Consum va incrementar la facturació un 14% en 2022 però va reduir els beneficis per a contindre els preus

La cooperativa valenciana va facturar 3.864,3 milions d'euros el passat exercici i va obtindre un benefici de 57,7 milions d'euros

Guardar

Roda de premsa de presentació de resultats de Consum
Roda de premsa de presentació de resultats de Consum

Consum, la cooperativa valenciana, ha facturat 3.864,3 milions d'euros en l'exercici 2022, un augment del 14,4% respecte a l'any anterior. Malgrat aquest increment, els resultats han sigut un 15% menors que en 2021 a causa de la reducció del marge net que ha aplicat la cooperativa per a contenir els preus, recolzant així l'estalvi dels consumidors.

Així ho ha presentat aquest matí Juan Luis Durich, director general de Consum, en la roda de premsa de balanç anual, en la qual ha afirmat que la possibilitat de topar els preus "és un despropòsit total i un desconeixement profund de com funciona el mercat" i ha avisat de la possibilitat de variar i ampliar els canals de proveïdors en un futur pròxim a causa del context actual.

Durant la trobada, s'ha detallat que l'augment del volum de vendes a superfície constant ha sigut de l'11,7%, la qual cosa supera en quasi dos punts percentuals la mitjana del sector de la distribució, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A més, les vendes de la botiga online de la Cooperativa han augmentat un 7,3%, aconseguint els 65,8 milions d'euros.

Durant l'any passat, la Cooperativa ha incrementat les seues inversions en un 12,9% respecte a 2021, destinant 168,4 milions d'euros a l'obertura de 50 nous supermercats, l'ampliació i reforma de 41 botigues, la digitalització de processos de totes les centrals logístiques i la innovació i digitalització de processos. Amb les noves obertures, la xarxa comercial compta amb 874 establiments, dels quals 477 són propis i 403 són franquícies Charter, amb una sala de vendes total de 652.646 m², situats en sis comunitats autònomes.

Malgrat l'augment dels costos en tota la cadena, Consum ha aconseguit mantenir la seua quota de mercat per superfície en el 4,5%, augmentant la seua quota un 0,1, i la seua quota de mercat per vendes en la seua àrea d'influència se situa en el 13,3%. La Cooperativa preveu continuar mantenint el seu ritme d'obertures en 2023, obrint 50 supermercats més, 15 propis i 35 Charter, i realitzant 22 reformes i ampliacions.

La Cooperativa Consum continua destacant com a líder en el sector de la distribució gràcies al seu compromís amb l'estalvi dels consumidors, la seua aposta per la digitalització i la innovació, i el seu constant creixement i expansió en el territori estatal.

Juan Luis Durich, director general de Consum
Juan Luis Durich, director general de Consum

Afavorir l'estalvi

Consum ha anunciat un creixement constant en el nombre de socis-clients en el seu informe anual. L'empresa ha superat els 4,3 milions de persones, la qual cosa representa un augment del 7,5% respecte a l'any anterior, consolidant-se així com la cooperativa amb més socis consumidors a Espanya.

A més, l'empresa ha informat que ha arribat a més de 3,7 milions de llars en 2022, amb un total de 54,9 milions d'euros en descomptes i xecs regal, la qual cosa suposa un augment del 8,7% en comparació amb l'any anterior. L'empresa manté descomptes mitjans del 15% en totes les seues ofertes, des de la primera unitat.

L'assortiment global de Consum ha superat les 17.000 referències, de les quals el 86,6% són marques líders. L'empresa ha mantingut un alt nivell d'exigència en la qualitat, el disseny i la competitivitat de la seua marca pròpia, que inclou més de 2.800 referències. L'empresa també ha ampliat la seua gamma de productes Eco, amb 337 referències, la qual cosa representa un augment del 2% en comparació amb l'any anterior.

Consum ha continuat avançant en les certificacions de qualitat i productes de proximitat. Durant l'exercici, s'han obtingut diverses certificacions, com les taronges i mandarines amb IGP "Cítrics Valencians", la IGP "Poma de Girona" o les DOP "Carxofa de Benicarló" i "Raïm del Vinalopó", entre altres. Una altra fita important de l'empresa ha sigut la certificació de benestar animal de tota la carn fresca a la venda.

