La Generalitat millorarà l'eficiència energètica de 34 grans edificis públics amb fons europeus

Guardar

El director general de Coordinació d'Acció del Govern i responsable de l'Oficina de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos
El director general de Coordinació d'Acció del Govern i responsable de l'Oficina de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos

La Generalitat Valenciana escometrà al llarg de 2022 la rehabilitació energètica de 34 grans immobles públics amb els fons procedents del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, una de les línies del fons Next Generation UE. La inversió total superarà els 60 milions d'euros, dels quals 51 milions procediran del MERR i la resta, de fons propis.

Les actuacions seleccionades, que s'executaran gràcies a la signatura del conveni entre la Generalitat amb el Govern per al desenvolupament Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (Pirep), pertanyen a diversos departaments de la Generalitat, a més de les cinc universitats públiques valencianes, segons ha indicat Presidència en un comunicat.

El programa el conformen 34 actuacions dividides en dues fases. A més, el conveni també inclou un llistat de reserva amb edificis per a assegurar l'execució del pla. Entre les actuacions es troben centres sanitaris, docents i assistencials, així com alguns edificis "singulars" com la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Casa dels Caramels, situada al carrer Navellos de València, el centre per a la Memòria Històrica a Alacant o l'edifici de Correus a Castelló de la Plana".

Així, per exemple, per a millorar la climatització i l'eficiència energètica del Museu de les Ciències, la il·luminació de L'Hemisfèric i de L'Umbracle, espais tots de Cacsa, es destinaran 8,5 milions d'euros. L'objectiu és obtenir un estalvi d'almenys el 30 % en el cost energètic actual, alguna cosa que s'aplica a la totalitat dels projectes del Pirep. Pel que respecta a la rehabilitació integral i posada fent ús de l'edifici conegut com La Casa dels Caramels a València, el pla destina una mica més de mig milió d'euros.

Per a la rehabilitació de l'edifici situat en el Port d'Alacant i que acollirà l'Institut Valencià de Memòria Democràtica, es destinen en el Pirep més de 700.000 euros, mentre que l'antic edifici de Correus de Castelló de la Plana, que ha sigut adquirit recentment per la Generalitat, rebrà una aportació de fons europeus superior a 1,4 milions d'euros.

El director general de Coordinació de l'Acció de Govern i responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos, ha destacat que es tracten d'unes actuacions "històriques" que permetran atendre reformes en immobles "seguint la línia que marca la Unió Europea i que persegueix reduir les emissions amb la millora de l'eficiència energètica".

"Des del principi s'ha treballat perquè el pla fora coparticipat per tots els departaments que han sigut els qui han proposat les actuacions a incloure dins del programa que posteriorment ha sigut validat tècnicament pel ministeri", ha assenyalat.
 

UNIVERSITATS

 


Les cinc universitats públiques valencianes realitzaran diferents actuacions als seus campus finançades pel Pirep amb 8,8 milions d'euros, la qual cosa els permetrà millorar energèticament immobles com a aularis, biblioteques i altres espais.

Aquests exemples es completen amb actuacions en millora de l'eficiència energètica en centres de salut com els de Petrer, Elda, Villena o Biar (tots a Alacant), el servei d'urgències de l'Hospital General de Castelló, així com en espais sociosanitaris, com els centres de majors de Paterna (València) i Oriola (Alacant). També s'aprofitarà per a millorar instal·lacions energètiques vinculades a agricultura, com l'estació experimental d'Elx (Alacant).

La Ciutat Administrativa 9 d'Octubre també rebrà inversió del Pirep per a millorar la seua eficiència. En concret, tres immobles singulars propietat de la Generalitat com són el Palau de Calataiud, el Palau de Pineda (seu de la Vicepresidència Segona de la Generalitat) i el recentment adquirit Palau de Tremolar, els tres a València, formen part igualment del conveni signat amb el Govern, si bé la inversió està prevista per a una segona fase.

Poyatos ha destacat que aquest programa forma part del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència amb el qual la Unió Europea impulsa un canvi "sostenible i digital" i que per a 2022 la Comunitat Valenciana tindrà adjudicats 1.200 milions d'euros.

 

Destacats