Marina Civera: “Ser faller és fer història”

Coneixem un poc més a Marina Civera, Fallera Major de València 2019, que ens conta com està sent el seu regnat

Guardar

marina-civera
marina-civera

Amor i passió per les Falles és el que desprén Marina Civera, Fallera Major de València 2019. Fallera de tota la vida, té molt clar el gran treball que, durant tot l'any, realitzen les diferents comissions falleres per a continuar mantenint visca unes festes que mostren al món la tradició i la cultura valenciana.

València Extra parla amb Marina Civera que ens compta detalls sobre com és el seu dia a dia, quina és la seua relació amb la seua Fallera Major Infantil, Sara Larrazábal, però també què representa les Falles de València per a ella.

"Els fallers som els qui mantenim la festa viva cada dia"

En la Crida vas reivindicar el treball de tots els fallers i falleres i l’esforç que suposa tirar endavant les Falles.

Les Falles no existirien sense els fallers. Som els qui mantenim la festa viva cada dia i els qui reivindiquem que les nostres tradicions, el que s'ha fet a València durant tants anys i el que volem que se siga fent, és important, és la nostra cultura i ens identifica com a poble. Això ho fan els fallers amb el seu treball dia rere dia, i no sols plantant el monument en Falles, que tan sols són cinc dies, sinó que, després, la resta de les Falles són 360 dies. Això, jo crec que és el que hem de mostrar, també als més menuts, perquè la festa de les Falles siga viva per molts anys.

Com estàs preparant l'arribada de la setmana gran de les Falles?

Sempre dic que la meua setmana fallera va començar ja fa, almenys, un mes, però amb molta il·lusió. Jo ja sé el que anem a viure com a fallera de tota la vida, i damunt quan eres Fallera Major de València ja se sap el ritme que porta, però eixa il·lusió que tenen els fallers en la setmana de Falles, i eixa presència als carrers que tenim els fallers, és molt diferent del que vaig a viure enguany. Així que tinc moltes ganes de viure'l en primera persona i de veure com són les Falles 2019.

Quin acte destacaries dels que has viscut i dels que et queden per viure?

Dels que em queden per viure, l'Ofrena. És un dels actes que estic esperant ansiosament. En primer lloc, va ser la Crida, però ara que ja ha passat, les prioritats canvien i espere amb molta il·lusió que arribe el dia de l'Ofrena i, sobretot, que vaja molt lent per a poder gaudir d'ella intensament.

Com et defineixes com a Fallera Major de València?

Jo crec que sóc una xiqueta molt tranquil·la, molt natural i molt transparent també. A més, m'agradaria ser molt propera a la gent i mostrar que sóc una fallera més que ha tingut la sort d'estar en aquest càrrec meravellós, però que, com ells, jo també fique la taula en el meu casal o fique els coberts i que simplement, ara, tinc la sort de poder accedir a ells, d'aprendre moltes coses de València i crec que això es nota.

falleras-mayores-valencia-2019

"La Falla Municipal és una combinació molt intel·ligent del passat i del futur"

Què penses de la falla municipal? Participaràs d'alguna manera en la Plantà?

Sí, estic desitjant-lo. He participat pintant un poquet, i també ho faré el dia de la Plantà ajudant a LaTorre y Sanz i Pichiavo. Així que tinc moltes ganes de què aplegue el dia perquè l'hem vist en el taller, i m'ha agradat moltíssim. Pense que és una combinació molt intel·ligent del passat i del futur. Tenim eixa recreació de les escultures de l'antiga Grècia, però amb una pintura molt moderna. De fet, crec que és una falla que ens representa tant a mi com a la Cort d'Honor, és a dir, dones modernes, però que com a falleres també admirem la tradició i eixa part històrica del món.

I, ens pots contar alguna anècdota que hages viscut en aquest temps com a Fallera Major de València?

Moltíssimes! Per exemple, Sara i jo visitarem Grècia, precisament en honor a la Falla Municipal, i en plena Acròpolis, vestides de falleres perquè estàvem fent-nos fotos, va començar a ploure i va caure fins a pedra. I allí estàvem nosaltres vestides de falleres, en meitat de la nada, i caient pedra. Va ser una experiència que mai pensava que anava a viure-la ni en València ni en qualsevol altre lloc.

Com és la teua relació amb Sara Larrazábal, Fallera Major Infantil?

Jo crec que és de germana major. No diria mai que és ni de mare ni d'amiga perquè jo espere que Sara puga veure en mi un exemple, igual que m'agradaria que el veren la resta de xiquets. Un exemple d'una fallera que és sincera, oberta en les seues idees, que defén el que ella pensa, i crec que Sara és així també. Per això, la meua relació amb ella és molt propera, estem molt unides, compartim moltes opinions i crec que això és bo perquè eixa relació entre les falleres majors també es transmeta a la gent.

falleras-mayores-valencia-2019

Com és el dia a dia de Marina?

Ara mateixa és fer els actes. M'organitze en funció de l'hora que vénen a arreplegar-me i em prepare si he de fer qualsevol discurs, perquè m'agrada anar preparada als llocs. Jo sóc odontòloga i, ara mateix, un treball com és l'odontologia no és compatible amb les funcions com a Fallera Major de València per qüestions de disponibilitat.

Com va ser el moment en què et va telefonar Joan Ribó? T'ho esperaves?

No, Que va! Crec que és impossible que mai se l'espere ningú perquè totes les falleres que hem estat interactuant durant tants dies, més encara quan hem sigut triades Cort d'Honor, tenen moltíssima passió, i veus també tot el que poden oferir a València. Per això, mai penses que eres tu. Però va ser un moment meravellós. Eixe dia va ser una bogeria, però també pense que va ser un dels millors dies que he viscut fins ara.

Com a ambaixadora de les Falles, Què penses que tenen d'especial per a conquistar al món?

Que són un conjunt de coses. La sort que té València és que la seua festa t'apropa, com vàrem dir Sara i jo en la Crida, a tots els sentits. Té una gastronomia molt particular; unes interaccions que ens permeten descobrir com són els monuments, els seus missatges, els seus lemes; els colors que hi ha a València; l'olor que fa tota la ciutat a flors, a pólvora... i, naturalment, eixe soroll tan característic que ens permet aprofundir en tots els sentits, alhora que estem en el moment, però també recuperant coses d'un passat que té molt a aportar, i és una sort que tot això puguem tindre-ho a València.

Per últim, un missatge per a tots els fallers i falleres.

Un missatge important que ha de ser per als fallers és que continuen en el treball, que comprenguen el valor que tenen i que la seua aportació és molt necessària perquè les Falles siguen tan grans com són ara. Ser faller és fer història. Cada any que passa, fem història de nou, en noves dades, en noves vivències... Que continuen així, i que mai deixen de ser fallers.

Arxivat a:

Destacats