El Consell atén les peticions dels joves valencians i ja treballa en mesures contra el canvi climàtic

La llei valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica no veurà la llum, almenys, fins a 2021

Guardar

manifestacion-cambio-climatico
manifestacion-cambio-climatico

Una setmana ha passat des de la manifestació mundial pel clima que va tindre lloc, divendres passat, 27 de setembre, en 150 països de tot el món. A València, més de 4.000 persones, segons dades de la Policia Local, es van manifestar pel centre de la ciutat per a exigir, d'una banda, una major conscienciació de la ciutadania i un consum responsable, així com mesures polítiques més contundents per a lluitar contra el canvi climàtic que ja estem patint, com demostren les inundacions o els incendis intensos dels últims mesos.

De fet, d'acord amb els informes de la biodiversitat de l'IPBES i sobre el calfament global de l'IPCC, s'està a la vora "d'un punt de no retorn enfront del canvi climàtic que porta a la deterioració d'un gran nombre d'ecosistemes, tant terrestres com marins, i a l'extinció d'un milió d'espècies que ja es troben amenaçades per l'activitat humana".

Des de les administracions valencianes ja s'han posat a treballar per a donar resposta a les reivindicacions de tants joves que, a través de les seues xarxes socials, o bé a través de les concentracions que, cada divendres, la plataforma Fridays For Future València convoca a la Plaça de la Verge, reclamen polítiques que ajuden a preservar el nostre planeta.

fridays-for-future Manifestació 27 de setembre / @fridaysforfuturevalencia

En aquest sentit, el passat 6 de setembre, el Consell aprovava la Declaració d'Emergència Climàtica a la Comunitat Valenciana, que accelera els acords del Govern del Botànic per a aquesta legislatura. Així, un dels avanços més significatius serà la futura Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica que, encara que no veurà la llum fins a 2021, sí que s'està treballant en la seua posada en marxa.

Per a això, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat diferents aspectes que contindrà aquesta futura llei valenciana, com a beneficis per a les persones o empreses que més s'impliquen en la lluita contra el canvi climàtic, així com sancions per als qui no ho facen.

Mentrestant, el Consell no es deté i, com avança Mollà, s'anirà posant en pràctica l'Estratègia de Canvi Climàtic, que inclou compromisos específics com comptar amb una administració pública eficient per a 2025 per a "predicar amb l'exemple", i poder transportar, a llarg termini, eixe nou model a les grans empreses. "Hem d'assumir ja que els hem retallat marges vitals als nostres fills i filles. El que hem fet fins ara els repercutirà".

No obstant això, també s'han posat damunt de la taula noves accions com el sistema de devolució d'envasos amb l'objectiu de generar menys residus; la creació d'un centre de contaminació atmosfèrica; o un nou pla de protecció als boscos valencians no només enfront dels incendis, sinó amb la finalitat de crear una gestió molt més sostenible.

Destacats