ZBE a València: un pla gradual contra la contaminació

La nova normativa de baixes emissiones restringirà de manera progressiva l'accés de vehicles contaminants a la capital valenciana fins 2028

Guardar

Cotxes i motos pel centre de València, una de les zones per les que es vol establir la ZBE. Foto Xisco Navarro
Cotxes i motos pel centre de València, una de les zones per les que es vol establir la ZBE. Foto Xisco Navarro

Reduir la contaminació de la ciutat de València és un dels principals reptes als quals s'enfronta l'Ajuntament local este 2025. Si bé fa relativament poc es coneixia la notícia que la qualitat de l'aire de la província s'ha vist greument afectada després del pas de la DANA del passat 29 d'octubre de 2024, no és res nou que les condicions mediambientals estiguen enlaire risc. Per este motiu, el passat 27 de desembre, el govern municipal va aprovar l'esborrany de la nova normativa de Zona de Baixes Emissions (ZBE), una proposta que fa un temps que està tractant d'implementar-se per a millorar garantir el benestar dels valencians.

La regió afectada per esta regla abastarà una àrea total de 27,8 quilòmetres quadrats. Esta es mantindrà delimitada pel Bulevard Sud, el carrer Serreria, l'Avinguda de Tarongers i la Ronda Nord i comptarà amb la vigilància de 278 càmeres situades en 68 punts diferents. D'esta forma, encara que això suposa la major part de la ciutat, alguns barris quedaran exempts, com és el cas de Natzaret, la Malva-rosa, el Cabanyal i les pedanies.

A quins vehicles afecta?

La normativa vetarà l'accés dels vehicles més contaminants, és a dir, aquells que turismes, motocicletes i ciclomotors compten amb l'etiqueta A. Així, quedarà restringit el trànsit dels vehicles de gasolina matriculats abans del 2001 i els de dièsel abans de 2006. No obstant això, l'aplicació no és immediata, sinó que el consistori ha plantejat un mètode d'entrada en vigor progressiu.

Des del moment en el qual s'aprove de manera oficial i fins al pròxim 30 de novembre, el govern ha optat per impulsar una campanya informativa. Amb això, les restriccions i les consegüents multes davant la seua infracció donaran principi l'1 de desembre d'este mateix any. Cal destacar, no obstant això, que este mes sol es veuran afectats els vehicles dotats de l'etiqueta A registrats fora de la província de València.

Así, no serà fins al primer de 2027 que tots els vehicles contaminants, a excepció dels registrats en la mateixa capital, seran vetats. Ja en 2028 s'ampliarà la restricció a tots els vehicles d'aquest tipus, independentment del lloc del seu registre. En este sentit, el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, ha afirmat que "els veïns de València no hauran de preocupar-se per la ZBE fins a 2028, ja que hem optat per una normativa blana, perquè pretenem protegir els interessos econòmics i socials, i especialment per a evitar que els perjudicats siguen aquells amb menys recursos".
Excepcions

Queden fora d'esta regla els camions, les furgonetes i els autobusos. Segons ha explicat el mateix edil, estos vehicles representen un percentatge reduït de les matrícules que circulen a València i són essencials per a desenvolupar algunes activitats a la ciutat. Se sumen a l'excepció els vehicles que disposen de la targeta de mobilitat reduïda, famílies nombroses, famílies amb menors de 3 anys, vehicles que porten embarassades i els transports de serveis essencials i emergències.

De totes maneres, els vehicles contaminants tindran permesos fins a 48 accessos anuals puntuals a la ZBE, la qual cosa es traduïx en, aproximadament, una vegada per setmana. Una cosa similar ocorre amb els vehicles catalogats com a "històrics", que podran entrar el doble de vegades. Per a tots dos, serà necessari sol·licitar un permís municipal.

Per a facilitar la situació a la població dels municipis perjudicats per la riuada, la regulació no afectarà els vehicles provinents d'estes localitats fins a desembre de 2027. El mateix ocorrerà amb els turismes, motocicletes i ciclomotors de les pedanies inundades (La Torre, Castellar-L'Oliveral i Forn d'Alcedo), que no rebran multes fins al 31 de desembre de 2028.

Mesures addicionals

La restricció del trànsit a València vindrà de la mà de l'impuls a la utilització de formes de transport més sostenibles, la millora de l'accessibilitat i el reforç de la seguretat viària. A més, l'Ajuntament de València ha proposat una sèrie de mesures compensatòries per a reduir l'impacte econòmic derivat d'esta normativa.

Estes són principalment, dos. D'una banda, s'ha parlat d'atorgar un títol gratuït temporal de l'EMT a aquells valencians empadronats en la capital, que siguen amos de vehicles vetats i no adquirisquen un nou durant el període de validesa del títol. També, s'està valorant la possibilitat de permetre l'entrada diürna de camions zero emissions de fins a 18 tones i que no superen els 8 metres de longitud.

ZBE en altres llocs de la Comunitat Valenciana

A més de la capital, a la província de València hi ha altres quatre ciutats amb més de 50.000 habitants que estan valorant l'aplicació d'una ZBE. En el cas de Torrent i Sagunt, encara estan estudiant el pla. En canvi, Paterna ja ha convertit en zona de vianants el carrer Major amb previsió de crear allí l'àrea restrictiva i, Gandia, per part seua, de moment només ha implantat una zona de velocitat restringida en el centre.

A Castelló, només es coneixen dades de la capital de La Plana. En ella, ja estan obertes els carrers de la primera fase de la ZBE, sense restriccions al trànsit excepte en el centre històric en l'estiu d'enguany. S'estima que la finalització total de les obres es done, aproximadament, l'1 de gener de 2026.

En el cas d'Alacant, la capital i la localitat d'Elx destaquen per la inoperància de les seues ZBE, les quals no aporten restriccions ni sancions. No obstant això, Benidorm sí que ha pres cartes en l'assumpte i només permetrà l'accés amb vehicle a la regió delimitada a residents, aparcaments públics, clients d'hotels i vehicles de càrrega i descàrrega, amb un marge de 6 mesos des de la seua aplicació fins a l'entrada en vigor de les multes.

Destacats