València i les seues colònies felines, cada dia més saludables

En tres anys, ja s’han esterilitzat quasi 900 gats de carrer de la ciutat gràcies al Pla d’Esterilització Felina, impulsat per la regidoria de Benestar Animal

Guardar

esterilizacion-animal
esterilizacion-animal

Durant l'última legislatura, quasi 900 gats de carrer han sigut esterilitzats i intervinguts per la regidoria de Benestar Animal de l'Ajuntament de València. El tema de les colònies felines mai havia ocupat una posició primordial entre les polítiques dels governs populars anteriors al del 2015. Senzillament, aquest tema mai s'havia entés com un problema que necessitara una solució i, com a conseqüència, va quedar relegat de la vida política i pública de la ciutat.

L'anterior regidora d'aquesta àrea, Glòria Tello va decidir, fa ja uns tres anys, dur a terme un Pla d'Esterilització Felina (PEF) -iniciativa inclosa dins del Pla Colonial Felí (PCF)- perquè aquesta problemàtica passara a ocupar la importància que sempre havia merescut tindre en el context de la ciutat de València. Des de 2016, s'han posat en marxa un total de quatre PEF i, l'últim d'ells, es va iniciar el passat 10 d'octubre amb l'objectiu de realitzar la primera esterilització paritària de les quatre edicions, un objectiu que es va complir, ja que es va intervenir sobre 72 mascles i 71 femelles.

Godella, municipi situat a l'Horta Nord, va agafar l'exemple de la Regidoria de Benestar Animal de l'Ajuntament de València i va posar en marxa el seu propi PEF. Durant 2018 es van esterilitzar 62 gats, 52 femelles i 10 mascles. Fernando Oliveros, el regidor de Medi Ambient, va qualificar aquesta xifra de "molt satisfactòria" i, a més, va anunciar que la campanya de 2019 se centrarà en la prevenció dels abandons d'aquests gats i a reforçar el treball conjunt amb les clíniques veterinàries del poble. Seguint l'exemple de la Regidoria de Benestar Animal, Godella també senyalitzarà les colònies protegides per l'Ajuntament.

OBJECTIU: ESTERILITZAR I CONTROLAR

L'esterilització consisteix a destruir els gèrmens patògens dels gats. Això significa que, esterilitzant tots els gats de carrer de la ciutat, es frena el seu comportament agressiu i es redueix el risc que contraguen malalties mortals com la infecció uterina, la leucèmia felina, el càncer de mames, entre altres.

Aquest pla va nàixer amb un objectiu primordial: controlar la població de les més de 500 colònies de gats de carrer que encara existeixen en tota la ciutat. El control d'aquestes colònies suposava, al seu torn, realitzar intervencions a tots els gats mitjançant diversos PEF. Però, qui s'encarregava d'esterilitzar-los?

Al voltant de 30 clíniques -26 en la tercera edició del pla- s'adheriren al PEF mitjançant un contracte amb el Col·legi Oficial de Veterinaris. En aquestes clíniques, durant el període d'octubre a febrer -el que va durar l'última edició d'aquest pla- es van esterilitzar 143 exemplars, que hem de sumar als més de 700 que ja havien sigut intervinguts durant aquests últims tres anys.

A més del procediment d'esterilització, tots aquests felins també han sigut sotmesos a revisió clínica, inclosa la seua desparasitació interna i externa i un tractament de forma preventiva amb antiinflamatoris i antibiòtics segons s'estableix en els protocols del PEF.

'UNA CIUTAT AMB GATS ÉS UNA CIUTAT SALUDABLE'

Des de Benestar, sempre s'ha defensat que els gats duen a terme un control natural de les plagues i són beneficiosos per a la ciutat. Per tant, cal cuidar-los perquè milloren, cada dia, les seues condicions de vida. En això s'ha basat la campanya del PCF, amb el lema 'Una ciutat amb gats és una ciutat saludable'. I és veritat. Però, per a això, era necessari cuidar-los, controlar-los i, també, esterilitzar-los.

Cadascuna de les quatre edicions d'aquest PEF han costat un pressupost d'uns 21.500 euros cada un. Una altra important inversió dins d'aquesta campanya ha sigut l'habilitació del quiròfan en el centre d'adopció de Benimàmet, que va tindre un valor de 15.000 euros, en el qual s'estan esterilitzant uns 300 gats a l'any des de 2017.

Un altre municipi de l'Horta Nord que va seguir els passos de la regidoria de Benestar Animal va ser Alboraia. Aquesta localitat fa anys que gestiona les colònies felines a través del denominat C.E.S. (captura, esterilització i solta), el mateix mètode que també s'usa a València i Godella. Encara que no es faciliten dades concretes des de l'Ajuntament sobre el total de gats intervinguts, sí que sabem que aquest municipi compta, també, amb cuidadors voluntaris autoritzats per l'Ajuntament i que els gats són esterilitzats gràcies a un conveni amb l'Hospital Veterinari CEU de Montcada.

VOLUNTARIS ACREDITATS

L'Ajuntament de València controla gran part de les colònies de la ciutat. Per a indicar on es troba cadascuna d'elles, Benestar va impulsar al febrer la mesura de senyalitzar, amb una placa identificativa, totes les colònies controlades per l'Ajuntament.

Aquestes colònies són cuidades per persones voluntàries acreditades per l'Ajuntament, a les quals se'ls ha facilitat aliment per als gats per part de la Regidoria. Els gats que habiten en elles estan, naturalment, esterilitzats i tenen una alimentació controlada, basada en pinsos secs.

colonias-felinas La regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, en la porta d'una de les colònies felines senyalitzades.

Tots aquests col·laboradors voluntaris estan degudament identificats, ja que cadascun compta amb un carnet que els acredita com a voluntaris dins del PCF. A més de portar als felins a les clíniques i retornar-los a les seues colònies una vegada són esterilitzats, els voluntaris també es comprometen per escrit a seguir una pautes per a mantenir a les colònies en bones condicions higièniques -com, per exemple, que els recipients d'aigua s'han de netejar i renovar cada tres dies per a evitar plagues de mosquits- i a reduir les molèsties veïnals.

Una altra mesura que va imposar la regidoria de Benestar és que la Policia Local sancionarà a tot aquell que deixe menjar al carrer als gats sense estar, per endavant, acreditat com a col·laborador voluntari del PCF.

Destacats