El Palau de la Música bolca la seua temporada 2022-2023 en la celebració del 80 aniversari de l'Orquestra de València

Els quasi 90 intèrprets que componen la formació simfònica compartiran escenari amb reconeguts músics internacionals i directors convidats

Guardar

Alexander Liebreich, Jesús Ros, Gloria Tello i Paco Roca durant la presentació de la Temporada 2022-2023 del Palau de la Música
Alexander Liebreich, Jesús Ros, Gloria Tello i Paco Roca durant la presentació de la Temporada 2022-2023 del Palau de la Música

El Palau de la Música es bolcarà de ple en la celebració del 80 aniversari de l'Orquestra de València a través de la seua temporada 2022-2023. La campanya, 'Hi havia una vegada una orquestra', oferirà a les valencianes i els valencians a grans músics i directors de prestigi internacional en el Palau de les Arts i el Teatre Principal de València -continuen les obres en l'emblemàtic Palau - entre octubre i juny per a consolidar a la capital del Túria com a epicentre de la cultura i la música.

Així ho ha presentat aquest matí la presidenta del Palau de la Música de València, Gloria Tello, al costat del director del Palau, Vicent Ros, el director titular i artístic de l'Orquestra de València, Alexander Liebreich, i l'historietista i dissenyador del cartell d'enguany, el reconegut Paco Roca. "Una temporada realment emocionant tant pel programa en si mateix com pels solistes i batutes que oferirà, molts d'ells nous al Palau", ha valorat Tello.

La presidenta ha explicat que el Palau celebra en la seua pròxima temporada el 80 aniversari de l'Orquestra de València, "una de les orquestres que compta amb més professionals en la seua plantilla, amb 87 músics, dels quals 64 són valencians o valencianes", ha celebrat Tello. Així mateix, ha explicat que el mestre Liebreich assumeix la plena titularitat musical i artística i dirigirà 10 concerts d'abonament i 3 extraordinaris, mentre que Ramón Tebar, com a director principal associat, dirigirà tres concerts d'abonament i dos extraordinaris.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha assenyalat que es tracta d'una temporada "molt sòlida i ambiciosa" i ha posat en valor la "coherència narrativa" que aporta Liebreich a l'orquestra i a la proposta per al pròxim cicle. "No ha sigut fàcil conviure amb la pandèmia, però tenim a solistes internacionals extraordinaris que mai haguérem esperat tindre".

Cartel de Paco Roca para la Temporada 2022-2023 del Palau de la Música
Cartel de Paco Roca para la Temporada 2022-2023 del Palau de la Música

Temporada 2022-2023

Tal com han destacat Tello i Ros, continuen les figures de l'artista i compositor en residència, que aquesta temporada recauran en el violinista Sergey Khachatryan, i en un dels millors compositors internacionals de l'actualitat com és el francés Pascal Dusapin.

L'Orquestra de València comptarà amb directores, directors i solistes internacionals convidats de gran prestigi. Respecte a l'abonament, el mestre Alexander Liebreich dirigirà 10 concerts i 3 extraordinaris, on figuren obres del gran repertori. En aquest sentit, Tello ha explicat que el mestre alemany "ja ostenta la plena titularitat musical i artística, i la veritat, estem molt contents del seu treball, de la seua complicitat amb l'Orquestra i amb el nostre públic, que ens està demostrant el seu grat i la seua il·lusió".

Liebreich ha destacat que la formació simfònica valenciana "és una de les millors orquestres, no sols a Espanya, sinó també a Europa" i ha explicat que "hem intentat planificar i programar amb la màxima cura, presentant als millors solistes del món en programes especialment dissenyats". "No m'agrada la música a la qual estem més acostumats, sinó oferir concerts rellevants en el context, més enllà del divertiment", ha puntualitzat.

Liebreich ha comentat que "presentem la sèrie 'Playing Mozart' de concerts per a piano de Mozart amb destacats solistes com Pires, Vogt i Olafsson, com també "La emancipación de Sheherazade" amb tres obres mestres Sheherazade de Rimsky-Korsakov, Ravel i John Adams".

 
Alexander Liebreich y la Orquesta de València durante uno de sus conciertos
Alexander Liebreich y la Orquesta de València durante uno de sus conciertos


El mestre també ha destacat que "presentarem dues estrenes a Espanya, una conferència, classes magistrals i el projecte educatiu "Momo" de Dusapin, qui acaba d'estrenar la seua última òpera amb gran èxit al Festival d'Aix en Provence". Finalment, ha informat que "hem inclòs obres mestres de Bruckner, Strauss o Brahms, però també del període modern clàssic com l'Harmonielehre de John Adams i Turangalila d'Olivier Messiaen".

