El nou model de finançament autonòmic beneficiarà "claríssimament" a la Comunitat Valenciana

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, inicia amb Ximo Puig una ronda de reunions per a analitzar la proposta de criteri de repartiment plantejada pel Ministeri d'Hisenda

Guardar

Reunió entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler
Reunió entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler

La Comissió Mixta Consell-Corts es reuneix hui per a analitzar la proposta realitzada pel Ministeri d'Hisenda de criteri de repartiment dels fons autonòmics. La comissió, convocada pel conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, també analitzarà les diferents aportacions i propostes que haurà de traslladar la seua Conselleria al Govern estatal per a aconseguir un criteri de repartiment equitatiu entre totes les comunitats autònomes.

Un acord que "no serà fàcil ni feliç perquè al final tothom ha de cedir", afirmava ahir el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, encara que incidia en què el nou model de finançament autonòmic beneficiarà "claríssimament" a la Comunitat Valenciana. Aquestes afirmacions les realitzava el primer dels valencians després de reunir-se amb Soler, en la primera de les trobades que realitzarà el titular d'Hisenda durant els pròxims dies per a analitzar l''esquelet' proposat pel Ministeri.

Una proposta formulada sobre la base del criteri de població ajustada, una de les variables del model de finançament que determina el repartiment dels recursos en funció de circumstàncies demogràfiques, socials o territorials, tal com estaven demanant la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia i que rebrà, durant les pròximes setmanes, les aportacions i observacions de totes les regions.

El cap del Consell qualificava d'"un pas molt positiu" que el Ministeri aposte per la població ajustada com a "criteri principal de repartiment". "Sempre hem reclamat un model transparent i senzill, sobre la base de criteris objectius i objectivables, i aquest document ens dona, per fi, l'oportunitat d'iniciar un debat seriós i rigorós sobre el nou model de finançament", ressaltava el president de la Generalitat, després de recordar que "ha d'aconseguir indiscutiblement la suficiència de recursos per a mantenir l'estat del benestar i un repartiment just i equitatiu entre les diferents comunitats, perquè és l'única via d'avançar en el mandat constitucional de la igualtat entre espanyols".

Reunió entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler
Reunió entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler

Debat "des del rigor"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, insistia ahir a abordar aquest debat "des del rigor i amb tots els arguments tècnics necessaris" amb l'objectiu d'arribar a un acord entre el conjunt de les forces polítiques i de les comunitats autònomes "en el qual tots els ciutadans i ciutadanes es vegen beneficiats".

En aquest sentit, Puig reclamava "prudència" en analitzar l'impacte de la proposta en el territori valencià "atés que per a això és necessari conéixer primer l'opinió de la Comissió d'Experts de la Comunitat Valenciana", encara que s'ha mostrat convençut que el nou model "en cap cas perjudicarà" els valencians i valencianes.

De fet, reiterava que el Consell "farà les propostes i aportacions que siguen necessàries per a aconseguir un model que garantisca la singularitat entre territoris i la igualtat entre ciutadans i ciutadanes, que ha sigut sempre la nostra màxima".

Variable de repartiment dels costos fixos

D'aquesta manera, Puig reiterava la necessitat de conéixer l'anàlisi tècnica que duguen a terme en les pròximes setmanes els membres del comité de persones expertes, encara que avançava que la Comunitat Valenciana plantejarà que es modifiquen algunes qüestions, com el fet que la variable de repartiment dels costos fixos "beneficien al conjunt de les autonomies, i no únicament a algunes".

El president volia ressaltar "positivament" que el Govern central haja avançat en un document de treball "obert, que permet el debat i la reflexió", i insistiu que "aquesta proposta de reforma hauria d'haver-se plantejat l'any 2013, ja que no podem oblidar que l'actual model està caducat des de 2014 i fins al moment s'havia abordat cap alternativa".

Per això, Soler reconeixia que es tracta d'"un avanç importantíssim respecte al model actual i, sobretot, respecte al model d'Aznar de 2002", recordant que "des de la Generalitat hem treballat des del primer dia perquè les persones siguen la base del nou model, perquè considerem que els serveis fonamentals es presten a les persones".

Destacats