Soler: "És una victòria de la societat valenciana que la població ajustada siga el criteri fonamental de repartiment del sistema de finançament"

El conseller valora "molt positivament" que el Govern actual "haja fet un pas de gegant i haja avançat com ningú abans en la reforma d'un sistema que perjudica clarament la Comunitat Valenciana"

Guardar

El consejero de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler
El consejero de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha qualificat de "victòria col·lectiva de la societat valenciana" que el Govern central haja traslladat "per primera vegada des que es va crear el sistema de finançament en 2002, una proposta de criteri de repartiment sobre la base de la població ajustada, i especialment sobre la base de variables demogràfiques, la qual cosa permetrà posar fi a la discriminació actual que pateixen els valencians i valencianes".

Encara que Soler ha advertit que cal analitzar l'extens document tècnic que el ministeri d'Hisenda ha trasllat a les CCAA amb "prudència" per a poder "analitzar-ho, estudiar-ho amb profunditat i fer les nostres aportacions" sí que ha posat en valor la decisió del Govern, plasmada en la proposta enviada, que "la població ajustada servirà com a indicador principal de les necessitats totals de despesa i com a factor fonamental de repartiment del finançament".

"És un avanç importantíssim respecte al model actual i, sobretot, respecte al model d'Aznar de 2002. Des de la Generalitat hem treballat des del primer dia perquè les persones, -amb els ajustos que siguen necessaris i que estem disposats a debatre i consensuar amb la resta d'autonomies- siguen la base del nou model, perquè considerem que els serveis fonamentals es presten a les persones", ha apuntat el conseller d'Hisenda.

Així ha recordat que "fins al dia de hui, el criteri de repartiment actual de la població ajustada està totalment desvirtuat per la resta de fons, la qual cosa provoca que existisquen diferències difícilment justificables entre autonomies i que es consolide l'statu quo". "El criteri de repartiment plantejat fa una aproximació més real, evita que es desvirtuen les necessitats de despesa que tenim totes les CCA i incrementa el pes de variables com la sanitària, les educatives o les de serveis socials", ha afegit.

Això sí, el responsable d'Hisenda ha insistit que "encara que el criteri de repartiment és una de les claus del sistema, no és la totalitat del model" i ha assenyalat que "malgrat que és un avanç molt significatiu, podrem valorar de manera conjunta l'impacte real per a la Comunitat quan coneguem el disseny final del sistema".

Analitzar els detalls tècnics

En qualsevol cas, Soler ha reiterat que el document traslladat per Hisenda "requereix una profunda anàlisi i estudi tècnic per a poder fer les aportacions necessàries al ministeri abans de finals del mes de gener" donada la seua "complexitat així com les diferents metodologies i aproximacions tècniques que incorpora".

Per a això, Soler ha avançat que comptarà amb els experts "d'elevat perfil tècnic i de reconegut prestigi amb els quals compta la Comunitat Valenciana en matèria de finançament autonòmic" i ha anunciat que en els pròxims dies convocarà oficialment a la comissió Mixta Consell-Corts "per a traslladar-los la proposta, analitzar-la conjuntament i plantejar propostes i alternatives des de la unitat política i comptant amb la Comissió d'Experts".

"El finançament no pot ser un debat partidista, sinó que hem d'estar units en una reivindicació que és de justícia per als cinc milions de valencians i valencianes, per això volem treballar el document tècnicament coneixent l'opinió de totes les forces polítiques", ha apuntat Soler.

Arribar a acords

El conseller d'Hisenda ha valorat igualment com "molt positiu" que el document aportat pel Ministeri "no siga un document tancat, sinó viu i obert al diàleg, al debat i a les aportacions de les diferents autonomies" i ha assegurat que aquest fet reflecteix "la voluntat del ministeri d'arribar a un acord i que, per fi, quasi huit anys després, la reforma del model de finançament siga per fi una realitat".

"Ara és el moment d'analitzar la proposta des de la serietat i rigorositat de les anàlisis tècniques, però no podem deixar de reconéixer la voluntat política de la ministra María Jesús Montero d'aconseguir una reforma que pose fi a la discriminació dels valencians i valencianes", ha asseverat Soler.

"Amb aquesta proposta el ministeri ens ha donat l'oportunitat de tindre un document tècnic de treball sobre el qual continuar parlant amb totes les autonomies, debatre de manera conjunta la millor de les propostes i arribar a un acord que permeta que tots els ciutadans i ciutadanes, amb independència d'on visquen, es vegen beneficiats", ha conclòs Soler.

Destacats