Les mascletaes en barris es podrien mantenir en les Falles de València 2023

Ribó defensa seguir amb alguns canvis introduïts durant la pandèmia com descentralitzar pirotècnia per a portar la festa a tota la ciutat

Guardar

Una mascletà muntada en la plaça de l'Ajuntament de València
Una mascletà muntada en la plaça de l'Ajuntament de València

Les Falles de València de 2023 mantindran els espectacles pirotècnics descentralitzats. O, almenys, està molt prop de què això siga una realitat. I és que l'alcalde de la capital del Túria, Joan Ribó, es mostrava ahir partidari de mantenir alguns dels canvis introduïts en les Falles de 2021, ajornades a setembre d'eixe any per la pandèmia de la COVID-19, com descentralitzar actes pirotècnics amb l'objectiu de "traslladar la festa a tota la ciutat".

Una decisió dependent de la Regidoria de Cultura Festiva, que encapçala Carlos Galiana que, a més de comptar amb un suport del col·lectiu faller, té el suport del mateix edil. I és que Galiana, en una entrevista realitzada la setmana passada a València Extra, coincidint amb el primer aniversari de les Falles de setembre, afirmava sobre aquest tema que "de qualsevol crisi s'ha de traure alguna cosa positiva".

Tal com detallava el regidor, "l'horari de la cremà es va avançar a causa del toc de queda i va agradar molt a la gent. No obstant això, el canvi d'horari de l'ofrena no va quallar, però sí una altra iniciativa com les mascletaes per barris, que des d'aquest Govern sempre hem intentat descentralitzar com hem fet amb la cultura o altres espectacles. Si una cosa positiva ens ha deixat la pandèmia és com s'ha enfrontat a ella el món faller: hem anat tots a l'una. Per exemple, al voltant del 93% dels presidents va votar a favor de les Falles de setembre".

Màxim consens

Malgrat això, des de l'Ajuntament es busca el màxim consens possible, seguint amb una tònica d'unió potenciada durant la crisi sanitària. Per això, Ribó indicava ahir que les qüestions relacionades amb les celebracions josefines han de decidir-les els fallers, però manifestava la seua aposta per consolidar aspectes com la celebració de mascletaes i castells de focs artificials en altres punts del terme municipal i no sols en els habituals.

"D'alguna manera, és traslladar la festa a tota la ciutat. Aquesta idea, des del meu punt de vista i sabent que qui ho ha de dir són els fallers, m'agradaria que es consolidara, ja que el pas d'alguns espectacles pirotècnics als barris va suposar un gran èxit", defensava l'alcalde.

Una iniciativa que complementaria a les tradicionals mascletaes que entre l'1 i el 19 de març es disparen en la plaça de l'Ajuntament, suposant, en aquest sentit, una aposta i inversió major en pirotècnia, en realitzar-se més espectacles de pólvora que en anys anteriors. "Em sembla, respectant les mascletaes que hi ha en el centre i que evidentment s'han de respectar, que tindre mascletaes en barris o castells és un encert", incidia Ribó.

Destacats