Com aconseguir les ajudes a la rehabilitació?

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència pretén millorar l'eficiència energètica en més de 17.000 habitatges de la Comunitat Valenciana

Guardar

Façana d'un edifici modern blanc sota un cel blau clar
Façana d'un edifici modern blanc sota un cel blau clar

Un pla d'ajudes per a millorar l'eficiència energètica en més de 17.000 habitatges de la Comunitat Valenciana. Aquesta és la finalitat del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat a través dels fons europeus Next Generation amb un pressupost de 20 milions d'euros, que podria arribar als 200 milions entre 2022 i 2023.

Unes ajudes que estan destinades a finançar obres de rehabilitació en els edificis d'ús predominant residencial, tant en l'àmbit urbà com rural, i inclouen l'exigència d'una millora acreditada de l'eficiència energètica que afecta els edificis de tipus residencial col·lectiu i habitatges unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

El 84,5% dels edificis existents se situen en els valors més baixos de la certificació energètica en termes de consum, una situació que converteix a les persones que les habiten en extremadament vulnerables tant a les altes com a les baixes temperatures. El programa pretén aconseguir en edificis d'habitatges la reducció del 30% en el consum d'energia primària no renovable i, en el cas d'actuacions puntuals, una rebaixa del 7% de la demanda d'aquesta energia.

Ximo Puig presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
Ximo Puig presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Com ens podem beneficiar de les ajudes a la rehabilitació?

El termini de presentació de les ajudes s'obria ahir, dilluns 11 d'abril, i, per a la convocatòria de 2020, finalitzarà l'1 de desembre de 2022. Igualment, el termini que afecta el gestor o agent de la rehabilitació per a sol·licitar la inscripció en els registres habilitats finalitza el 24 de novembre de 2022.

El procediment de concessió serà el de concurrència competitiva, i el seu atorgament s'efectuarà seguint el rigorós ordre de presentació de les ajudes.

Els habitatges que s'acullen al present pla han de ser domicili habitual i permanent dels seus ocupants i el cost de l'actuació ha de ser igual o superior a 1.000 euros per habitatge. Es preveuen les figures d'agents i gestors de la rehabilitació per a facilitar tant l'execució de les actuacions, com la canalització de la tramitació de les ajudes, que, en el cas de les comunitats de propietaris i propietàries, podran ser de fins a 18.800 euros per habitatge (el 80% de l'actuació) o, en el cas de situacions de vulnerabilitat, de fins a 26.750 euros per habitatge (el 100% de l'actuació).

Les obres podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, però no podran estar finalitzades en el moment de la petició, i a més, hauran d'haver-se iniciat amb posterioritat a l'1 de febrer de 2020 i hauran de finalitzar-se abans del 30 de juny de 2026.

S'han proporcionat una sèrie d'eines a la població que serveixen d'ajuda per a facilitar els criteris tècnics exigits, com "renovEU", que proporciona informació sobre l'estat de l'edifici i quines intervencions serien les més adequades.

Edificio de viviendas públicas en la Comunitat Valenciana
Edifici d'habitatges públics

"Accelerar" les reformes vinculades a la transició energètica

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, afirma que aquesta iniciativa és la "punta de llança" per a "accelerar" les reformes vinculades a la necessària transició energètica, destacant la "gran oportunitat" que s'obri amb les ajudes Next Generation.

Des de la Generalitat s'anima a les empreses del sector de l'edificació a fer de l'eficiència energètica una "causa comuna". "Necessitem produir més energia verda i ser més eficients en la gestió de l'energia", afirmava ahir Puig, qui es mostrava partidari d'actuar davant un parc d'habitatges envellit i de realitzar tots els esforços perquè les ajudes presentades arriben als qui tenen més dificultats per a accedir a elles. "El sector de l'edificació és clau per a fer de l'habitatge un element de cohesió i també per a crear llocs de treball", incidia.

Per part seua, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, feia una crida a "les empreses, els professionals tècnics i tot el personal implicat per a mobilitzar el màxim de fons possibles i aprofitar aquest moment per a renovar i rehabilitar, conjuntament, el parc edificat de la Comunitat Valenciana".

Finalment, en el cas de la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, "el pla suposa un impuls sense precedents per a la rehabilitació sostenible del parc construït".