Març va duplicar la mitjana d'incendis en la província de València

Des del Consorci de Bombers de València alerten de la preocupant pujada del nombre d'incendis forestals que fan del març passat el pitjor de la dècada

Guardar

Treballs d'extinció d'incendis/ Consorci de Bombers
Treballs d'extinció d'incendis/ Consorci de Bombers

"Tot l'interior està sec", conta Carles Roselló, tècnic forestal del Consorci de Bombers de València, al nostre mitjà. Això, davant la sequera que durant enguany està assotant a la província i a tota la península Ibèrica. Els 714 incendis que van ocórrer només a València durant el passat mes de març li han portat a coronar-se com el pitjor de la dècada. Aquestes xifres, no solament dupliquen la mitjana per a un mes de març habitual, sinó que s'incrementen en un temorós 736 % respecte al mateix mes de l'any anterior, en el qual va haver-hi 97 incendis.

Aquestes xifres de rècord també traspassen al conjunt del primer trimestre de l'any. Amb un total de 1.227 incendis de gener a març, s'han duplicat les xifres del mateix període de 2022, uns nombres que s'assemblen al 2012, considerat un any negre quant a incendis es refereix. Segons Roselló, des del Consorci de Bombers s'estan preparant per a un estiu complicat i de característiques similars al de 2012, l'any dels últims grans incendis de Cortes de Pallars i Andilla, que van acabar amb més de 50.000 hectàrees aquell any. "Encara som a temps que ploga, unes quantes tempestes podrien relaxar-nos una mica, però de moment no és el que es preveu", explica amb una mica d'esperança el tècnic forestal, davant un estiu, com menys, alarmant.

L'impacte humà

Des de l'organisme públic, adverteixen a més del gran impacte que tenen els ciutadans en la creació d'aquests incendis forestals, perquè es troben darrere del 80 % d'aquests. Un mal ús del terreny agrícola i forestal amb situacions de cremes agrícoles descontrolades, fogates dins de parcel·les i, en menor mesura, els actes piròmans són els majors causants d'aquest tipus d'incendis, per la qual cosa recorden a la ciutadania la cura especial que han de fer amb l'ús del foc. Una cura que en escenaris com el d'aquest 2023, amb falta de pluges i ones de calor, s'ha de prioritzar, ja que el risc d'incendis és encara major.

També recorden als propietaris de les parcel·les rurals o agrícoles que és important que les mantinguen netes i que eviten mals usos del foc en aquestes. Actualment, amb l'abandó del món rural, i segons afirmava Roselló, "la vegetació va guanyant terreny", la qual cosa es converteix en un altre greuge per al descontrol dels incendis. "Si els amos de les cases i terrenys pegats a la vegetació de la muntanya tenen les seues parcel·les buidades, ens creen un lloc per a poder resistir al foc", afirma el tècnic forestal. Des del Consorci de Bombers també han reiterat la importància de les tasques de prevenció que es realitzen a través de les seues brigades forestals i que ajuden al control d'aquests incendis.

Destacats