Ábalos es compromet a una reforma del finançament el primer any de legislatura

Guardar

abalos
abalos

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat que el possible futur Govern de Pedro Sánchez escometrà la reforma del finançament autonòmic durant el primer any de la legislatura, en el cas que aquesta tire avant. A més, ha anunciat que el primer Reial decret seria el de liquidació dels comptes perquè les comunitats puguen disposar de tresoreria.

Així s'ha pronunciat el ministre aquest dilluns en ser preguntat pels mitjans de comunicació per la reunió del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, amb dirigents de Compromís, durant la seua visita a València, que ha supervisat les instal·lacions del Control de Trànsit Centralitzat d'Adif de València-Font de Sant Lluís.

En aquest context, Ábalos ha puntualitzat que la reunió és per a "intercanviar punts de vista sobre la realitat nacional". "Tenim el compromís d'escometre en el primer any de la legislatura una reforma del finançament amb una proposta del Govern, posar una proposta sobre la taula per part del Govern, cosa que no havia sigut possible en enguany per raons òbvies de majories, i en temps de l'expresident del Govern Marià Rajoy perquè no van voler, malgrat que el model fa temps va caducar", ha ressaltat el ministre.

"Compromís va mostrar sempre la seua disposició de donar suport a un govern progressista des del parlament i ha manifestat algunes qüestions d'interés per a la Comunitat Valenciana, entre elles, el finançament, que és evident que és un model per a totes les comunitats autònomes. Coneixem perfectament quina és la proposta sobre la qual gira el de la Comunitat, que coincideix amb algunes comunitats autònomes, però no amb unes altres", ha sostingut.

Així mateix, ha subratllat que també han avançat "algun element que li pot afavorir a la Comunitat Valenciana". "Ens vam comprometre al fet que el primer Reial decret que traguera el nou govern fóra el de liquidació dels comptes perquè puguen tindre tresoreria les comunitats autònomes, no solament la valenciana, que li fa falta", ha assenyalat.

En la mateixa línia, ha apuntat que els altres temes que va plantejar Compromís hi ha "un nivell d'avanç important", com la situació dels cítrics o l'AP7, en la qual estan fent "passos clars per a la liberalització".

"No es tracta hui de mirar aquesta qüestió, que ja teníem molt avançada i que no va fructificar el resultat pel mateix procés d'investidura, on l'oposició de Podemos va influir molt en el desenllaç. El propòsit és veure la posició i com es veu el panorama de governabilitat a Espanya", ha assegurat Ábalos.

Arxivat a:

Destacats