Ford Almussafes signa el seu conveni col·lectiu fins a 2026, que inclou les mesures de l'Acord d'Electrificació

Guardar

Signatura del nou conveni col·lectiu de Ford Almussafes
Signatura del nou conveni col·lectiu de Ford Almussafes

El Comité d'Empresa i la direcció de Ford Almussafes han signat aquest dimecres el seu XVIII Conveni Col·lectiu vigent fins a 2026, en el qual s'incorporen les mesures salarials i de flexibilitat contemplades en l'Acord d'Electrificació que va aconseguir el sindicat majoritari, UGT, amb la direcció europea de la companyia, segons han explicat fonts sindicals.

A les 11 hores d'aquest dimecres s'ha celebrat una nova reunió de la comissió negociadora, l'únic punt de la qual en l'ordre del dia era l'aprovació del conveni que incorpora els ajustos del pla --acordat per UGT en Colònia el 27 de gener-- amb el qual Almussafes aspira a fabricar, a partir de 2025, els dos models elèctrics de la signatura a Europa i assegurar així per als pròxims anys una càrrega de treball que es disputa amb la planta de Saarlouis (Alemanya).

A Almussafes esperen la decisió que ha de prendre la direcció de Ford al juny sobre quin de les dues fàbriques produirà els models. En principi, només hi haurà cotxes per a una de les dues fàbriques, segons expliquen els sindicats.

L'acord d'electrificació, condicionat al fet que Ford assigne al juny la plataforma elèctrica, es compon de mesures de flexibilitat, aquestes a partir de 2025, i una "contenció salarial" a cinc anys que inclou "augments salarials cada any", encara que desvincula aquests de l'IPC i no són consolidables en taules.

El conveni, la signatura del qual coincideix amb el cobrament de la primera paga per l'electrificació, ha tirat avant amb el suport del sindicat majoritari i el rebuig de CCOO, CGT i STM. Inclou les mesures que regiran les relacions laborals de Ford en els pròxims cinc anys i han de possibilitar l'adjudicació.

LES MESURES

L'Acord d'Electrificació que va aconseguir UGT amb la direcció europea està condicionat a l'adjudicació de la plataforma elèctrica i, segons va detallar el sindicat majoritari, es compon de mesures de "contenció salarial" i de flexibilitat.

Quant al primer punt, es tracta d'una "contenció salarial" a cinc anys que inclou "augments salarials cada any", però desvincula aquests de l'IPC i no serien consolidables en taules per a tota la plantilla. Preveu increments de mil euros per a 2022 --cobrat ja--, 1.500 per a 2023, 2.000 per a 2024 i 2.500 per a 2025. Sumarien en total 7.000 euros fins a 2025, després del que en 2026 es reprendria la senda de recuperar l'IPC amb un augment de l'1,6%.

En cas de no adjudicar-se els models elèctrics, l'acord no tindria validesa i quedaria reduït a un any en què els salaris haurien d'augmentar un 1% per damunt de l'IPC, amb caràcter retroactiu i amb validesa només per a 2022.

Les mesures de flexibilitat, per part seua, entrarien en vigor a partir de 2025. En concret, la jornada diària s'incrementaria en 15 minuts per torn, mentre els dies de jornada industrial es podrien treballar sense cost addicional "sempre que no calga recórrer a un ERTO".

Si aquestes dues mesures no foren suficients per a atendre la demanda, es podrien programar a partir de 2025 fins a huit dissabtes laborables per treballador, amb jornada de descans a canvi i un plus de flexibilitat a partir de 72 euros. Si no fora suficient, es podrien realitzar addicionalment fins a deu dissabtes en hores extra per cada treballador.

Per a això s'introdueix una novetat: el torn de nit flexible, que es podria activar sempre amb personal de contractació de Ford durant un mínim de quatre hores garantides al dia amb possibilitat d'ampliar-les si fora necessari. "Si totes aquestes mesures es quedaren curtes", l'acord contempla la recuperació del torn de nit complet.

IMPUGNACIÓ I CRÍTIQUES DELS SINDICATS

El 74,95% de la plantilla de Ford Almussafes va votar a favor de l'acord que hora s'incorpora al conveni, en una consulta realitzada per UGT, però el sindicat STM ha impugnat judicialment l'acta del Comité d'Empresa que va aprovar l'acord passat 14 de febrer l'acord, ja que considera que la votació es va fer "amb falta de transparència", i demana que es repetisca. Segons informen fonts sindicals, a la impugnació de STM s'han sumat també CCOO i CGT durant un acte de mediació.

Així, durant les negociacions del conveni, STM ha insistit que "els acords que es prenguen en aquestes negociacions estan supeditats a la sentència d'un jutjat".

El sindicat STM creu que el XVIII Conveni Col·lectiu és el "pitjor de la història" de Ford Almussafes perquè "consagra la possible obligació de vindre a treballar més del 40% de dissabtes de l'any,
de treballar més temps pels mateixos diners, de tindre congelat els salaris durant quatre anys en uns temps d'IPC desbordats, no vistos des de fa quasi quatre dècades, intentant compensar amb unes quantitats irrisòries no consolidables, el minvament econòmic" que patiran els treballadors.

Així mateix, CCOO ha criticat que s'haja fet "cas omís" a les propostes que ha presentat en els plans de teletreball, de flexibilitat i d'igualtat per a "millorar les condicions laborals dels treballadors". "Aquests acords han sigut signats pel sindicat que l'empresa utilitza per a formalitzar i legalitzar tot el que necessita. Un sindicat que signa tot el que li posen damunt de la taula sense proposar cap mena de millores per als treballadors", ha retret.

Quant a CGT, no poden "entendre que es puga signar el pitjor conveni de la història de la factoria", perquè "pot ser que els treballadors perden en els pròxims quatre anys un 15% de poder adquisitiu" d'acord amb la senda de l'IPC, han lamentat fonts d'aquest sindicat, que també afigen que, si l'electrificació suposarà "un 30% menys de mà d'obra necessària segons l'empresa", és "incomprensible" que s'augmente en 15 minuts la jornada laboral.

INCENDI I PARADA DE PRODUCCIÓ

D'altra banda, la jornada d'aquest dimecres ha arrancat amb un incendi de matinada en la cabina ceres de la planta de pintures. Així mateix, a les 10 hores s'ha convocat d'urgència la comissió de seguiment de l'ERTO vigent fins a juny en la factoria valenciana per la inestabilitat del subministrament.

Durant la reunió, a la qual ha acudit només la representació social d'UGT, la direcció ha comunicat als sindicats que aquesta mateixa vesprada pararia la producció en el torn de vesprada en tots els sistemes.

STM ha criticat que s'informe de la parada als treballadors "a tan sols 3 hores i 29 minuts" del seu torn. Ha recordat "aquells temps en els quals, quan ocorria una situació inesperada, calamitosa per a la producció, se solucionava amb un atur tècnic, on el treballador no patia minvament econòmic i se li avisava que es quedara a casa". "No obstant això, ara, els muscles de la plantilla han de suportar-ho", ha criticat.

Arxivat a:

Destacats