La Generalitat activa un pla d'ajudes a la rehabilitació amb 220 milions per a impulsar l'eficiència energètica

Ximo Puig afirma que el pla és la "punta de llança" per a "accelerar" les reformes vinculades a la necessària transició energètica amb l'ajuda dels fons Next Generation EU

Guardar

Ximo Puig presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
Ximo Puig presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

La Generalitat ha posat en marxa un pla d'ajudes amb capacitat per a mobilitzar 220 milions d'euros entre aquest exercici i el de 2023 per a actuacions de millora de l'eficiència energètica en més de 17.000 habitatges, tot això a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb els fons europeus Next Generation EU.

Així s'ha posat de manifest durant l'acte de presentació d'aquestes ajudes per a edificis i habitatges, que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat amb la participació del president, Ximo Puig, i del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Climàtica, Héctor Illueca.

El programa contempla ajudes per a obres de rehabilitació amb les quals es puga acreditar una millora de l'eficiència energètica que represente, en el cas d'actuacions en edificis d'habitatges, una reducció de, almenys, el 30% en el consum d'energia primària no renovable i, en el cas de les actuacions puntuals en habitatges, una rebaixa del 7% de la demanda d'aquesta energia.

Les subvencions compten enguany amb un pressupost de 20 milions d'euros, que es pot ampliar, si són mobilitzats tots els recursos assignats a la Comunitat Valenciana, fins a aconseguir altres 200 milions d'euros entre 2022 i 2023, amb l'activació de les iniciatives que duga a terme el sector de l'edificació.

El president de la Generalitat ha afirmat que aquesta iniciativa és la "punta de llança" per a "accelerar" les reformes vinculades a la necessària transició energètica, i ha reivindicat la seua importància davant l'"escenari extraordinàriament difícil" agreujat per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. "No podem mirar més cap a un altre costat", ha dit el president, que s'ha referit a la "gran oportunitat" que s'obri amb les ajudes Next Generation.

Una "causa comuna"

El responsable del Consell ha animat, per això, a les empreses del sector de l'edificació a participar en aquestes actuacions finançades amb fons europeus, i a fer de l'eficiència energètica una "causa comuna". "Necessitem produir més energia verda i ser més eficients en la gestió de l'energia", ha agregat.

A més, s'ha mostrat partidari d'actuar davant un parc d'habitatges envellit i de realitzar tots els esforços perquè les ajudes presentades arriben als qui tenen més dificultats per a accedir a elles, perquè, com ha dit, el sector de l'edificació és clau per a fer de l'habitatge un element de cohesió i també per a crear llocs de treball.

Per part seua, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha fet una crida a "les empreses, els professionals tècnics i tot el personal implicat per a mobilitzar el màxim de fons possibles i aprofitar aquest moment per a renovar i rehabilitar, conjuntament, el parc edificat de la Comunitat".

Segons ha ressaltat, "una part important de la nostra societat sent els efectes de la climatologia fins i tot dins de les seues cases". Tant és així que "el 84,5% dels edificis existents se situen en els valors més baixos de la certificació energètica en termes de consum", una situació que "converteix a les persones que les habiten en extremadament vulnerables tant a les altes com a les baixes temperatures", ha subratllat.

Per això, ha coincidit amb el president en la necessitat d'actuar davant un "parc edificat envellit les mancances del qual pateixen les famílies més humils" de la societat i "combinar els estímuls econòmics amb activitats de futur com la rehabilitació".

Característiques de les ajudes

Les ajudes estan destinades a finançar obres de rehabilitació en els edificis d'ús predominant residencial, tant en l'àmbit urbà com rural, i inclouen l'exigència d'una millora acreditada de l'eficiència energètica que afecta els edificis de tipus residencial col·lectiu i habitatges unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

Es preveuen les figures d'agents i gestors de la rehabilitació per a facilitar tant l'execució de les actuacions, com la canalització de la tramitació de les ajudes, que, en el cas de les comunitats de propietaris i propietàries, podran ser de fins a 18.800 euros per habitatge (el 80% de l'actuació) o, en el cas de situacions de vulnerabilitat, de fins a 26.750 euros per habitatge (el 100% de l'actuació).

El procediment de concessió serà el de concurrència competitiva, i el seu atorgament s'efectuarà seguint el rigorós ordre de presentació de les ajudes. El termini de presentació de les mateixes s'ha obert precisament aquest dilluns, 11 d'abril, i, per a la convocatòria de 2020, finalitzarà l'1 de desembre de 2022. Igualment, el termini que afecta el gestor o agent de la rehabilitació per a sol·licitar la inscripció en els registres habilitats finalitza el 24 de novembre del present any.

Les obres podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, però no podran estar finalitzades en el moment de la petició, i a més, hauran d'haver-se iniciat amb posterioritat a l'1 de febrer de 2020.

Destacats