Les obres del Nou Mestalla, 15 anys sense veure la llum al final del túnel

5.475 dies després que començaren les obres d'aquesta infraestructura esportiva, segueix la incertesa respecte al nou estadi

Guardar

Obres del Nou Mestalla
Obres del Nou Mestalla

L'1 d'agost de 2007 van començar les 'faraòniques' obres del Nou Mestalla. Quan es van començar llavors, ningú hauria imaginat que 15 anys després, les obres del qual pretenia convertir-se en un estadi a l'altura d'un club capdavanter a nivell europeu no hagueren acabat. No obstant això, el pitjor de tot és que encara continua sent una incertesa quan es reprendran aquestes obres i quan estaran finalitzades.

En una obra de magnituds colossals, ni el València CF ni l'Ajuntament de València i la Generalitat continuen sense veure la llum al final del túnel pel qual respecta a les obres del Nou Mestalla.

Tant de temps ha passat ja des que començara que el conveni de l'ATE (Actuació Territorial Estratègica) de Mestalla està ja caducada. Per això, des de l'Ajuntament de València treballen en un nou conveni al club que complisca els requisits que s'establien al principi i "sense rebaixes".

L'alcalde de València, Joan Ribó, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora d'espai públic Lucía Beamud van mantindre divendres passat una reunió amb la representant del màxim accionista del València CF, Layhoon Chan, per a parlar de la construcció del nou estadi del club esportiu.

Una de les conclusions establides després de la reunió radica en el fet que el nou esborrany que es redacte ha de complir les condicions de la "caducada" actuació: un estadi amb capacitat de 70.000 espectadors, un poliesportiu de Benicalap de l'any 2022, amb els preus de 2022, i l'acord ha de contemplar la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a pal·liar la pobresa energètica.

No obstant això, l'alcalde, Joan Ribó, precisa que treballen "sense tindre la documentació" referent a la caducitat de l'ATE. "La voluntat que aquest camp s'acabe d'una vegada, sobretot amb la perspectiva del Mundial de Futbol de 2030. És un pas de fermesa", ha declarat Ribó, que afig que "el València CF ha d'entendre que ha de complir aquestes condicions d'una vegada per sempre".

Per part seua, Layhoon Chan recalca que en el moment de la reunió no comptava amb la documentació sobre l'aprovació de la caducitat de l'ATE, i ha afirmat que igual que l'Ajuntament, "han d'estudiar-la" per a partir d'ací "establir un nou conveni".

Així mateix, la representant del màxim accionista del València CF lamenta que "en aquest moment", fins que reben el nou esborrany de l'Ajuntament, es troben "en una situació de potser més incertesa enfront de la de fa tres setmanes", en referència als acords a aconseguits en l'última reunió mantinguda amb l'Ajuntament de València.

Igualment, Layhoon Chan trasllada a les autoritats de l'Ajuntament durant la reunió que "el club està més preparat que en cap altre moment, el temps és molt important, i és necessari treballar junts per a portar cap avant aquest projecte tan important". "Estem molt prop de començar el projecte, d'arrancar, i, per tant, no s'hauria de començar des de zero", ha incidit.

Per a la vicealcaldessa Sandra Gómez, "els drets urbanístics de l'ATE han de tindre una corresponsabilitat o bidireccionalitat", que ha de manifestar-se en la construcció d'un estadi "capdavanter, capaç d'acollir la semifinal del Mundial de Futbol 2030", així com un poliesportiu "en condicions, no un poliesportiu low cost, com es mereixen els veïnes i veïns de Benicalap, que porten més d'una dècada esperant-lo". La titular de Desenvolupament Urbà aclareix que no s'admetrà res que supose "una rebaixa" i "no exigiran menys perquè en aquests moments és el moment de la revàlida".

D'altra banda, Lucía Beamud, expressa que "l'afició del València i els valencians es mereixen un estadi com cal, a l'altura de la ciutat de València", per la qual cosa "no es poden rebaixar les exigències de cap de les maneres". La responsable d'Espai Públic remarca que "el poliesportiu de Benicalap és capital" i "es farà un seguiment exhaustiu en aquest sentit".

Caducitat de l'ATE

Divendres passat, el Consell va aprovar l'acord de resolució anticipada i declaració de caducitat de l'Actuació Territorial Estratègica (ATE) València CF, el manteniment de les determinacions del pla i la declaració d'àmbits estratègics de qualificació urbana.

Al costat d'aquesta mesura, s'ha declarat la caducitat del Conveni de 29 d'abril de 2015, subscrit per a l'execució entre la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació i el València CF, que perd la condició de promotor i s'extingeix les competències assumides per la Generalitat quan la potestat de planificació urbanística per a la tramitació, aprovació i modificació dels instruments de planejament derivats de l'actuació.

L'acord resol reclamar la competència atribuïda a la Conselleria de Política Territorial, Obres Púbiques i Mobilitat respecte a la presa de decisió sobre la vigència de les previsions del planejament ATE.

D'igual forma, acorda el manteniment de les determinacions d'ordenació estructural i detallada aprovades en el Pla d'Actuació Territorial Estratègica València Club de Futbol, corresponent en endavant a l'Ajuntament de València la potestat de modificar per raons d'interés públic aquest instrument de planejament.

Així mateix, en tindre els dos àmbits regulats per aquest Pla ATE una importància per a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana que supera l'Actuació Territorial Estratègica del València CF, "es considera necessari el seu manteniment per interés general", afirma Mas.

Així, es declara la zona A 'Antic Mestalla' com a Àrea de Nova Centralitat, Àrea d'Oportunitat i Àrea d'Intensificació d'usos, i la zona B 'Corts Valencianes' com a Àrea de Nova Centralitat, en els termes de l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana.

El manteniment del planejament i la declaració dels àmbits estratègics de qualificació urbana es produeixen a conseqüència del principi bàsic de l'urbanisme espanyol de separació de la planificació dels usos del sòl i propietat del sòl.

Les decisions relatives als usos del sòl són independents dels propietaris del sòl i del tràfic econòmic i jurídic al qual aquest es puga sotmetre en el futur, fent un pronunciament d'interés general i estratègic des del punt de vista territorial i urbanístic d'acord amb el que estableix l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana.

A més, es resol instar l'Ajuntament de València a adaptar les fitxes de gestió de tots dos àmbits, declarats Àmbits Estratègics de Qualificació Urbana, amb les condicions de gestió incloses en aquest acord.

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat s'encarregarà de la instrucció i tramitació del procediment per a la confiscació de la garantia presentada pel València CF, SAD, atés el principi de proporcionalitat.

Destacats