Montero remetrà després de l'estiu una nova proposta per al sistema de finançament

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, no ha especificat la data

Guardar

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat, en una entrevista a EFE, que després de l'estiu remetrà a les comunitats autònomes una nova proposta per al sistema de finançament, que estarà basat en el criteri de la població ajustada. No obstant això, no ha especificat la data en la qual aquest document arribarà a les autonomies.

La Generalitat Valenciana ha insistit que el nou sistema de finançament ha de contemplar el criteri de la població. D'aquesta manera, el pressupost que es destinaria a cada territori es realitzaria tenint en compte determinats factors poblacionals, com l'envelliment de la població o la seua dispersió en zones rurals.

Preguntada sobre la creació d'un fons de compensació per a aquelles comunitats autònomes que han estat durant molts anys infrafinançades, com és el cas de la Comunitat Valenciana, Montero ha assenyalat que "primer s'han de posar d'acord les comunitats governades pel Partit Popular", i ha assegurat que "la proximitat de les eleccions allunya el consens".

Finalment, la ministra d'Hisenda ha recalcat que "les transferències a les comunitats autònomes i els lliuraments a compte han continuat tots els anys". En aquest punt, Montero ha assenyalat que "el govern d'Espanya ha transferit els majors recursos de la història a les autonomies de manera consecutiva". De fet, ha recordat tant la transferència de 16.000 milions d'euros durant la pandèmia, com els altres 13.000 milions d'euros al següent any i els 7.000 milions extraordinaris per la compensació de l'IVA.

Destacats