La necessitat de solucionar la crisi energètica, en el punt de mira de les CCAA i el Govern

Aquest diumenge, la Conferència de Presidents abordarà la problemàtica de l'augment dels preus de l'energia

Guardar

Imatge d'una bombeta
Imatge d'una bombeta

Les comunitats autònomes pressionen per a exigir la posada en marxa al Govern d'un pla de xoc per a fer front a la crisi energètica. Ja són molts els presidents que s'han mostrat partidaris de debatre aquesta problemàtica, l'exponencial increment del preu de l'energia, durant la Conferència de Presidents que tindrà lloc aquest diumenge. Un d'ells és el president de la Generalitat, Ximo Puig, que proposarà un pla d'acció estratègic per a "donar una resposta immediata".

Les últimes jornades s'han caracteritzat per un augment històric en el preu d'energies essencials com la gasolina, l'electricitat o el gas. La guerra deslligada des de fa 13 dies a Ucraïna provocada per la invasió de les tropes russes ha sigut la principal responsable d'aquesta inflació dels preus. La gasolina es troba -de mitjana a Espanya, entorn dels 2 euros per litre, l'electricitat 472,97 euros el megavat hora (Mwh) de mitjana, i el gas entorn dels 300 euros.

Amb l'objectiu de reduir aquestes xifres, Ximo Puig ja s'ha reunit amb els consellers (Vicent Soler, Rafa Climent, Mireia Mollà i Arcadi España) per a analitzar les necessitats de cada sector econòmic, considerades clau per a poder elaborar una resposta efectiva davant el fort augment dels costos energètics, segons informen fonts de Presidència.

A la proposta del cap del Consell, se sumen diversos Governs autonòmics que ja han plantejat al llarg d'aquests dies que la Conferència de Presidents aborde també l'increment dels costos energètics, a més de la situació de la guerra d'Ucraïna i altres punts establits ja pel Govern de Pedro Sánchez.

El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar la setmana passada que l'Executiu havia decidit incloure en l'ordre del dia de la Conferència de Presidents del diumenge l'adopció de mesures per part de les comunitats autònomes per a pal·liar els efectes econòmics provocats per la invasió russa d'Ucraïna.

La intenció de l'Executiu és afegir aquest punt sobre les mesures econòmiques provocades per la guerra d'Ucraïna a l'ordre del dia, que ja recollia temes molt concrets com la coordinació en matèria d'emergències, el repartiment dels fons europeus, la pandèmia o la reforma del Reglament de la Conferència de Presidents.

Per part seua, el president de Catalunya, Pere Aragonès, condiciona la seua assistència al fet que s'arriben a pactes davant l'augment dels preus energètics. Les seues peticions passen per, a més de la crisi energètica, per la coordinació de l'acolliment de refugiats ucraïnesos i un fons per a afrontar les despeses que suposarà la guerra.

Així, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo, que a més acudeix a aquesta Conferència de Presidents com a previsible futur líder del PP, ha sol·licitat al president del Govern que s'inclogueren en l'ordre del dia assumptes com la crisi energètica, la ruptura de la cadena de subministraments o la inflació, els efectes de la qual noten cada dia més les llars espanyoles.

En el cas de la Junta d'Extremadura, el seu president, Guillermo Fernández Vara, plantejarà en aquesta cita la seua "preocupació" per l'increment dels costos energètics, i demanarà a més a totes les CCAA "lleialtat" i la "màxima col·laboració" amb el Govern central davant una guerra com la que s'està lliurant a Ucraïna.

Des d'Andalusia, el seu president, Juanma Moreno, va assenyalar ahir que demanarà "personalment" a Sánchez que "use tots els instruments al seu abast, amb la màxima cooperació per part de les comunitats, per a ajudar al sector productiu" davant una inflació "galopant" com l'actual.

Propostes d'Espanya

La proposta més defensada per part del Govern espanyol al llarg de tots aquests mesos és la de desacoblar el preu del gas del de l'electricitat, aconseguint així evitar la dependència d'aquesta mena de combustible fòssil. En aquest sentit, la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño assegura que la reducció de la dependència energètica respecte a Rússia és una de les prioritats de tota la Unió Europea.

La vicepresidenta advoca per accelerar el desplegament de les energies renovables i la transició energètica perquè, com més prompte millor, la UE puga deixar de dependre de les energies fòssils, ja siga petroli o gas, que tenen un cost des del punt de vista econòmic, mediambiental i geoestratègic. En el pla nacional, recorda que el Govern està posant en marxa un conjunt de mesures per a esmorteir l'impacte negatiu sobre els comptes de les famílies i la competitivitat de les empreses.

El president del Govern, Pedro Sánchez, fa escassos dies va anunciar una extensió de les rebaixes fiscals ja aprovades, una reducció del 80% dels càrrecs del sistema elèctric per a les indústries electrointensives, un reforç dels bons destinats als col·lectius més vulnerables i un conjunt de mesures per a continuar avançant cap a una energia el més barata i neta possible.

Destacats