Caixa Popular i la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) han acordat la creació d’una càtedra dedicada a la investigació, la formació especialitzada i la divulgació en els àmbits de les finances, el cooperativisme i l’economia social. L’acord per a la constitució d’aquesta nova càtedra ha sigut subscrit pel director general de Caixa Popular, Rosendo Ortí, i el rector de la CEU UCH, Higinio Marín. El director de la Càtedra Caixa Popular de Finances, Cooperativisme i Economia Social és el professor Enrique Lluch Frechina, del Departament d’Economia i Empresa de la CEU UCH.
Segons estableix el conveni subscrit, la creació d’aquesta càtedra és reflex de l’interés que totes dues institucions comparteixen per les tres àrees a què està dedicada.
Segons destaca el director general de Caixa Popular, Rosendo Ortí, “Caixa Popular, com a empresa cooperativa valenciana amb gran arrelament local, té una vocació clara de servici cap a les cooperatives, les famílies, les empreses, els comerços, les institucions i les associacions, per a contribuir a millorar la societat i el seu entorn. Compartim amb la CEU UCH l’interés pel foment d’una economia més humana, a través de l’impuls i la generació de coneixement en els àmbits de l’economia financera, el cooperativisme i l’economia social”.
Per part seua, el rector de la CEU UCH, Higinio Marín, destaca que aquesta nova càtedra entronca plenament amb l’enfocament dels estudis universitaris en les àrees d’economia i empresa que la CEU UCH imparteix: “Amb l’impuls d’aquesta nova càtedra, dissenyem també un itinerari formatiu per al Grau en Direcció d’Empreses que forme els nostres universitaris en una economia verdaderament social, en què les persones, i no sols els beneficis, estan en el centre de l’activitat econòmica i financera”.
Per al director de la càtedra, Enrique Lluch, “a més del model actual, que ens imposa una economia que s’allunya de les necessitats humanes i del planeta, l’economia social engloba models de gestió empresarial, com el cooperatiu, i criteris d’inversió financera més enllà de la mera rendibilitat especulativa, que a través d’aquesta càtedra volem investigar i difondre mitjançant la formació especialitzada dels universitaris i la divulgació entre la societat d’aquesta cultura financera”.
Investigació, formació i cultura financera
La Càtedra Caixa Popular tindrà la seu en la CEU UCH, amb una vigència inicial de tres anys prorrogables. Gràcies a la col·laboració de la cooperativa, la Càtedra Caixa Popular de Finances, Cooperativisme i Economia Social promourà la investigació, la formació especialitzada i la difusió pública d’aquests tres àmbits de l’economia, mitjançant el desenvolupament d’activitats docents, d’anàlisis i de difusió.
D’una banda, la càtedra posarà en marxa projectes de formació reglats i no reglats per als estudiants universitaris i antics alumnes dels estudis d’economia i empresa. I, d’altra banda, també contribuirà a la cultura financera de la societat per a divulgar els conceptes de les finances, el cooperativisme i l’economia social, a través d’activitats obertes al públic en general i a universitaris d’altres titulacions no relacionades amb l’economia i l’empresa. La càtedra organitzarà seminaris, jornades, conferències, concursos, exposicions, estudis, tallers, així com altres activitats culturals relacionades amb les seues temàtiques, durant els pròxims tres anys.