malilla, Nou Moles, Na Rovella, Fonteta, La Torre, Benicalap i El Grau, fent ús de la col·laboració publicoprivada. A més, ha plantejat un augment de les ajudes al lloguer per a menors de 35 anys a través d'una línia de bonificacions de 7 milions d'euros.

María José Catalá en la processó de la Verge del Centenari de la seua Coronació
María José Catalá en la processó de la Verge del Centenari de la seua Coronació

"Els joves necessiteu aconseguir una ocupació digna i poder accedir a l'habitatge, i en aquest moment aquests dos pilars bàsics per a desenvolupar el vostre projecte personal i professional no estan garantits a la ciutat. Em bolcaré perquè pugueu emancipar-vos i que poder comprar-se un habitatge o llogar-lo no siga un somni, sinó una realitat", explicava María José Catalá.

Finalment, al costat d'un pla de neteja a la ciutat, la pròxima alcaldessa de València apuntava, com una de les seues primeres mesures, la posada en marxa de 500 places de Policia Local per a reforçar la Policia de Barri. I en aquest punt, Catalá ha proposat una aplicació mòbil que es convertisca en un canal de comunicació directa entre comerciants, associacions veïnals i els agents de la Policia de Barri per a comunicar incidències i millorar l'actuació de la Policia Local.

Més mesures per a València

Aquestes són les primeres mesures en les quals María José Catalá treballarà quan prenga possessió de l'Alcaldia de València. No obstant això, al llarg de la seua campanya política ha posat l'accent en una altra sèrie d'actuacions per a millorar la ciutat, com la Mobilitat. En aquest aspecte, el seu principal objectiu serà millorar el transport públic a la ciutat i "tindre la millor EMT d'Espanya", reforçant també les línies entre les pedanies i el centre de València.

D'altra banda, ha proposat la creació de dues noves línies de metro: la continuació de l'L10 a través de Pont de Fusta i una nova línia que unisca el nord i el sud de la ciutat amb el centre i que passe pels barris de Benicalap, Torrefiel i Ciutat Fallera. Així, també aposta per la mobilitat sostenible projectant quatre aparcaments dissuasius en les entrades de València – Benicalap, Campanar, avinguda Tarongers i Sant Marcel·lí – amb serveis llançadora al centre; la creació de 8.000 noves places d'aparcament en els barris de València; i canvis en alguns carrils bici de la ciutat que ha titllat d'"insegurs", com són els de Regne de València, Ferran el Catòlic, Primado Reig o el carrer Colón.

Finalment, cal destacar que Catalá s'ha compromés a construir la Terminal Nord del Port de València; ampliar en 300.000 m² les zones verdes de la ciutat, amb l'ampliació del parc de Benicalap, el parc de Desembocadura, el parc de Les Carolines i l'execució de la segona fase del parc de la Rambleta; i l'impuls del Corredor Mediterrani; i el soterrament de les vies de Serreria per a prolongar el passeig de l'Albereda fins a la mar.

Destacats