El Pla Viu incentivarà el sector de la construcció amb la creació de 74.000 llocs de treball

Des de CCOO Hàbitat PV demanen que es respecten els drets laborals dels treballadors involucrats en la implementació del pla

Guardar

Dos professionals del sector de la construcció, en una obra
Dos professionals del sector de la construcció, en una obra

El pla d'habitatge ‘Viu’ de la Comunitat Valenciana suposarà un revulsiu per al sector de la construcció. Esta iniciativa, presentada dimarts passat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, que té com a objectiu principal facilitar l'accés a l'habitatge a la regió, preveu crear al voltant de 74.000 llocs de treball.

Este pla, que impulsa la promoció de 10.000 habitatges de protecció pública, ha generat grans expectatives no sols pel seu impacte en el sector de la construcció, sinó també pel seu potencial per a millorar les condicions de vida de milers de persones a la regió.

Una de les xifres més destacades és la creació estimada de 74.000 llocs de treball entre ocupacions directes i indirectes en el sector de la construcció. Esta notícia suposa un impuls significatiu per a l'economia valenciana, especialment en un moment en el qual la creació d'ocupació és una prioritat.

A més de l'impacte en l'ocupació, el Pla Viu Comunitat Valenciana promet generar una inversió de 7.326 milions d'euros i un impacte del 2% en el Producte Intern Brut (PIB) autonòmic en els pròxims 3 anys i mig. Això no sols enfortirà el sector de la construcció, sinó que també dinamitzarà altres sectors econòmics relacionats.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rocío Cortés, durant la presentació del pla d'habitatge 'Viu'. Foto de Rober Solsona
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rocío Cortés, durant la presentació del pla d'habitatge 'Viu'. Foto de Rober Solsona

Drets laborals i problema residencial

En relació amb l'anunci del Pla Viu per part del president de la Generalitat, des de CCOO Hàbitat PV, la secretària de Salut Laboral i Formació, Cristina Solera, ha expressat la seua posició, a priori, favorable. “Encara que desconeixem els detalls específics del pla, el considerem positiu pel potencial impacte en la creació d'ocupació, estimat en 74.000 llocs de treball en el sector de la construcció”, considera.

No obstant això, Solera subratlla la importància que l'Administració Pública garantisca el compliment de la legislació laboral, especialment pel que fa a la llei de Prevenció de Riscos Laborals. “Des de CCOO Hàbitat PV, estarem vigilants per a assegurar que es respecten els drets laborals dels treballadors involucrats en la implementació del Pla Viu”, ha afirmat.

Quant a l'impacte social del pla, Solera emfatitza que la construcció d'estos habitatges no resoldrà el greu problema d'accés a l'habitatge que afecta especialment els joves. “La realitat és que els preus abusius dels lloguers obliguen els i les joves a destinar més del 50% dels seus ingressos a esta partida, la qual cosa dificulta encara més la seua situació financera”, denúncia Cristina Solera. 

A més, assenyala que els efectes dels habitatges anunciats no se sentiran fins d'ací a diversos anys, la qual cosa fa urgent la implementació de mesures immediates per a abordar esta crisi residencial. En este sentit, Solera insta a la Generalitat a prendre mesures concretes per a reduir els elevats preus del lloguer i garantir un accés just i equitatiu a l'habitatge per a tots els ciutadans, especialment per a aquells més vulnerables.

Per part seua, Juanjo Escrich, secretari del sector de Construcció i Mineria d'UGT FICA PV, considera positiu tot el que implique obrir la porta a nova construcció, però alerta del problema que patix el sector: "ha decaigut tant el valor d'entrar a treballar al sector de la construcció que no hi ha personal. Els salaris són baixos i els joves veuen que no hi ha futur".

Escrich afirma que actualment hi ha treball per a tres, sis o, "amb sort", per a un any, depenent de l'obra, i després "et donen la patada". Per això, des d'UGT es considera prioritari incidir en verdader problema que afecta el sector: les condicions i la qualitat del treball. "Molta gent se salta el conveni, hi ha obres il·legals, no hi ha inspeccions... Este és el principal problema amb el qual ens trobem", denúncia.

Un pla a tres anys vista

El pla s'estructura en tres eixos principals: seguretat jurídica, cooperació administrativa i col·laboració publicoprivada. Entre les iniciatives ja en marxa s'inclouen modificacions legislatives per a agilitzar els tràmits administratius i facilitar la construcció d'habitatges. A més, s'han identificat sòls públics disponibles per a la construcció de més de 9.200 habitatges, la qual cosa demostra el compromís del govern regional amb este projecte.

Quant al cronograma d'execució, s'espera que entre 2024 i 2027 es construïsquen i rehabiliten un total de 10.030 habitatges, tant per a lloguer assequible com per a lloguer social. Esta planificació detallada reflectix l'enfocament integral del Pla Viu per a abordar les necessitats residencials de la població valenciana.

Amb tot això, el Pla Viu Comunitat Valenciana representa una oportunitat única per a impulsar el desenvolupament econòmic i social de la regió. La creació de 74.000 llocs de treball en el sector de la construcció és només un dels molts avantatges que oferix este ambiciós projecte, que té el potencial de transformar positivament la vida de milers de persones.

Destacats