Tres museus de València per a descobrir i viure una immersió cultural estes vacances

Realitat virtual per a redescobrir a Dalí, art contemporani i una mostra interactiva de Pixar marquen l'agenda expositiva de la capital valenciana dels pròxims dies

Guardar

Exposició interactiva de Pixar al Museu de les Ciències de València
Exposició interactiva de Pixar al Museu de les Ciències de València

L'arribada de noves exposicions i centres d'art ha fet que València es convertisca en un epicentre cultural a nivell nacional gràcies a la seua àmplia oferta de mostres artístiques, digitals i interactives. Una oferta que no solament se circumscriu a la població adulta, sinó que obri els seus braços també al públic infantil per a sembrar des d'edats primerenques la passió per l'art i la cultura.

Et presentem en este article tres propostes de recintes culturals i expositius perfectes per a descobrir durant estes vacances de Setmana Santa i Pasqua. Un moment perfecte per a explorar els secrets del millor art contemporani que ha aterrat recentment en un nou museu del centre de la capital valenciana; també tornar als jocs de la infància en l'exposició de Pixar que alberga el Museu de les Ciències; o, fins i tot, conéixer una nova forma d'endinsar-se (quasi de manera literal) en les obres del pintor Salvador Dalí gràcies a les tecnologies més avançades com la realitat virtual.

"Dalí cibernètic" en Bombas Gens

L'univers de Dalí aterra en el nou Bombas Gens ara reconvertit en un centre d'art digital. Precisament, és este tipus d'art el que guia la nova exposició sota que ja s'ha estrenat la mostra "Dalí Cibernètic" en Bombes Gens (avinguda de Burjassot, 54) on el públic podrà descobrir els secrets que amaguen algunes de les obres més destacades de l'univers daliano a través de la realitat virtual, les projeccions a gran escala i la intel·ligència artificial.

En eixe sentit, la mostra permetrà fer un recorregut per les obres més conegudes del pintor català com La persistencia de la memoria" (1931), "La tentación de San Antonio" (1946), "El gran masturbador" (1929), "La metamorfosis de Narciso (1937) o "Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar" (1944).

Exposició "Dali Cibernètico" a Bombas Gens València. Imatge: Bombas Gens
Exposició "Dali Cibernètico" a Bombas Gens València. Imatge: Bombas Gens

Unes pintures que abandonaran el llenç per a transmetre al visitant la sensació de moviment i realitat a través de les noves tecnologies digitals com la realitat virtual, la intel·ligència artificial o els hologrames. A més, l'exposició comptarà amb un gran espai en el qual l'espectador se situarà en el centre al voltant de grans pantalles en les quals es projectaran animacions de l'obra daliniana.

Centre d'Art Hortensia Herrero, residència a València del millor art contemporani

"Una xicoteta joia en el cor de València a la qual hem sabut traure-li el màxim partit". Així descrivia la pròpia Hortensia Herrero el centre cultural homònim que va obrir el passat mes de novembre en la capital valenciana. En eixe sentit, en el Centre Cultural Hortensia Herrero (CAHH) s'exhibeixen per primera vegada un centenar d'obres d'art creades per més de 50 artistes de 16 nacionalitats diferents. En total, este nou epicentre cultural, en el Palau de Valeriola de València, té 3500 metres quadrats expositius distribuïts en 17 sales que es reparteixen en les quatre altures de l'edifici.

En ell, les persones amants de l'art contemporani podran trobar un ampli catàleg d'obres d'artistes nacionals i internacionals on no solament s'inclouen pintures i quadres a l'ús, sinó que també hi ha peces d'art cinètic (aquell el moviment del qual és perceptible quan l'espectador es desplaça mentre observa l'obra). De fet, en algunes d'elles l'art transcendix del llenç i es materialitza en tapissos o peces escultòriques.

Obra de arte de Matt Collishaw en el CAHH. Imagen: Centro de Arte Hortensia Herrero
Obra d'art de Matt Collishaw en el CAHH. Imatge: Centre d'Art Hortensia Herrero

Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Mat Collishaw, Cristina Iglesias, Manolo Valdés, Michal Rovner, Ann Veronica Janssens, Eduardo Chillida, Tony Cragg, David Hoquei, Miquel Barceló, Blanca Muñoz, Julio González, Antonio Girbés, Juan el Genovés o Joan Miró són alguns dels grans noms de l'àmbit artístic les obres del qual s'exposen en el museu.

L'univers de Pixar aterra en el Museu de les Ciències

Encara que "La Ciència de Pixar" es va inaugurar a l'octubre de 2023 el seu gran èxit de públic ha aconseguit ampliar la seua estada a València i esta es podrà visitar fins a dilluns que ve 1 d'abril. Una oportunitat única per a explorar el procés creatiu d'algunes de les pel·lícules de la nostra infància que a més es pot combinar amb la visita al Museu de les Ciències, ja que l'entrada per a accedir a esta exposició es troba dins de la passada del museu, per la qual cosa perdre's en els passadissos d'este recinte estes vacances promet ser un dels millors plans.

Exposición 'La Ciencia de Pixar' en el Museu de les Ciències de València. Imagen: Ciutat de les Arts i les Ciències
Exposició 'La Ciència de Pixar' en el Museu dels Ciències de València. Imatge: Ciutat dels Arts i els Ciències

Esta mostra es troba en la primera planta del museu i la visita comença amb un vídeo que descriu com una idea pot convertir-se en una pel·lícula i es desvetla el procés de producció d'esta increïble indústria. L'exposició està dividida en huit àmbits i cadascun d'ells se centra en un pas del procés cinematogràfic per a convertir una idea en una pel·lícula: modelatge, 'rigging', superfícies, escenaris (sets) i càmeres, animació, simulació, il·luminació i renderizado.

Una exposició dirigida a tots els públics que a més és interactiva, proposa a l'espectador submergir-se en l'univers Pixar per a descobrir tots els passos amb els quals s'aconseguix transformar la idea d'un personatge de pel·lícula en una entitat real protagonista dels films. Un procés en el qual l'animació per ordinador és la principal eina gràcies a la qual s'han creat algunes de les millors pel·lícules infantils com 'Toy Story', 'Coco', 'Monstruos S.A.', 'Cars' o la mítica pel·lícula 'Buscando a Nemo'.

Destacats