La Generalitat impulsa ajudes perquè les empreses reduïsquen la seua setmana laboral a quatre dies

València inicia la prova pilot que avaluarà, durant un mes, com afecta la setmana laboral de quatre dies a la salut i el benestar social, l'emergència climàtica i l'economia

Guardar

Gent gaudeix a una terrassa. Imatge de Xisco Navarro
Gent gaudeix a una terrassa. Imatge de Xisco Navarro

València ha iniciat ja la prova pilot que avaluarà, durant un mes, com afecta la setmana laboral de quatre dies a l'economia, el medi ambient i la conciliació. Coincidint amb la festivitat a la ciutat dels tres últims dilluns de mes i el primer dilluns de maig (Dilluns de Pasqua, Sant Vicent Ferrer, el Primer de Maig i la declaració del 24 d'abril com a festivitat local), el centre municipal d'innovació Las Naves participarà en un estudi internacional sobre els beneficis de la jornada laboral de 32 hores setmanals repartides en quatre dies.

Des del Consell es treballa en la direcció de poder avançar cap a un model laboral que siga més amable amb treballadors i treballadores i també amb el medi ambient. Conscients de la dificultat d'implementar un canvi de mentalitat de tal magnitud en les empreses, i amb la finalitat de garantir la productivitat i les condicions dels empleats i empleades, la Generalitat ha impulsat una sèrie d'ajudes que pretenen facilitar aquesta transició i animar que les empreses implanten el model de quatre dies de treball.

Requisits per a beneficiar-se de les ajudes

Per a poder rebre la subvenció, el compromís empresarial de la reducció de la jornada ordinària haurà d'afectar un mínim de la plantilla. Així, en el cas d'empreses de fins a 49 persones treballadores, obligatòriament el 30% de la plantilla haurà de ser afectada per la reducció horària. Aquest percentatge es reduirà al 20% en el cas d'empreses de 50 o més persones treballadores.

En tot cas, la proposta del nombre de persones treballadores participants en el programa haurà de comptar amb una participació similar d'homes i dones en relació amb la distribució de gènere preexistent en el conjunt de la plantilla de persones treballadores amb contracte de treball a temps complet. En aquest sentit, es permetrà com a màxim una desviació del 10%.

Pla de Reducció de la Jornada Laboral i Millora de la Productivitat

Així mateix, les bases d'aquesta nova ajuda estableixen que les empreses que s'acullen hauran d'elaborar un 'Pla de Reducció de la Jornada Laboral i Millora de la Productivitat', que haurà d'indicar les mesures organitzatives o formatives que es preveu implementar per a optimitzar el temps de treball.

El pla ha de recollir una sèrie d'indicadors (entre ells l'evolució de la productivitat del treball en l'empresa) que seran avaluats de manera periòdica. De la mateixa manera, la reducció horària ha de comptar, per a rebre la subvenció, amb un acord amb la representació legal de les persones treballadores.

Quantia i terminis

Pel que respecta a la quantia de la subvenció, la Conselleria oferirà pel primer any complet d'aplicació del programa una subvenció de 5.492,19 euros per cada persona treballadora incorporada al Pla de reducció de la jornada laboral; 2.746,10 euros el segon any, i 1.373,05 euros el tercer. D'aquesta manera, l'import total màxim de la subvenció que podrà percebre l'empresa beneficiària serà, per cada treballador/a adscrit al pla, de 9.611,34 euros.

Aquest és el segon any que la Generalitat publica aquestes ajudes de racionalització del temps de treball que es poden sol·licitar des d'aquest dimarts 11 d'abril i fins al 31 de maig.

Ajudes de Labora per a contractació de personal

En el marc d'aquest mateix programa de racionalització de la jornada de treball, Labora concedirà ajudes per a aquelles empreses que efectuen contractacions indefinides, derivades d'ajustos vinculats a la racionalització voluntària de la jornada laboral, de persones en situació de desocupació.

Així, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació oferirà subvencions que oscil·len entre el 45% i el 95% del Salari Mínim Interprofessional a les empreses que participen en el programa de racionalització de la jornada laboral que contracten persones desocupades inscrites en Labora.

Labora té previst realitzar al llarg del present any tres jornades informatives, a Alacant, Castelló i València, en les quals tindre una presa de contacte amb aquelles empreses que estiguen interessades en la jornada laboral de 32 hores.

Estudi internacional

En concret, el programa pilot, que avaluarà el centre municipal d'innovació Les Naus, es plantejarà l'afecció de la jornada laboral de 32 hores setmanals repartides en quatre dies a partir de l'estudi de tres grans àmbits: la salut i el benestar social, l'emergència climàtica i l'economia.

El programa pilot que estudiarà Les Naus té com a finalitat obtenir un informe d'abast europeu i internacional que avalue l'impacte de la jornada i les conseqüències personals, laborals i socials que suposa, i ampliar l'espectre d'estudis duts a terme en països com el Regne Unit, Lituània, Nova Zelanda, Alemanya, Suècia, Islàndia, Portugal i el Japó.

L'experiència de València és, no obstant això, la primera que es realitza en una ciutat completa, per la qual cosa té caràcter innovador. En aquest sentit, s'analitzaran qüestions com els usos del temps, la conciliació de la vida laboral, la sensació de benestar, el descans, l'impacte de la mesura sobre els gasos d'efecte d'hivernacle, la qualitat de l'aire, el silenci, el consum energètic, el trànsit, la xarxa pública de transport, el turisme d'interior, l'hostaleria, el comerç i les compres en comerços i botigues, entre altres qüestions.

Destacats