Consum va obtenir en 2020 uns resultats de 65,5 milions d'euros, un increment del 19,9%

Amb una facturació total de 3.324,9 milions d'euros en 2020, va sumar 1.355 llocs de treball, xifra rècord, fins a aconseguir una plantilla de 17.386 treballadors

Guardar

Juan Luís Durich consum
Juan Luís Durich consum

La Cooperativa Consum ha presentat els resultats de l'exercici 2020, un exercici marcat per les dificultats generades per la pandèmia i en el qual el sector de la distribució comercial i, en concret Consum, ha actuat de sector essencial.

Juan Luís Durich, director general de Consum, ha sigut l'encarregat de presentar tots els detalls, realitzant, en primer lloc, un reconeixement als treballadors "que han estat en primera línia i han hagut d'afrontar situacions difícils i compromeses, posant en risc la seua salut en els primers moments de la pandèmia quan no es disposaven de les mesures de seguretat necessàries". "La seua resposta ha sigut exemplar", ha destacat Durich.

El sector ha crescut significativament en vendes fet que ha propiciat que Consum haja facturat 3.325 milions d'euros, un creixement del 13,3% respecte al 2019. La venda online ha suposat 44,6 milions d'euros, un creixement del 58%. Amb tot això, s'han obtingut uns resultats de 65,5 milions d'euros, un creixement del 19,9%.

La Cooperativa ocupa el 6é lloc del rànquing nacional d'empreses de distribució, mantenint la seua quota per superfície en el 4,3% del mercat nacional, mentre que la seua quota de mercat per vendes en la seua àrea d'influència se situa en el 13,6%.

MÉS INVERSIÓ I MÉS PLANTILLA

Pel que respecta a la inversió, la cooperativa valenciana ha invertit un total de 116,6 milions d'euros en el creixement en botigues i centrals logístiques, un 14,1% menys que en 2019.

En 2020, Consum va obrir 52 nous supermercats, (9 propis i 43 franquícies Charter), va escometre 33 reformes i 11 ampliacions, implantant el seu nou model de supermercat, disponible ja en 71 botigues. Amb aquestes obertures, la xarxa suma 791 establiments, 461 propis i 330 Charter (608.995 m² de sala de vendes), situats a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó.

Actualment la plantilla està composta per 17.386 persones (el 72% són dones), sent 1.355 treballadors més que en 2019. El 92% de la plantilla gaudeix de la condició de soci, fix o soci en període de prova. Els socis treballadors són propietaris de la Cooperativa, per la qual cosa s'impliquen en la gestió i es reparteixen els beneficis. En 2020 es van repartir 71,5 milions d'euros, dels quals 32,3 milions (2.187 euros de mitjana per soci) corresponen a repartiment de resultats cooperatius entre els socis treballadors i 39,2 milions a primes per objectius entre tota la plantilla.

2020 també va ser un any rècord quant a contractes realitzats per causa de la pandèmia. Per aquest motiu, Consum va contractar 6.149 persones i va realitzar 2.873 ampliacions de jornada des que començara la crisi sanitària. En innovació s'han destinat 19,4 milions d'euros, un 44,8% més que en 2019.

A més s'han invertit en conciliació un total de 22,6 milions d'euros, 1.303 euros per treballador i s'ha incrementat el salari un 1%, suposant un sou brut mensual de 1.709 euros de mitjana per personal operatiu.

Per a gratificar l'esforç i la dedicació dels treballadors de supermercats i plataformes per l'augment del volum de treball durant les setmanes de confinament, es va realitzar una paga extra de 283 euros de mitjana en la nòmina de març de 2020. La Cooperativa va remunerar de nou el gener de 2021 amb una nova "prima Covid" de 300 euros de mitjana als seus equips operatius. Aquestes pagues han beneficiat al 95% de la plantilla i ha suposat per a Consum una inversió total de 8,5 milions d'euros.

L'activitat de Consum va generar unes 39.170 ocupacions indirectes, un 9% més que en 2019, principalment, dins de la seua cadena de subministrament i en els seus contractistes de serveis (transport, manteniment, neteja, seguretat o servei a domicili).

EXPERIÈNCIA SOCI-CLIENT

En 2020 els socis-clients s'han beneficiat de descomptes en les seues compres per valor de 49,7 milions d'euros, un 9,5% més que durant l'exercici anterior. Amb tots els descomptes, cada soci-client ha pogut estalviar de mitjana uns 30 euros a l'any. La participació en les vendes dels socis-clients ha aconseguit el 80%, la qual cosa posa en relleu la bona acceptació del programa Mundo Consum. En 2020 es van sumar a la Cooperativa 247.742 nous socis-clients, fins a superar els 3,6 milions, xifra que suposa un 7,2% més i evidència la bona evolució del seu programa de fidelitat i la situa com la cooperativa més gran espanyola per nombre de socis.

