La manifestació per l'emergència climàtica clama a València que "no tenim un planeta B"

Guardar

manifestacion_clima
manifestacion_clima

La manifestació per l'emergència climàtica i la Vaga Mundial pel Clima convocada aquest divendres pel col·lectiu de joves i estudiants Fridays For Future (FFF) ha recorregut durant la vesprada els carrers del centre de València per a advertir que 'No tenim un planeta B'. L'associació ha exigit mesures "concretes i efectives" per a lluitar contra el canvi climàtic "o la temperatura del planeta augmentarà molt ràpidament i serà molt difícil parar-lo".

Així s'ha manifestat aquest divendres la responsable de comunicació de FFF València, Paula Espinosa, en la manifestació, que ha començat a les 18 hores en la Plaça de la Verge i ha culminat en la Plaça de l'Ajuntament. Aquesta marxa ha sigut convocada en localitats de tota Espanya per a exigir solucions a l'emergència climàtica, en el marc de la 'Setmana Global d'Acció pel Clima'.

La manifestació, precedida pel càntic de 'People Have The Power' de Patti Smith per part de FFF València, ha reunit protestes de persones de totes les edats, àmbits i cultures, que s'han unit a aquests joves en la lluita pel medi ambient.

'Polítics: reduïu-vos, recicleu-vos, reutilitzeu-vos', 'Acció pel clima ja!' i 'Els mars s'alcen, nosaltres també' han sigut alguns dels lemes de cartells i pancartes. Així mateix, associacions i organitzacions veïnals com a SEU Birdlife, Iaoflautas, EntreBarris, Per L'Horta, CCOO o UGT, s'han sumat a la marxa amb frases com 'L'Horta és vida' i 'Fóra Monsanto, fora'

"Estem molt contents que la Generalitat haja declarat l'emergència climàtica, però volem que les polítiques vagen d'acord amb el missatge que estan donant contra el canvi climàtic", ha assenyalat la representant de FFF.

La responsable de comunicació ha destacat que des del col·lectiu són "conscients" que altres organitzacions han treballat "des de fa molts anys" per la mateixa causa, com a Aliança per l'Emergència Climàtica, que conjumina organitzacions com Greenpeace o WWF, i ha afegit: "Des de FFF València volem que l'es declare la situació d'emergència climàtica de debò i que no solament siguen paraules de màrqueting verd".

"ÉS UN DIA HISTÒRIC"

El vicepresident segon de la Generalitat Valenciana i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha celebrat, en relació a la manifestació, que "hui és un dia històric, perquè tothom està clamant en una vaga pel canvi climàtic a favor d'una transició verda".

"Tothom està compromés en una transició que trenque els paradigmes de creixement accelerat de depredació del medi ambient que hem viscut fins al moment i el Consell valencià en aqueix sentit mostra el seu compromís amb la declaració d'emergència climàtica", ha assegurat.

En aqueix sentit, el Consell ha convocat aquest divendres la primera reunió de la Comissió de Transició Ecològica que tindrà lloc el pròxim 3 d'octubre.

"INCENTIVAR L'ÚS DE TRANSPORT PÚBLIC, LA BICICLETA I CAMINAR"

El regidor de Transició Ecològica i Emergència Climàtica, Alejandro Ramón Álvarez, ha destacat la "sensibilitat" que produeix el canvi climàtic entre la població i en tots els àmbits, "tant en els majors, com en els més joves, sobretot". "Ha sigut un èxit de convocatòria", ha expressat.

"Nosaltres no mirarem cap a un altre costat, sinó que tindrem en consideració totes aquestes reivindicacions", ha assegurat.

FORN DE LA BARRACA

La marxa ha coincidit aquest divendres amb el desallotjament i l'enderrocament de l'alqueria Forn de la Barraca per l'ampliació de la V-21. Referent a això, des de Fridays for Future, Espinosa ha assenyalat que "la carretera és una qüestió estatal", per la qual cosa "és el PSOE el que està darrere".

"Volem tindre un govern que siga realment progressista i ecologista, i estem esperant que paralitzen aquest tipus d'actes", ha asseverat.

Per part seua, el regidor de Transició Ecològica ha assenyalat: "El Ministeri no ens ha fet cas i pensem que és un error ampliar autovies, perquè és igual si tenen tres carrils o quatre. El que cal fer és incentivar l'ús de mitjans de transport públics, la bicicleta i caminar", ha ressaltat.

Destacats