Ford i els sindicats d'Almussafes: L'empresa automotriu espera presentar aquest divendres una proposta d'acord per a l'ERO

Els sindicats d'Almussafes demanden requisits com el que es rebaixe l'edat de prejubilació i s'incentiven les baixes per als joves

Guardar

Un treballador accedeix a l'entrada de la factoria de Ford España, a Almussafes
Un treballador accedeix a l'entrada de la factoria de Ford España, a Almussafes

Continuen les negociacions entre l'empresa automobilística Ford i uns sindicats d'Almussafes que reivindiquen millors serveis i prestacions per als treballadors. La situació provocada és tensa, i per això les solucions s'esperen com a aigua de maig pràcticament.

En aquesta línia, l'adreça de Ford Espanya pretén presentar aquest divendres mateix una proposta d'acord per a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) anunciat en la fàbrica de la localitat valenciana d'Almussafes, segons es desprén del que han explicat els sindicats després de la cinquena reunió ja de la comissió negociadora.

En aquest sentit, aquest ERO afectarà uns 1.144 treballadors, 960 d'ells en la planta de vehicles de la fàbrica valenciana. És més, a l'abril d'aquest any, és a dir, en uns dies, està pronosticat el cessament de fabricació dels models Galaxy i S-Max en la factoria, que conta ja amb prop de 5900 empleats, perquè la multinacional estatunidenca continua amb el propòsit d'accelerar la seua estratègia cap a l'electrificació total dels seus vehicles de passatgers en 2030 i de tot el seu dossier en 2035. D'aquesta forma, es quedarà solament amb la producció del Kuga, que realment és el de major pes en l'actualitat fins a la fabricació dels nous elèctrics que s'ha assignat a la ubicació valenciana.

Una de les majors demandes: estimular les baixes

El sindicat majoritari a Almussafes, UGT, té clar quin és un dels objectius primordials a l'hora de negociar amb la comissió de l'empresa. Es tracta de considerar una rebaixa en l'edat per a poder emparar-se als plans d'acompanyament cap a la jubilació, referits als 53 i 54 anys.

En el context de les negociacions, el sindicat també requereix que s'amplie la vigència d'aquest possible pla "almenys fins al 31 de desembre", tal com es va concretar en els plans passats.

Continuant amb aquestes demandes, sobre si la direcció espera aconseguir adhesions als plans de baixes incentivades de la gent més jove, la UGT ha afirmat que haurà d'"oferir unes quantitats d'indemnització prou atractives, així com a possibilitats reals de recol·locació laboral". Un aspecte sobre el qual han fet especial incidència, ja que consideren de vital importància per a una bona relació empresari-treballador.

Dos trabajadores con un vehículo en la fábrica de Ford en Almussafes. Imagen de Rober Solsona
Dos treballadors amb un vehicle en la fàbrica de Ford a Almussafes. Imatge de Rober Solsona

De la mateixa manera, la mateixa UGT sosté que amb "aquestes tres consideracions s'estarà més prop de poder resoldre aquest enorme problema" i "la direcció de l'empresa ha d'afinar la proposta i ser conscient que és el moment d'avançar en la possible solució". Reflexió que sustenta la preocupació que hi ha sobre un dels que consideren ells "gran problema".

Es demana la rebaixa en l'edat de prejubilació

En aquesta línia, la STM també exigeix que es baixe l'edat de prejubilació perquè les persones més veteranes puguen eixir. Així, en el cas de fixar una edat i que no hi haguera suficients voluntaris, es reclama que Ford no tanque el temps del compliment de l'edat, de tal manera que "els interessats que vagen complint l'edat necessària puguen apuntar-se". Igualment, en el cas de les prejubilacions, es demanda que es respecten valors com l'antiguitat en l'empresa perquè així es puga donar opció a qui més va fer per l'empresa, segons han exposat els sindicats en un comunicat.

Unes reivindicacions del STM que també depenen d'incrementar la quantitat de dies per any treballat a aquells que es vulguen acollir al pla d'indemnització econòmica; "pretenem recuperar el Pla d'extinció amb garanties de recontractacció" i "reforçar les línies de producció amb més personal i recuperar treballs subcontractats".

La mateixa empresa multinacional insisteix en les bondats dels acords d'ERO passats, així com de les dades de l'empresa de recol·locació. En aquest sentit, la mateixa direcció de Ford Espanya, sobre la base del que es desenvolupa en el sindicat, considera que" les peticions dels sindicats són complicades i insisteix que la quantitat d'afectats, en cas de reduir-se, serà una quantitat xicoteta", per la qual cosa, de segur, seguiran dies tens i negociacions ajustades en un "conflicte" que espera resoldre's prompte en benefici de les 2 parts.

Arxivat a:

Destacats