La Generalitat continuarà "pressionant" perquè s'aborde el debat del finançament

Els grups del Botànic demanen "altura" al nou líder del PP

Guardar

Mónica Oltra i Ximo Puig
Mónica Oltra i Ximo Puig

La Generalitat Valenciana continuarà "pressionant" perquè el Govern estatal aborde la reforma del model de finançament autonòmic, tractant així de revertir la falta d'avanços en els últims mesos després que el Ministeri d'Hisenda presentara la seua proposta d'esborrany per al nou model de finançament i que el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no l'haja situada entre les seues prioritats.

"Aquest Consell continuarà pressionant amb totes les forces polítiques i institucionals", remarcava el divendres la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, al mateix temps que reiterava que aquest objectiu es manté en l'agenda política del Botànic, recordant que del finançament depén garantir els serveis públics que donen cobertura als drets dels valencians.

En aquest sentit, la també líder de Compromís instava que inciten a aquest debat a tots els grups parlamentaris, "especialment tots els diputats que han resultat triats per qualsevol de les tres circumscripcions valencianes". "És un debat que interpel·la a tots els partits polítics i comunitats autònomes, encara que qui ha de fer la proposta és el Govern i després s'ha de votar en el Congrés", recordava.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, durant una sessió de control de Les Corts
El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, durant una sessió de control de Les Corts

El PSOE apel·la al "sentit d'Estat" de Feijóo

El portaveu del PSOE en el Congrés, Héctor Gómez, es reunia dijous passat amb el president de la Generalitat, el també socialista Ximo Puig, i li garantia que el seu grup està disposat a treballar perquè la reforma del finançament autonòmic siga una realitat, a més d'apel·lar a la "responsabilitat i sentit d'Estat" del nou líder popular.

Per això considerava que "necessitem una oposició que no sols faça oposició al Govern, sinó que tinga altura" mentre remarcava que la "sensibilitat" del president Pedro Sánchez i de la ministra M. Jesús Montero amb el finançament "és latent i està viva".

Per part seua, Puig tornava a demanar una "posició d'Estat" per a solucionar l'infrafinançament, que pateix la Comunitat Valenciana des de fa una dècada, i advertia que aquest debat "no pot quedar fora de l'agenda política". El president reiterava que el PSOE té voluntat de reformar el model, que és "corresponsabilitat" de totes les CCAA i que Feijóo va tindre una "actitud hostil" al canvi com a president de Galícia.

Ximo Puig y Héctor Gómez en rueda de prensa antes de una interparlamentaria socialista
Ximo Puig i Héctor Gómez en roda de premsa abans d'una interparlamentària socialista

Compromís podria retirar el seu suport a Sánchez

El diputat estatal de Compromís, Joan Baldoví, advertia dimecres passat que si el president del Govern, Pedro Sánchez, no compleix amb l'acord signat en el pacte d'investidura per a presentar una proposta de sistema de finançament autonòmic durant aquesta legislatura, revisarà el seu suport a l'executiu en les votacions on el seu vot siga "decisiu": "Si el Govern no compleix amb el poble valencià, deixarem de donar-los suport", avisava.

Sobre aquest tema, Baldoví defensava que la lleialtat "ha de ser recíproca", assegurant que en la seua coalició "sempre" han sigut lleials a aquest govern que comparteixen PSOE i Unidas Podemos.

Així mateix, el diputat valencianista denunciava que "amb l'acord aconseguit entre Sánchez i Feijóo per a no renovar el sistema de finançament enguany, tal com s'havien compromés en seu parlamentària, el PP i PSOE tornen a evidenciar el poc interés que tenen a millorar la vida dels valencians". "És escandalós i, el pitjor, previsible, la facilitat que tenen PSOE i PP per a posar-se d'acord a perjudicar, una vegada més, a la ciutadania valenciana ajornant la reforma d'un sistema de finançament que porta més de huit anys caducat", denunciava.

Per això, Baldoví demanava que en la pròxima campanya electoral, "ni PP ni PSOE tinguen la poca vergonya de vindre de nou a assegurar que estan compromesos amb el benestar del poble valencià, ja que són ells els responsables que siguen els ciutadans que menys recursos reben de tots els territoris de l'Estat sense cap justificació".

Destacats