La gigafactoria de Volkswagen: una revolució per al teixit industrial valencià

Es tracta de la inversió industrial més important en la història de la Comunitat Valenciana, comparable a la implantació de Ford a Almussafes fa quasi 50 anys

Guardar

Dos trabajadores en la fábrica alemana de Volkswagen
Dos trabajadores en la fábrica alemana de Volkswagen

La Comunitat Valenciana ha guanyat l'aposta a Catalunya, Extremadura i Aragó, per la qual cosa Sagunt serà la seu de la planta de bateries a Espanya de Volkswagen. Una decisió feta pública en el matí d'ahir pel president del consell d'administració de l'empresa, Thomas Schmall, que implicarà una inversió en el conjunt de l'Estat del voltant de 7.000 milions d'euros (incloent-hi 3.000 milions per a l'electrificació de les plantes de Martorell i Pamplona), i la creació de 3.000 llocs de treball directes i entre 10.000 i 12.000 indirectes en la zona.

Aquesta inversió encara depén de l'aprovació definitiva del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat (Perte VEC). En cas de concretar-se, les obres de la gigafactoria, que disposarà d'una capacitat màxima de 40 Gwh., començaran aquest 2022 i estaran finalitzades abans que concloga el 2026.

Així, el Parc Sagunt II ha fet prevaldre la seua situació estratègica i el seu fàcil accés a mà d'obra qualificada per a posicionar-se com la seu de la segona fàbrica de bateries del grup Seat, Cupra, Scoda i Volkswagen a Europa, tractant-se del segon major fabricant de vehicles del món, l'empresa més gran d'Alemanya i una de les companyies líders en la transició a una mobilitat més sostenible.

Ací es fabricarà la pròxima generació de cèl·lules per als vehicles elèctrics de la companyia gràcies a una fàbrica estandarditzada, que produirà la innovadora cèl·lula unificada de Volkswagen i es proveirà d'energia renovable, la qual cosa permetrà una producció de bateries sostenible. La planta també crearà un fort efecte d'arrossegament al llarg de tota la cadena de valor de les bateries a escala estatal i internacional.

A més, aquesta implantació servirà per a donar l'impuls definitiu a infraestructures clau com el Corredor Mediterrani o a l'ampliació del Port de València. Així mateix, pot propiciar que Ford decidisca fabricar els vehicles elèctrics en la seua planta d'Almussafes, decisió actualment en l'aire i que es coneixerà el proper mes de juny.

Imagen aérea de Parc Sagunt II
Imagen aérea de Parc Sagunt II

Decisió "transcendental" per al "progrés i la prosperitat" de la Comunitat Valenciana

Aquest anunci ha recollit una unanimitat política en el conjunt de reaccions. El president de la Generalitat, Ximo Puig, es felicitava ahir per aquest assoliment, un "pas decisiu" per a "impulsar la recuperació, generar més ocupació i millorar el futur de la Comunitat Valenciana" amb una decisió "transcendental" per al seu "progrés i prosperitat".

El cap del Consell destacava que la Generalitat ha treballat "a fons i amb discreció" des de fa mesos per a "atraure aquesta gran inversió industrial, la més important en la història de la Comunitat Valenciana", equiparable a l'arribada de Ford a Almussafes en 1976, que va suposar "una transformació en l'ocupació, en les exportacions, en les infraestructures, en els sectors industrials auxiliars i en la creació de les classes mitjanes".

Per part seua, la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, considerava ahir com "una molt boníssima notícia" la decisió de Volkswagen d'instal·lar la seua planta espanyola de bateries a Sagunt, destacant la "confiança" de les empreses per a instal·lar-se en la Comunitat Valenciana per ser "un destí segur" i un territori amb "un govern responsable".

És un pas decisiu per a impulsar la recuperació, generar més ocupació i millorar el futur de la Comunitat Valenciana; una decisió transcendental per al seu progrés i prosperitat

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, també es mostrava "molt satisfet" després de l'anunci, assenyalant que la implantació de Volkswagen ve a confirmar l'excel·lent moment que viu la Comunitat Valenciana en termes d'inversió estrangera productiva, amb valors que han ascendit l'any 2021 a 856 milions d'euros, un 142% més l'any anterior.

Per a l'oposició, des del Partit Popular, Carlos Mazón incidia que "estem davant una oportunitat estratègica que requereix el suport de tots els partits i no pot haver-hi fissures i contradiccions en el si del Govern valencià", mentre que des de Ciutadans, Carlos Gracia destacava la "bona notícia per a l'ocupació i la consolidació de l'automoció" i aposta per "transicionar cap al vehicle elèctric".

Un "revulsiu econòmic total" per a Sagunt

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, remarcava que els 3.000 llocs de treballs directes previstos "portaran al municipi a la plena ocupació", sent una xifra "que no té parangó a la ciutat i per a nosaltres serà un revulsiu econòmic total".

Per al primer edil, aquesta implantació tindrà efectes "més enllà del sector industrial, com l'habitatge, el turisme i el comerç. També més enllà del municipi i la comarca", comparant la situació amb l'efecte que va tindre Ford en el seu moment. "Ací a Sagunt hi ha empreses auxiliars gràcies a una inversió que es va fer a Almussafes. Estic segur que això també es replicarà i veurem com altres proveïdors acudiran a la Comunitat Valenciana gràcies a aquesta aposta decidida per Parc Sagunt", destacava.

Imatge aèria del Port de Sagunt
Imatge aèria del Port de Sagunt

Unanimitat en tots els àmbits empresarials

En el cas dels sindicats, per a la secretària general de CCOO PV, Ana García Alcolea, suposa "una gran notícia per al País Valencià en general i per al territori en particular, pel que suposa per a la creació de l'ocupació i la reindustrialització de la nostra Comunitat des dels paràmetres de la sostenibilitat", mentre que per al secretari general d'UGT FICA PV, Daniel Argente, suposa "una gran inversió que comportarà la creació de milers de llocs de treball directes, tenint una repercussió positiva en la indústria de l'automòbil en general i podent afavorir l'electrificació de la factoria Ford a Almussafes".

Per al Clúster d'Automoció de la Comunitat Valenciana (AVIA) aquesta notícia és "un suport i reconeix la labor d'un sector que des de fa anys ha fet un esforç per la transformació cap a l'electrificació i la nova mobilitat", afirmava el seu gerent Elena Lluch. El president de Cámara València, José Vicente Morata, recalcava ahir que l'anunci és "resultat d'un treball ben fet a l'hora de posar en valor els espais logístics que té la Comunitat Valenciana". El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, augurava "un revulsiu importantíssim per a l'economia valenciana".

Per part seua, el president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, celebrava la notícia considerant que "probablement és l'espai millor comunicat del Mediterrani en superfície de connectivitat". Finalment, des de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (FEMEVAL) se celebra l'"excel·lent notícia" recordant que "quan tot semblava abocar-nos al caos, rebem un halo d'esperança", en considerar que és el millor anunci de caràcter econòmic-industrial que podia rebre.

Destacats