El Congrés dona llum verda definitiva als Pressupostos després d'avalar l'esmena de llengües cooficials

Reguer de crítiques al PP per donar suport a l'esmena al Senat per a "fotre" i forçar aquesta última votació

Guardar

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'abraça amb el president del Govern, Pedro Sánchez
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'abraça amb el president del Govern, Pedro Sánchez

El Ple del Congrés dels Diputats ha donat aquest dimarts llum verda definitiva als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2022 després d'una última votació en la qual s'ha acceptat l'esmena sobre llengües cooficials introduïda al Senat fa una setmana. Després d'aquest tràmit, el projecte del Govern ha quedat llest per a la seua publicació en el Boletín Oficial del Estado (BOE) i la seua entrada en vigor el pròxim 1 de gener.

Concretament, el Congrés ha avalat l'esmena de Compromís introduïda al Senat amb el vot en contra del PSOE, que buscava tancar la tramitació pressupostària sense canvis al Senat per a evitar que els comptes tornaren a la Cambra Baixa. En aquesta ocasió, el PSOE ha permés amb el seu suport aquesta modificació.

L'esmena mobilitzava 1,6 milions d'euros dels comptes del Ministeri de Cultura i Esport cap a Galícia, Astúries, Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Balears i la Comunitat Valenciana per a la promoció i difusió de les llengües protegides per la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries.

A favor de l'esmena han votat el PSOE, PP, Unidas Podemos, Esquerra Republicana, el PNB, EH-Bildu, Junts, PDeCAT, Més País-Equo, el PRC, Teruel Existeix, Fòrum Astúries, el BNG, i Compromís, mentre que Vox, Ciutadans i UPN han votat en contra. Coalició Canària s'ha abstingut.

Malgrat que la votació en el Congrés es limitava a aquesta única esmena, a més de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, han acudit al Ple del Congrés el president del Govern, Pedro Sánchez, les dues vicepresidentes socialistes --Nadia Calviño i Teresa Ribera-- i deu ministres.

DESPRÉS DE PGE I REFORMA LABORAL, MÉS ACORDS EN 2022

Al final del debat de l'esmena, Sánchez ha pujat a la tribuna d'oradors per a reivindicar l'aprovació "dins del termini i en la forma escaient" dels comptes per segon any consecutiu, agrair a les 15 formacions que han donat suport als Pressupostos i ressaltar la importància dels acords polítics i socials.

Recordant els acords aconseguits amb sindicats i patronal durant aquests dos anys de Govern, ha destacat el relatiu a la reforma laboral subratllant que, juntament amb el de pensions, han suposat la "fi" de "les contrareformes de 2012 i 2013".

"Crec fermament que l'acord social és la millor recepta per a fer reformes estructurals inclusives i perdurables en el temps", ha assegurat Sánchez, expressant el seu desig que aquests pactes siguen "només el pròleg de molts més que vinguen en 2022".

CRÍTIQUES Al PP PER "TROLEJAR" AMB EL SEU SUPORT A l'ESMENA

Bona part del debat en el Ple l'han protagonitzat les crítiques dels grups al PP per donar suport a l'esmena de Compromís en favor de les llengües cooficials precisament enmig del "tibant debat" sobre l'ensenyament en castellà a Catalunya.

El 'popular' Mario Garcés ha eixit al pas i ha indicat que el seu partit no està a favor de "la imposició lingüística", però reconeix totes les llengües reconegudes per la Constitució i els estatuts d'autonomia.

La portaveu pressupostària del PSOE, Montse Mínguez, ha acusat el PP de recolzar només "per a fotre" l'esmena de Compromís, el diputat de la qual, Joan Baldoví, ha avalat la tesi. Des del seu punt de vista, si va tirar avant va ser perquè eixe dia "el PP se sentia disbauxat, però no un disbauxat simpàtic", sinó del tipus "xiquet malcriat". "Que xicotet s'ha fet el PP de Casado", ha lamentat.

Encara celebrant l'aprovació de l'esmena, ERC i Bildu han recriminat al PP que el Congrés, inclòs el seu personal, s'haja hagut de reunir "enmig d'una ona de contagis" per a acollir "el seu últim numeret". "Estan fent el ridícul i ho saben perfectament", ha dit Gabriel Rufián, portaveu d'ERC.

EL PNB ASSENYALA Al PP LA LLEI AUDIOVISUAL

Solucionat en poc més d'una hora, en el debat ha aflorat fins a una aposta, la del portaveu del PNB, Aitor Esteban, amb el seu homòleg del PDeCAT, Ferran Bel, sobre si el PP mantindria el seu 'sí' a l'esmena també en el Congrés.

"Si voten a favor, li pagaré (a Bel) gustosament el menjar", ha dit Esteban, celebrant davant la bancada 'popular' que "això obri tota una via de possibilitats i en trobada en la Llei Audiovisual", a tramitar pròximament.

Bel, per part seua, ha demanat al Govern de coalició una execució dels nous Pressupostos superior a la d'enguany, ja que una vegada aprovades els comptes la responsabilitat és de l'Executiu, i no dels grups parlamentaris. "Tot depén de vostés, l'execució de 2021 no ha sigut la que desitjaríem", ha dit.

Arxivat a:

Destacats