Patraix realitza una ruta teatralitzada gratuïta per a conéixer la història del barri

L'Associació Veïnal de Patraix ha organitzat la ruta per al dissabte 2 de juliol a les 19.30 hores

Guardar

Cartell de la ruta teatralitzada gratuïta pel barri de Patraix
Cartell de la ruta teatralitzada gratuïta pel barri de Patraix

L'Associació Veïnal de Patraix, amb la col·laboració de Rebombori Cultural, ha organitzat una ruta teatralizada pel barri per al dissabte 2 de juliol. La ruta, que iniciarà a les 19.30 hores en l'Associació, pretén mostrar les fites històriques del barri mitjançant actors que representaran la forma de vida dels diferents habitants que han passat per allí. Per a poder participar en la visita, és necessari reservar plaça mitjançant un formulari d'inscripció que es realitza en la pàgina web de Patraix (patraix.org/es/ruta), de forma totalment gratuïta.

Els actors que participen en la representació de la ruta, faran un repàs a la història del barri, començant per l'època romana amb les restes arqueològiques que van aparéixer durant les obres del palau situat en la plaça principal en 1872 i que consisteixen en dos epígrafs del segle I a. de C. tallats en pedra.

Una altra de les èpoques que es representaran en la ruta és la de la repartició de les terres del regne taifa de València pel rei Jaume I a cavallers nobles de variada procedència. El Llibre del Repartiment, on Jaume I va deixar constància de cadascuna de les donacions reals, és el primer document on es fa referència a Patraix amb les alqueries més importants: Batrayir al-Fawquiya ('de dalt') i de Batrayr Acifilia ('de baix'), i les altres dos menors d'Albalato Aufaquia i d'Alarhal. A més del nucli més gran, l'alqueria de Petraher Afaquia, que se situaria en els primers nombres imparells del carrer de L'Alcúdia, i que és el gérmen de l'actual Patraix.

Primera acta conservada del libro de actas del Ayuntamiento Constitucional de Patraix, del 15 de octubre de 1816
Primera acta conservada del llibre d'actes de l'Ajuntament Constitucional de Patraix, del 15 d'octubre de 1816

Una de les fites històriques més importants del barri de Patraix és la seua constitució com a municipi independent. L'abolició dels senyorius en 1811 per les Corts de Cadis va permetre el 23 de maig de 1812.

És així com els veïns i visitants de Patraix podran gaudir de la seua història i conéixer les arrels i orígens del seu barri mitjançant la representació de la vida dels seus habitants en diferents èpoques.

Mostra artesanal de Patraix

A més d'aquestes activitats, l'Associació Veïnal de Patraix ha obert la inscripció per a la participació en la mostra artesanal del barri que es realitza cada any durant la celebració de les festes populars. Per a poder participar en l'edició de 2022 que se celebrarà entre el 7 i el 9 d'octubre d'enguany, aquells artesans hauran d'enviar un correu a l'adreça [email protected]

Aquest acte té l'objectiu de promocionar i reivindicar l'art, la imaginació i la professionalitat dels artesans mitjançant productes dissenyats i elaborats de forma artesanal, amb qualitat i duradors per al gaudi de tots els visitants i veïns de Patraix.

Destacats