València es convertix en Capital Espanyola de l'Economia Social per a promoure un desenvolupament empresarial 'amb valors'

Sota el lema 'L'economia amb valors', la ciutat acollirà trobades, jornades, reunions, assemblees i congressos sobre economia social i cooperativisme durant 2024

Guardar

Valencia se convierte en 'Capital Española de la Economía Social' para promover un desarrollo empresarial 'con valores'
Valencia se convierte en 'Capital Española de la Economía Social' para promover un desarrollo empresarial 'con valores'

El Saló de Cristall de l'Ajuntament de València ha acollit hui la presentació de València com a 'Capital Espanyola de l'Economia Social 2024'. Es tracta d'un reconeixement que ostentarà durant tot este any i que va de la mà de noves línies de finançament públiques, iniciatives per a garantir la inclusió laboral de les persones amb discapacitat i una agenda d'esdeveniments que posarà en el centre les empreses i associacions del tercer sector per a "consolidar a Espanya com un referent en economia social tant a Europa com en el món", ha explicat durant la seua intervenció Yolanda Díaz, ministra de Treball i Economia Social.

Així, la capital valenciana pren el relleu de Sant Sebastià, l'última ciutat espanyola que va atresorar esta designació el passat any 2023, i hui 5 d'abril "es dona el tret d'eixida de la capitalitat de l'economia social", ha confirmat Emilio Sampedro, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval). Sota el lema "L'economia amb valors", València posarà en valor les més de 9400 entitats valencianes que operen en este àmbit econòmic: des de cooperatives i societats laborals; fins a centres especials d'ocupació, societats agràries, confraries de pescadors o organitzacions socials.

L'alcaldessa María José Catalá ha sigut l'encarregada d'obrir este acte de presentació que s'ha celebrat este matí en seu consistorial i ha aprofitat el seu discurs per a destacar la idoneïtat de l'elecció de València com a capital espanyola de l'Economia Social, ja que "la ciutat i la seua àrea metropolitana concentren el 27 % de les cooperatives de tota la Comunitat Valenciana", ha detallat. A més, Catalá ha anunciat la inversió de 645.000 euros per a "recolzar 18 nous projectes" que facilitaran la inclusió laboral de persones amb discapacitat. En total, l'Ajuntament de València gastarà "prop d'1 milió d'euros", ha concretat la primera edil, en iniciatives per a promoure l'economia social.

De izquierda a derecha: José Antonio Pedreño (CEPES), María José Catalá, el conseller José Antonio Rovira, la ministra Yolanda Díaz y Emilio Sampedro (Concoval)
D'esquerra a dreta: José Antonio Pedreño (CEPES), María José Catalá, el conseller José Antonio Rovira, la ministra Yolanda Díaz i Emilio Sampedro (Concoval)

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, també ha acudit a l'acte on ha agraït el treball realitzat per l'anterior corporació municipal —i especialment a Joan Ribó— perquè València aconseguira este reconeixement. Díaz ha subratllat durant la seua intervenció el paper "capital" de la dona en les empreses del sector de l'economia social "que és la que vertebra el territori com una forma d'economia no convencional que pot transformar l'economia i la societat", ha afegit. Així mateix, la dirigent governamental ha ressaltat els avanços en la institucionalització de l'economia social gràcies a la inclusió del terme 'economia social' en la designació del ministeri que ella mateixa dirigix; o també en la creació d'una secretaria d'Estat dedicada a l'economia social.

L'àmbit corporatiu ha estat representat per Emilio Sampedro, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) i Juan Antonio Pedreño, president de Cepes (Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social). Este últim ha destacat que la capitalitat representa "una oportunitat única per a mostrar la importància de les empreses d'economia social a Espanya que contribuixen a eliminar la pobresa o l'exclusió social" i, a més, "promouen el creixement sostenible i el desenvolupament local", ha assegurat.

Agenda d'actes per la Capitalitat durant 2024

Durant la presentació, Emilio Sampedro ha resumit les activitats i esdeveniments que tindran lloc durant la Capitalitat Espanyola en la ciutat de València i que han sigut organitzades i coordinades per Concoval. Després de la jornada de hui, el pròxim acte serà el lliurament de premis al cooperativisme Pepe Miquel el 18 d'abril. A més, durant els mesos de maig i juny, València acollirà assemblees autonòmiques i estatals i l'1 de juliol es commemorarà el Dia Internacional de les Cooperatives.

Acto de presentación de Valencia como 'Capital Española de la Economía Social'
Acte de presentació de València com a 'Capital Espanyola de l'Economia Social'

Durant la segona meitat de l'any, la programació d'actes en el marc de la Capitalitat Espanyola de l'Economia Social s'intensificarà i s'organitzaran reunions, congressos i accions sectorials com les què reuniran a les cooperatives d'ensenyament i de treball associat de tota Espanya, a les indústries creatives i culturals del sector cooperatiu o
a les Economies Transformadores. L'acte central de la Capitalitat es realitzarà el mes de novembre, no obstant això, Sampedro no ha revelat més dades sobre esta jornada i després del seu anunci ha finalitzat amb un "fins a ací puc llegir".

L'economia social a la Comunitat Valenciana, en xifres

Dins de la representació governamental, l'acte també ha comptat amb l'assistència de José Antonio Rovira, conseller d'Educació, Universitats i Ocupació qui ha reivindicat la transcendència en l'economia valenciana de les empreses d'economia social, ja que representen el "7 % del PIB valencià". A més, el conseller ha expressat la importància que existisquen este tipus de corporacions en les "el benestar de les persones és una prioritat i els aspectes ètics" s'imposen "als aspectes econòmics en la presa de decisions".

Alguns noms reconeguts d'estes companyies d'economia social amb segell valencià són les cooperatives de Consum, Caixa Popular, Anecoop, o les societats cooperatives educatives. Quant a la generació d'ocupació, estes organitzacions empresarials creen 170.000 llocs de treball i representen una xifra de negoci de prop de 12.000 milions d'euros, segons les dades de VALESTAT (Observatori Estadístic de l'Economia Social de la Comunitat Valenciana) i CIRIEC-Espanya.

Destacats