Mario Picazo avisa, aquest 2023 torna el "tan temut" fenomen meteorològic del Xiquet

El meteoròleg afirma que aquest fenomen podria provocar que en el que queda d'any se superen els 1,5 °C d'escalfament global, límit de l'Acord de París

Guardar

Incendi a Australia en 2020 durant l'últim episodi de El Niño
Incendi a Australia en 2020 durant l'últim episodi de El Niño

El fenomen meteorològic d''El Xiquet' s'acosta. És el que estima l'Administració Nacional, Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) i el meteoròleg Mario Picazo. Pel que sembla, aquest fenomen comporta una pujada de la temperatura de l'oceà pacífic en 1 a 3 °C. Aquest previsible augment de la temperatura de l'oceà més gran del món comportarà també un augment de la temperatura de tot el planeta amb els seus greus i, per al propi especialista, temudes conseqüències. El canvi no és alguna cosa nova, es tracta de cicles de temperatura que pateixen les aigües del pacífic cada quants anys, la qual cosa si és més preocupant és que aquestes variacions són cada vegada més duradores i fortes pel que el seu impacte en el planeta és major.

Això porta al fet que coses com superar aquells 1,5 ºC d'escalfament màxim des de nivells preindustrials que posava el Cim de París sobre la taula puga arribar a succeir aquest mateix any. Una garrotada més per a la salut del planeta i un altre agreujant en això que ja coneixem com a emergència climàtica. L'excés d'energia provocat pel Xiquet agreujarà els fenòmens meteorològics del planeta pel qual les sequeres, les precipitacions que arribaran a inundacions o les ones de calor podran seran de major intensitat en les diferents zones del planeta. Però no solament es parla de 2023 com un any càlid i més catastròfic, els experts de la NOAA expliquen que El Xiquet aconseguirà els seus valors més elevats en 2024, per la qual cosa aqueix any la temperatura serà encara major.

Conseqüències a nivell mundial

A més de tot l'esmentat anteriorment en l'àmbit general, El Xiquet tindrà altres conseqüències més específiques. Per exemple, provocarà alteracions en la temporada d'huracans tropicals fent que els mateixos tinguen una menor intensitat en la zona de l'Atlàntic i una major intensitat en la part del pacífic. D'altra banda, Austràlia passarà de les pluges torrencials d'aquests últims anys a tindre un major risc de sequera i incendis a gran escala com ja vam veure que va ocórrer a principis de 2020. El canvi de patró oceànic també tindrà conseqüències a Europa, on el pròxim hivern serà més fred i sec en el nord del continent contrarestant amb el sud, on l'hivern que ens tocarà viure serà més temperat i humit. Sud-amèrica tampoc se salvarà d'esquivar aquest fenomen, s'espera que les costes del Perú i Equador tinguen intenses precipitacions, mentre que la zona amazònica haurà d'enfrontar-se a sequeres.

Destacats