L'empresa ha destinat 25,2 milions d'euros en 2022 per a projectes de R+D+i, com el projecte de la veu del client per a millorar l'experiència de compra, l'extensió de les caixes d'autoservei, la incorporació de cubetes per a compra a domicili amb tecnologia d'inèrcia tèrmica i l'eina per a la digitalització i racionalització de preus, entre altres.

L'empresa també ha reiterat el seu compromís amb l'economia local, amb el 98,8% de les compres realitzades per la cooperativa a proveïdors estatals i el 67,7% a proveïdors de les comunitats autònomes en les quals és present. A més, el termini de pagament a proveïdors de Consum s'ha situat en 42 dies, un dels més ajustats del sector.

Roda de premsa de presentació de resultats de Consum
Roda de premsa de presentació de resultats de Consum

Fomentar el benestar

Durant l'any 2022 Consum ha generat més de 1.000 ocupacions, aconseguint una plantilla de 19.337 treballadors, un 6,9% més que l'any anterior. La cooperativa, que compta amb una plantilla on el 96% gaudeix de la condició de soci, va repartir un total de 72,9 milions d'euros en 2022, dels quals 46,3 milions corresponen al repartiment de resultats cooperatius entre els socis treballadors i 26,6 milions, a primes per objectius. S'espera que aquest 2023 s'augmente en 1.000 persones la plantilla i que s'instaure al 100% la setmana laboral de 5 dies en tendes (actualment al 60%).

A més, l'activitat de Consum ha generat unes 40.570 ocupacions indirectes, principalment, dins de la seua cadena de subministrament i en els seus serveis (transport, manteniment, neteja, seguretat o servei a domicili).

El febrer de 2023, Consum ha aplicat una pujada salarial del 9% per al 100% de la plantilla, la qual cosa va suposar una inversió de més de 32,9 milions d'euros i un augment mínim per soci treballador de més de 1.430 euros bruts a l'any.

La cooperativa ha propiciat la incorporació de més dones a llocs de responsabilitat, amb una de cada tres promocions a llocs d'alt nivell sent de dones i el 62,3% dels llocs de responsabilitat de botigues ja ocupats per dones. Consum forma part de la Xarxa d'Empreses amb Distintiu d'Igualtat en l'Empresa del Ministeri d'Igualtat, reafirmant el seu compromís amb la igualtat efectiva entre homes i dones.

La Cooperativa va invertir 41 milions d'euros en conciliació, la qual cosa representa 2.122,55 euros per treballador. A més, va obtenir el certificat Top Employers per desé any consecutiu, sent una de les millors empreses per a treballar a Espanya. És l'única empresa de distribució amb el certificat d'Empresa Familiarment Responsable, amb la qualificació d'Excel·lència.

Consum ha col·laborat amb més de mil projectes socials en totes les comunitats on és present, a través de la seua política de col·laboracions i el seu Programa Solidari. Destaca el seu Programa Profit de Gestió Responsable d'Aliments, que en 2022 va donar 8.612,4 tones d'aliments a les persones que més ho necessiten, ajudant a 85.000 persones.

El Consell de Direcció en la roda de premsa de presentació de resultats de Consum
El Consell de Direcció en la roda de premsa de presentació de resultats de Consum

Respectar l'entorn

D'altra banda, en l'exercici anterior, Consum ha renovat el seu Pla Ambiental Integrat sobre la base de dos grans objectius: la descarbonització i l'economia circular dels recursos. En aquest sentit, la petjada de carboni de la Cooperativa s'ha reduït un 86,3% des de 2015, fruit de la incorporació de gasos refrigerants de temperatura negativa, alimentada amb CO₂ en les noves obertures, els supermercats ecoeficients i la millora dels vehicles de la flota logística. A més, és la primera empresa del sector de la distribució alimentària que ha obtingut el segell "Reduzco" del Ministeri per a la Transició Ecològica.

(MITERD) i que registra la seua petjada públicament en la base de dades del Ministeri. Actualment, el 100% dels supermercats Consum són ecoeficients.

