Joan Cortés

Opinió

Trobades, un èxit incontestable

Guardar

Joan Cortés
Joan Cortés

El calendari de les Trobades d'Escoles en Valencià ha esdevingut, com sempre, un viatge itinerant per l'epidermis comarcal dels nostre País, amb denou parades festives i reivindicatives. Any rere any, cada Trobada és un èxit en si mateixa. És un èxit de participació de les comunitats educatives. És un èxit per a la població amfitriona que dinamitza les seues entitats i col·lectius amb l'impuls de fer pinya pel valencià i assumeix campanyes socials d'implantació de la nostra llengua. És un èxit per a les famílies que viuen una jornada atapeïda d'ofertes lúdiques i educatives. I, al cap i a la fi, és un èxit incontestable de l'escenificació del suport a l'ensenyament en valencià i a la dignificació del seu ús social que provoca un ressò fructífer. Més de 200.000 persones ho corroboren i l'impacte a les xarxes socials i mitjans de comunicació és impressionant.

L'eslògan d'enguany, “Nosaltres, pel valencià”, ha volgut retre homenatge a Joan Fuster, l'escriptor i intel·lectual de Sueca, a qui li devem una visió política i un concepte de País, de la cultura i una interpretació històrica més vinculada als factors reals que han cisellat la nostra quotidianitat. El seu atreviment li valgué ser condemnat a l'ostracisme i el va convertir en la diana de dues bombes col·locades pels violents. Per això, Escola Valenciana l'ha reivindicat als cartells i a les samarretes, perquè el seu treball intel·lectual continua sent igual de lúcid, igual d'estimulant.

Hem dut a terme també, Trobada a Trobada, una campanya per fer-se Amigues i Amics d'Escola Valenciana. Les organitzacions socials com la nostra necessitem finançar-nos amb aportacions econòmiques solidàries i regenerar-nos amb les pedreres vives de les persones que s'identifiquen amb els nostres objectius i ens fan costat quan cal implicar-se en els nostres projectes. Precisament, la campanya lluïa l'eslògan “Les amigues i els amics ens fem costat”, per recalcar que el suport de la nostra gent ens garanteix prou autonomia per dur endavant iniciatives amb llibertat de criteris.

A través del finestral de les Trobades, Escola Valenciana dóna a conéixer els seus projectes socials com el Voluntariat pel Valencià, el Cinema a l'Escola, la Gira, la Lliga de Debat, Contarelles i Camins, RadioEscola, el Sambori... També ens entusiasma ser un aparador per als projectes educatius i comarcals perquè la nostra vocació és ser un laboratori d'idees que compartisca iniciatives engrescadores.

L'any vinent, les Trobades honoraran Francesc Ferrer i Pastor, autor prolífic i artesà de la paraula, sobretot un estudiós i divulgador de la nostra llengua i cultura per mitjà del seu diccionari blanc i blau “Valencià-Castellà, Castellà-Valencià”, que ha fet, durant cinquanta anys, un paper insubstituïble en la recuperació de lèxic en desús i la substitució de barbarismes forans. A més a més, Francesc Ferrer i Pastor fou un home humil i perseverant que, gràcies al seu ofici d'impressor, moltes publicacions i llibres van poder veure la llum en una època, la dictadura franquista, de tenebres per al conreu i el gaudi de la cultura.

Vos emplacem, amigues i amics, a embarcar-vos, l'any que ve, en el viatge de les Trobades que recorreran, com una festa ambulant pel valencià, l'epidermis comarcal del nostre País. Però, sobretot, vos convidem a sumar-vos al nostre projecte, perquè les amigues i els amics sempre es fan costat.

Joan Cortés Escola Valenciana

Destacats