La Generalitat presenta el pla d'ajudes al lloguer d'habitatge

Es destinarà un pressupost de 25 milions d'euros, el més alt en la història

Guardar

Héctor Illueca, vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Héctor Illueca, vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

La Generalitat Valenciana ha impulsat el Programa d'Ajudes al Lloguer d'Habitatge corresponent a l'exercici 2022 amb l'objectiu de complir amb la premissa que la despesa per al lloguer no supose un esforç de més del 30% de la unitat familiar per a poder fer front a la resta de necessitats bàsiques que s'han de cobrir.

I per a això es destinarà un pressupost global de 25 milions d'euros, el més alt de la història, dels quals més de 15 milions d'euros provenen de les arques autonòmiques i al voltant de 9 milions d'euros del Ministeri.

Un esforç inversor que pretén pal·liar l'augment del 6% dels preus del lloguer des de principi d'any i que se suma a altres iniciatives com el bo jove per al lloguer o l'ampliació del parc públic en un miler d'habitatges en els últims tres anys.

Com sol·licitar les ajudes al lloguer?

El pla subvencionarà la factura de lloguer des de l'1 de gener de 2022 fins al 31 de desembre de 2023 i poden accedir a ell totes les persones majors d'edat amb un contracte de lloguer, que el compartisquen o que tinguen llogada una habitació.

Per a això, haurà de ser la residència permanent de la persona sol·licitant, que haurà de figurar en el padró. A més, s'ha apostat per redistribuir l'ajuda en funció de les capacitats econòmiques.

La quantitat màxima subvencionable segons el Pla Estatal està fixada en 600 euros mensuals, però en el cas de València ciutat serà de 770 euros i 680 euros a Castelló de la Plana i Alacant.

Les persones interessades tindran un mes per a presentar les sol·licituds a partir de l'endemà de la seua publicació oficial (es preveu que es publique en la setmana del 20 de juny), podent-se realitzar tant de manera telemàtica com presencial.

És compatible sol·licitar aquestes ajudes si ja s'ha concorregut al bo jove. No obstant això, en cas de concedir-se ambdues, s'ha d'escollir una. Sobre aquest tema, cal recordar que el bo jove, en tractar-se d'una concessió directa, és probable que s'atorgue abans que les ajudes al lloguer hui presentades, ja que es determinen mitjançant concurrència competitiva.

A més, les ajudes al lloguer també són compatibles amb ajudes com l'Ingrés Mínim Vital o la Renda Valenciana d'Inclusió, perquè persegueixen atendre les situacions de vulnerabilitat bàsica. Sí que és incompatible que se supere el 100% de l'ajuda mitjançant la part del lloguer que es cobra en la Renda Valenciana d'Inclusió.

Alejandro Aguilar, Héctor Illueca i Pura Peris
Alejandro Aguilar, Héctor Illueca i Pura Peris

Estabilitat, progressivitat i equitat

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat que es tracta d'unes ajudes que naixen amb tres premisses. La primera és "l'estabilitat, perquè són ajudes per a 2 anys, que cobreixen 24 mensualitats, anant més enllà d'un exercici com sol ser l'habitual", afirma el vicepresident.

En segon lloc, "des de la progressivitat, perquè no se subvenciona el 50% del rebut a tothom per igual, se subvenciona la meitat del lloguer a ingressos inferiors a 1IPREM i progressivament se subvenciona un percentatge inferior per a arribar a més gent", destaca Illueca. Finalment, aquestes ajudes són "equitatives", ja que, segons el conseller, "hem atés les peticions de sectors com els pensionistes que en cas les seues particulars circumstàncies es poguera finançar el 50% del lloguer".

Illueca ha contextualitzat aquestes ajudes destacant que "aproximadament 3 milions de persones en conjunt de l'Estat paguen una quantitat superior al 30% de les seues retribucions i el 19% una quantitat superior al 50%, cosa que fa impossible forjar un projecte de vida".

En la roda premsa de presentació del pla també han participat Pura Peris, directora general d'Emergència Residencial i Funció Social i Alejandro Aguilar, secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social.

Arxivat a:

Destacats