Onades de calor més intenses, desertificació o escassetat d'aigua potable, les conseqüències del canvi climàtic a les regions mediterrànies

Més de cent entitats s’uneixen a la Vaga Mundial pel Clima del 27 de setembre per a exigir que s’active l’emergència climàtica

Guardar

sequia-18
sequia-18

Frenar els efectes del canvi climàtic es tracta, sens dubte, d'un dels reptes més importants de la humanitat. D'acord amb els últims informes sobre l'estat de la biodiversitat de l'IPBES i sobre el calfament global de l'IPCC, ens estem dirigint a un camí sense retorn que provocarà la deterioració ja no només d'"un gran nombre d'ecosistemes terrestres i marins, sinó l'extinció d'un milió d'espècies". Actuar amb determinació i rapidesa és clau per a combatre els efectes del canvi climàtic que ja són visibles.

Per això, més d'un centenar d'organitzacions espanyoles, sindicats i col·lectius ja s'han unit a la Vaga Mundial pel Clima, que tindrà el lloc el pròxim 27 de setembre. Ecologistes en Acció, Greenpeace, Fridays For Future o CCOO, CGT, UGT i Intersindical Valenciana, entre moltes altres, s'han sumat a aquesta causa per a demanar que es declare l'emergència climàtica de manera immediata, i que es posen en marxa mesures per a reduir els efectes que està provocant en el nostre entorn.

Tal com expliquen en el manifest, la crisi climàtica és conseqüència d'"un model de producció i consum, que ha demostrat ser inapropiat per a satisfer les necessitats de moltes persones i que impacta de manera injusta en les poblacions més pobres. No respondre amb rapidesa suposarà la mort de milions de persones, a més de l'extinció irreemplaçable d'espècies imprescindibles per a la vida en la Terra".

Així, i amb les dades de l'últim informe, assenyalen que les regions mediterrànies són "les més vulnerables al canvi climàtic". En aquest sentit, expliquen que si no es limita la temperatura mitjana global en 1,5 °C, "les conseqüències per a futures generacions seran catastròfiques: onades de calor més intenses i prolongades, sequeres recurrents, desertificació, augment dels fenòmens meteorològics extrems, pèrdua de biodiversitat, falta de disponibilitat d'aigua potable i terres fèrtils o incendis més virulents".

En definitiva, una destrucció irreparable que encara som a temps de frenar. D'aquesta manera, amb la Vaga Mundial pel Clima pretenen apel·lar a la responsabilitat institucional europea, estatal i local i a tots els partits polítics a "estar a l'altura de les necessitats que exigeix el moment", i afigen "la lluita contra l'emergència climàtica no pot supeditar-se a una ideologia o color polític, sinó que ha d'estar assumida per tots".

Evitar que la temperatura global s'eleve per damunt d'1,5 °C ha de ser una prioritat mundial, i és necessari que la societat s'unisca per a aquesta fi. Així, anuncien que, a més de la vaga del 27 de setembre, s'estan convocant altres accions, com a vagues de consum o mobilitzacions en centres de treball i als carrers, perquè es tracta d'unir veus per a la lluita climàtica.

Arxivat a:

Destacats