Ramón Tebar, dirigirà tres concerts d'abonament i dos extraordinaris com a director principal associat. Pujaran al podi els directors convidats Punxes Steinberg, Sylvain Cambreling, Dennis Russell Davies, Manuel Hernández-Silva, Álvaro Albiach, Gergely Madaras i Miguel Á. Gómez-Martínez. Debutaran Tarmo Peltokoski, Pietari Inkinen i Anne Hinrichsen, qui dirigirà el concert amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

La formació simfònica valenciana obrirà la temporada amb la presència d'una pianista molt volguda pel públic valencià com és Maria João Pires, sota la direcció de Liebreich, que interpretarà el Concert per a piano núm. 23 de Wolfgang Amadeus Mozart. Com també actuarà amb ella Rudolf Buchbinder amb el Concert per a piano de George Gershwin. Un altre gran músic i mític violinista, Punxes Zukerman, dirigirà a l'Orquestra i tocarà el Concert per a violí de Ludwig van Beethoven.

Destaca la visita de la violinista Anne-Sophie Mutter, que torna a la programació del Palau de la Música, acompanyada pel pianista Lambert Orkis i pel violoncel·lista Maximilian Hornung, amb un repertori romàntic alemany d'obres de Beethoven, Schumann i Brahms.

També es podrà gaudir de la joia barroca "La Passió Segons Sant Mateu" de Johann Sebastian Bach, que serà interpretada per l'Orquestra Barroca de Friburg i el Cor Vox Luminis, dirigits per Lionel Meunier. Un gènere, el de la música antiga i barroca que es complementarà amb el grup especialitzat valencià Capella de Ministrers, dirigit per Carles Magraner.

Imagen de un concierto de la Orquesta de València en la Llotja de la Seda
Imagen de un concierto de la Orquesta de València en la Llotja de la Seda

No faltaran recitals dels grans pianistes que tant agraden al públic valencià de Grigori Sokolov, Arcadi Volodos, i de nou, Maria João Pires. Com també amb l'OV, grans pianistes com Varvara, Lars Vogt, Vikingur Olafsson, Josu de Solaun i altres concertistes valencians com Carles Marin, Carlos Apellániz, Claudio Carbó, María Linares, Óscar Oliver i Xavier Torres.

Hi haurà violinistes com Leyla Josefowicz; els violoncel·listes Asier Polo, Alban Gerhardt, Steven Isserlis i el solista de l'OV Iván Balaguer; el viola Nils Mönkemeyer, el clarinetista Andreas Ottensamer, el clavecinista Diego Ares, el fortepiano Antonio Simón i Nathalie Forget amb ones Martenot.

Respecte a les veus, destaquen la mezzosoprano Anna Lucia Richter i la soprano Chen Reiss, així com la soprano Raquel Lojendio, el baríton Josep Ramon Olivé i les veus d'Èlia Casanova i Josep Aparici "Apa".

Concerts extraordinaris

D'altra banda, Tello ha celebrat que l'Orquestra de València visitarà l'Auditori de Castelló, La Llotja, La Rambleta i la Catedral de València, i tindrà com a mestres convidats a Enrique García Asensio, František Macek, José Luis Estellés, Josep Planells, Álvaro Albiach i Josep Vicent.

En aquests concerts extraordinaris, fora d'abonaments, intervindran la violinista Veronika Eberle, el baríton Ludwig Mittelhammer, els flautes Mario Caroli i el de l'Orquestra de València, Salvador Martínez, l'organista Pablo Márquez i el grup de vents Spanish Brass.

Abonaments

Respecte als abonaments, es renovaran el 13 de setembre els nous eixiran a la venda el dia 22 de setembre, amb 4 modalitats. El més complet serà l'Abonament Anual, amb 30 concerts que es desenvoluparan en Els Arts (16) i el Teatre Principal (14). Es podran comprar també per separat.

D'altra banda, podrà adquirir-se l'Abonament Cicle OV, compost per 10 concerts de l'Orquestra de València en Els Arts. Com a novetat, el públic disposarà de l'Abonament Veu, amb 5 concerts en el Teatre Principal, amb l'Orquestra de València, Capella de Ministrers i Orquestra Barroca de Friburg; i es recupera l'Abonament Piano, format per 9 concerts en Els Arts i Teatre Principal, conformat per pianistes amb l'OV + solistes internacionals.

Destacats