Més de 4.000 experts es reuneixen a València per a explorar com les matemàtiques combaten el càncer i el canvi climàtic

Guardar

Transition Cities contra el canvi climàtic
Transition Cities contra el canvi climàtic

Més de 4.000 experts de tot el món es donaran cita a València per a reflexionar, a través de conferències, sobre com les matemàtiques ajuden a diagnosticar el càncer, protegir la intimitat, mitigar la crisi climàtica i predir moviments socials.

Es tracta de l'International Congress on Industrial and Applied Mathematics (ICIAM2019) que tindrà lloc entre el 15 i 19 de juliol al campus de Blasco Ibáñez de la Universitat de València, ha explicat l'organització del congrés en un comunicat.

Un bessó digital personal que orient en les decisions complexes, un sistema que prediga els canvis d'opinió dels grups i un simulador del cervell que ajude a entendre com emergeix la consciència seran algunes de les idees presents en aquest esdeveniment.

El programa d'ICIAM2019 inclou una trentena de conferenciants convidats, "seleccionats per un prestigiós comité científic internacional", i un Dia de la Indústria amb representants de "grans companyies" que explicaran com les matemàtiques impulsen el seu negoci.

Els conferenciants convidats presentaran resultats en àrees en què les matemàtiques han tingut tradicionalment molt impacte, com a computació, criptografia, aeronàutica i meteorologia, però també en altres conquistades més recentment: medicina i ciències de la vida; modelització de comportament de grups (d'enfocament social); intel·ligència artificial i machine learning (aprenentatge automàtic); i clima i medi ambient.

ONCOLOGIA, NEUROCIÈNCIA I COMPRENSIÓ DE LA CÈL·LULA

El president del comité científic de l'ICIAM2019 i director de la Càtedra de Modelització i Computació en la Universitat Politècnica Federal de Lausana (EPFL) a Suïssa, Alfio Quarteroni, ha explicat que les matemàtiques "han irromput en la medicina i les ciències de la vida per a estudiar processos biològics i també per al desenvolupament de tecnologies diagnòstiques, com la imatge mèdica".

Quarteroni lidera el projecte europeu iHEART per a simular el cor humà. Entre els seus assoliments està el fet d'haver dissenyat el veler suís Alinghi que va guanyar la Copa de l'Amèrica en 2003 i 2007.

Entre els conferenciants que tractaran problemes mèdics o d'investigació biològica està Leah Keshet, de la Universitat British Columbia (Vancouver, el Canadà), primera presidenta (1995) de la Societat per a la Biologia Matemàtica, pionera en el desenvolupament de models matemàtics de la cèl·lula, i de malalties com la diabetis autoimmune.

L'espanyol Víctor Manuel Pérez García, director del Laboratori d'Oncologia Matemàtica (Mathematical Oncology Laboratory o MôLAB) de la Universitat de Castella-la Manxa, usa models matemàtics per a investigar el càncer i buscar nous tractaments, sobretot en el glioblastoma, "el tumor cerebral més letal". Donarà una xarrada divulgativa oberta el públic el 18 de juliol a les 19.45 hores en el Palau dels Arts.

Carlos Conca, de la Universitat de Xile, presentarà el seu treball en modelització del sistema olfactori: com el cervell tradueix un estímul extern en la percepció d'informació, en aquest cas l'olor.

CLIMA I MEDI AMBIENT

Omar Ghattas, de la Universitat de Texas a Austin, expert en geociència computacional i en modelitzar processos geofísics "és dels pocs que tracten de simular el procés de desglaç en els casquets polars, un procés encara escassament comprés i no obstant això clau per a estimar les conseqüències de la crisi del clima".

També exposarà aplicacions ambientals Alfredo Bermúdez de Castro, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, únic conferenciant convidat espanyol en l'ICIAM2019, que treballa en mètodes computacionals per a solucionar problemes industrials, en camps tan diversos com mecànica de fluids, acústica, combustió, medi ambient i finances, entre altres.

CRIPTOGRAFIA, INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I COMPORTAMENT SOCIAL

En àrees relacionades amb la tecnologia destaquen Kazue Sako, del Laboratori d'Investigació en Seguretat de NEC (el Japó), experta en criptografia, blockchain i criptomonedas; i Kristin Lauter, investigadora principal de Criptografia i Intimitat en Microsoft Research i expresidenta de l'Associació de Dones en Matemàtiques, qui analitza l'impacte social de la intel·ligència artificial.

Yvon Maday, de la Universitat de la Sorbona (París) i guanyador del Premi Pioneer ICIAM2019, parlarà de l'impacte de la simulació matemàtica en la indústria i altres àmbits.

La creixent capacitat de càlcul dels ordinadors, unida a la ingent quantitat de dades disponibles sobre quasi qualsevol sistema, està permetent a les matemàtiques entrar també en les ciències socials. Es beneficien d'elles l'estudi del llenguatge natural, important en intel·ligència artificial, o la investigació sobre la formació d'opinió i sobre com, a partir del comportament individual, emergeix el de grup.

Aborden aquestes qüestions Eitan Tadmor, de la Universitat de Maryland (els EUA), i Hans de Sterck, de la Universitat de Waterloo (el Canadà). "Amb el big data i la informació en xarxa infiltrant-se en quasi tots els aspectes de la nostra vida, el paper de les matemàtiques en la societat creix ràpidament. Les ciències socials computacionals són una àrea emergent fascinant. Fins a quin punt podem modelar, entendre i dirigir el funcionament de la societat?", es pregunta De Sterck.

Destacats