El nivell del mar amenaça València amb una pujada de 0,36 cm anuals

Segons un informe de l’IPCC, dependent de l’ONU, fins i tot amb una “reducció dràstica” de l’emissió de gasos, el nivell del mar pujaria fins a 60cm d’ací a 2100

Guardar

Playa Santa Pola EP
Playa Santa Pola EP

Ja no hi ha marxa arrere i la tendència és a accelerar-se. És una de les conclusions de l'últim informe del Panell Internacional del Canvi Climàtic (IPCC), dependent de l'Organització de les Nacions Unides; l'augment del nivell del mar és una cosa continuada" i ja imparable, que afectarà zones costaneres com les de la Comunitat Valenciana.

L'extens informe, de més de 1.000 pàgines, aborda i actualitza previsions sobre els efectes del Canvi Climàtic, des de la disponibilitat d'aigua en zones de muntanya fins a les sequeres. El territori del País Valencià es troba afectat per dos dels principals factors analitzats: l'augment del nivell del mar -al costat dels episodis de "nivell de mar extrem"- i la freqüència i inundacions com les de la DANA de fa unes setmanes.

Més d'un metre

Encara amb les millors previsions, amb l'aplicació de polítiques actives i útils des d'aquest mateix moment, l'efecte humà sobre la Terra faria que la temperatura -i amb això el desglaç i l'augment del nivell del mar- "continuarà pujant durant segles". S'ha creat un efecte en cadena que pot frenar-se i pal·liar-se, però no parar. Segons detalla l'informe, entre l'any 1900 i 2000 el nivell del mar va augmentar 15 cm, és a dir, al ritme d'una mitjana anual d'1,5 mil·límetres. El ritme actual és un 240% major: cada any se sumen 3,6 mm, un centímetre extra cada poc més de dos anys i mig.

Aquest augment, no obstant això, "no deixa d'accelerar-se". Segons detallen, encara que s'aplicara una reducció dràstica de l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, "d'ací a 2100 podria arribar a registrar-se una elevació d'aproximadament 30 i 60 centímetres". Això en l'hipotètic cas que les nacions del planeta aplicaren aquestes polítiques i la temperatura es mantinguera lluny dels 2° centígrads. No obstant això, si se segueix amb els nivells i tendències actuals, per a aqueix mateix any, segons la zona, el nivell del mar podria augmentar entre 60 i 110 centímetres, més d'un metre.

Mar extrem

Les grans tempestes i episodis climatològics adversos tenen associats sempre un front de "baixes pressions", és a dir, una pressió atmosfèrica menor. Aquests episodis prop del mar porten amb si un augment del nivell del mar i un major onatge: és el que s'ha portat platges per davant com la d'Almenara o Dénia en l'episodi d'inundacions de la Comunitat.

Segons l'IPCC, "la pujada del nivell del mar incrementarà la freqüència dels episodis de nivell del mar extrem", com en aquestes tempestes. Les prediccions són molt negatives: "Aquells fenòmens que en el passat es produïen una vegada cada 100 anys, tindran una periodicitat anual a mitjan segle en moltes regions". Alguna cosa que agreujarà en gran manera "els riscos" de moltes illes de xicoteta grandària i ciutats costaneres de baixa altitud.

L'efecte a València

L'augment del nivell del mar en un metre -les previsions per a 2100 si no es prenen mesures dràstiques-, afectaria gran part del litoral valencià. Un dels primers efectes és obvi: grans línies de costa, com la Malva-rosa o la Devesa, desapareixerien.

Aquest augment del nivell del mar també significaria un greu risc, per exemple, per al Parc Natural de l'Albufera: la línia que separa el llac -i tots els camps d'arròs- del mar és estreta i, en alguns punts, no massa elevada. Segons el mapa interactiu Surging Sigues, aquest augment d'un metre situaria per davall del nivell del mar tot el cultiu de l'Albufera, per la qual cosa una tempesta que eleve el "nivell de mar extrem" podria fer que entrara aigua i destrossar l'ecosistema d'aigua dolça.

En la capital valenciana també es patiria l'augment. Amb una altura mitjana sobre el nivell del mar de 15 metres, les zones costaneres són especialment sensibles. Grans zones del port podrien quedar sota el nivell del mar, així com La Punta o la zona de l'Horta darrere de la UPV.

Destacats