L'electricitat és la principal font d'energia consumida per la Cooperativa amb un cost en 2022 de 25 milions d'euros. El 100% de l'electricitat consumida en 2022 va ser d'origen renovable certificat. Consum compta a més amb plaques solars fotovoltaiques en 12 supermercats, que li permeten generar també energia solar per autoconsum. A escala global, el 98,9% de l'energia consumida per Consum prové de fonts renovables. En 2022 Endesa i Consum han signat un contracte de subministrament a llarg termini que incorpora un Power Purchase Agreement (PPA) que proporcionarà, durant els pròxims 10 anys, energia totalment renovable per a cobrir el 50% de la demanda d'electricitat de la cadena de supermercats.

Consum és una de les primeres empreses en el sector de la Distribució Alimentària espanyola en l'ús vehicles elèctrics i propulsats a gas natural per a la seua logística. En 2022 la flota de vehicles de transport capil·lar està composta per 509 vehicles, 424 amb motors Euro6 d'última generació i 23 camions propulsats a gas natural comprimit (GNC), un combustible alternatiu al petroli, més eficient i net. Enguany també s'han posat en marxa dos camions 100% elèctrics a Las Torres de Cotillas (Múrcia) per al transport d'aliments a les botigues de l'àrea d'influència de la seua plataforma logística.

La Cooperativa ha aconseguit la 3a estrela Lligen & Green enguany, convertint-se en l'única empresa de distribució alimentària que ho aconsegueix en 2022. Després de diversos anys reduint progressivament les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en la logística, Consum s'ha sumat a la iniciativa, obtenint en el primer any d'auditoria les 3 Estreles, posicionant-se al capdavant de la sostenibilitat de la logística en el sector de la distribució alimentària. La Cooperativa ha assolit aquesta certificació internacional de sostenibilitat tan prestigiosa, liderada per AECOC a Espanya, per la reducció del 40% de les seues emissions de CO₂ logístiques respecte a 2018, i, per tant, arribant a superar el 35% de reducció, meta que acredita la 3a Estrella Lean & Green.

L'economia circular és l'altre gran pilar de la gestió ambiental de Consum, que es treballa fonamentalment en dos nivells: l'ecoeficiència en el consum de materials i la recollida selectiva i valorització dels residus. La iniciativa més destacada en 2022 ha sigut el desenvolupament d'un projecte d'economia circular, que, transforma el Poliestiré Expandit (EPS), conegut popularment com a porexpán, procedent dels residus recuperats en les plataformes de Consum, en mobles per a la secció de forn dels seus supermercats. Aquesta iniciativa permet el reciclatge, transformació i reintroducció de 10.000 kg de plàstic, i s'ha implantat ja en 49 botigues al llarg de 2022. Aquesta mesura s'anirà estenent progressivament a tota la xarxa fins a l'any 2025.

A més, en 2022 la Cooperativa ha renovat la certificació Residu Zero d'AENOR en totes les seues plataformes logístiques, a més de la seua seu social que verifica la traçabilitat de tots els residus que es generen fins al seu reciclatge o valoració. Actualment, més del 99% dels residus recuperats s'estan reciclant o valorant, amb el suport de gestors privats de residus.

Supermercado Consum
Supermercat Consum

Consum en la Comunitat Valenciana

Consum compta amb un total de 482 supermercats entre propis i franquícies Charter en la Comunitat Valenciana. La seu social de Consum està situada a Silla, al costat de la Plataforma de Mercaderies Generals, amb una superfície de 33.000 m². A Quart de Poblet es troba la Plataforma de Frescos, amb 23.000 m² que es complementa en el servei amb la de Riba-roja de més de 12.000 m².

La Cooperativa ha adquirit recentment una parcel·la de prop de 400.000 m² a Aldaia per a tindre un pulmó de creixement logístic. La plantilla de treballadors de la Cooperativa en la Comunitat Valenciana és de 12.518 persones al final de l'exercici 2022.

Durant l'any passat, la Cooperativa va realitzar compres per valor de més de 907 milions d'euros a proveïdors valencians.

Arxivat a:

Destacats