D'altra banda, cal destacar que el 99% de les compres es realitzen a proveïdors nacionals, el 66,2% es realitzen a proveïdors regionals on Consum és present. A més, la cooperativa disposa del millor pagament mitjà a proveïdors del sector, sent a 44 dies. El 86,4% del catàleg correspon a marques líders.

L'assortiment global de Consum va superar les 15.000 referències, de les quals el 86,4% són marques líders. La Cooperativa ha continuat ampliant els productes ecològics en totes les seccions, així com de la seua marca Consum ECO, fins a aconseguir les 253 referències.

COMPROMÍS SOCIAL I AMBIENTAL

Consum es caracteritza pel seu compromís social, col·laborant amb més de 1.100 projectes socials en totes les comunitats on és present, el triple que en 2019, amb un valor de 19,7 milions d'euros, un 8% més que l'exercici anterior.

A més, com a part d'aquestes col·laboracions solidàries, la Cooperativa compta amb el Programa Profit de Gestió Responsable d'Aliments, que el passat exercici va donar més de 7.108 tones d'aliments provinents dels supermercats, plataformes i escoles de frescos, xifra que suposa un 3% més que en 2019, amb un valor de 19,1 milions d'euros.

Pel que respecta a gestió ambiental, s'ha reduït des del 2015 un 86,6% l'impacte en la petjada de carboni i s'han realitzat inversions ambientals en 16,2 milions d'euros, un 16,5% més que en 2019. És la primera empresa del sector de la distribució alimentària que ha obtingut el segell "Reduzco" del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITERD) i que registra la seua petjada públicament en la base de dades del Ministeri. Actualment, el 100% dels supermercats Consum són ecoeficients.

A aquesta reducció de la petjada de carboni també ha contribuït els projectes logístics TEO i Nodriza, rebaixant en 5,7 milions els quilòmetres realitzats en 2020, així com la inversió en vehicles ecoeficients (a gas i motor Euro6), fins als 374 vehicles eficients i 29 de gas natural. En 2020, la Cooperativa ha renovat el 100% de la flota amb antiguitat inferior a 10 anys, gràcies al seu Pla Renove.

En 2020 la Cooperativa ha renovat la certificació "Residuo Cero" d'AENOR en les seues sis plataformes logístiques i seu, que acredita que més del 99% de les deixalles d'embalatges, contenidors, palets i altres residus es valoren, evitant, d'aquesta manera, que tinguen com a destí l'abocador. Això significa que la Cooperativa disposa d'un sistema de traçabilitat de tots els residus des de la producció dels mateixos fins a la seua gestió final.

L'economia circular és l'altre gran pilar de la gestió ambiental de Consum. Gràcies al Pla de Reducció de Materials i Envasos ha deixat de posar en el mercat més de 1.300 tones de plàstics, per la implantació de les bosses reutilitzables i compostables en les seccions de frescos, així com per les múltiples mesures de reducció i substitució d'envasos en la seua marca pròpia. A més, la Cooperativa ha eliminat tot el plàstic en les comunicacions de l'organització.

Per a fer front a la Covid-19 s'han destinat 12 milions d'euros en mesures de prevenció i higiene. S'han registrat 0 brots d'origen laboral.

12 NOUS ESTABLIMENTS EN LA COMUNITAT VALENCIANA

Per a 2021, la Cooperativa preveu obrir 37 supermercats més: 7 propis i 30 Charter i realitzar 21 reformes i 23 ampliacions. Concretament, està planificada l'obertura de 12 establiments en la Comunitat Valenciana, altres 12 a Catalunya, 6 a Castella-la Manxa, 6 a Múrcia i 1 a Andalusia.

Això suposa una previsió aproximada de contractació fixa de 800 persones, al voltant de 200 en la Comunitat Valenciana.

Així mateix, també es preveu una caiguda de vendes del 2% respecte al 2020, ja que l'hostaleria anirà recuperant el terreny perdut en detriment de la distribució alimentària. "Això és positiu perquè significa que anem cap a la normalitat", ha afirmat Durich. Malgrat que aquesta baixada de vendes es preveu un creixement de resultats entorn del 2 o 3%, ja que, segons el director general, "algunes despeses extraordinàries per la pandèmia podrem gestionar-les millor".

Pel que respecta a la venda online, les previsions són les de continuar creixent, però sense superar el 10% en alimentació, sent la botiga física la que tindrà un protagonisme important. Malgrat això es tracta d'un servei que actualment és deficitari i es continuarà treballant per a reduir la distància amb el cost del servei.

En 2020, les vendes de la botiga online es van incrementar un 58%, fins a aconseguir una facturació de 44,5 milions d'euros, sent present en 229 poblacions de les províncies de València, Alacant, Castelló, Barcelona, Tarragona, Almeria i Múrcia. Des de febrer de 2021 els clients de Consum ja poden fer la compra en línia des de l'App Mundo Consum. L'ampliació a noves zones i serveis en 2020 ha suposat la creació de prop de 450 nous llocs de treball específics per a la preparació de les comandes i la logística en línia.

Arxivat a:

Destacats