La 'Casa de las Luces' de Titaguas inicia la seua marxa com a subseu del MuVIM

L'antiga "Casa del tío Florencio", de mitjan segle XVIII, ha sigut rehabilitada per a mostrar el patrimoni cultural i natural de Titaguas amb especial protagonisme a Simón de Rojas Clemente

Guardar

Les autoritats a la Casa de las Luces
Les autoritats a la Casa de las Luces

Titaguas ha obert ja les portes de la seua "Casa de las Luces", un edifici municipal restaurat per a mostrar el ric patrimoni cultural i natural d'aquest municipi de la Serranía que exercirà com a centre associat al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) de la Diputació de València.

Durant l'estrena del centre cultural, l'alcalde de Titaguas i diputat provincial de Despoblació, Ramiro Rivera, va estar acompanyat per la diputada del MuVIM, Glòria Tello, i el diputat de Cultura, Xavier Rius. A més, van ser presents el director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Paco Molina, i el director del MuVIM, Rafael Company, així com representants municipals d'altres pobles de la comarca.

La "Casa de las Luces" atorga especial protagonisme a la figura de Simón de Rojas Clemente (1777-1827), personatge clau de la Il·lustració i el primer liberalisme valencians, i cèlebre veí de Titaguas.

A través de la biografia del botànic s'aborden tant els valors universals de la Il·lustració com els de la cultura local i la riquesa natural que va plasmar en els seus escrits, així com els avatars històrics i polítics del seu temps, dels quals va ser testimoni d'excepció.

Així mateix, el centre compta amb una sala d'exposicions temporals que ara acull l'exposició itinerant "Festes valencianes", del Museu Valencià d'Etnologia.

Amb la posada en marxa d'aquest projecte, en el qual han treballat de manera conjunta l'ajuntament de Titaguas i la Diputació de València, es pretén que la Casa de las Luces exercisca com a eix vertebrador de l'oferta cultural i natural de la zona. A més, l'immoble serà també la seu de l'oficina de turisme de Titaguas.

Rehabilitació de la "Casa del tío Florencio"

La Casa de las Luces se situa en la coneguda pels veïns de Titaguas com a "casa del tío Florencio", pel nom del patriarca dels últims habitants de l'habitatge, qui va ser una figura rellevant en la vida cultural del poble.

Va ser construïda a mitjan segle XVIII –l'any 1755 apareix gravat en la façana– i s'hi troba en ple nucli antic del poble, molt a prop de la Plaza de la Iglesia.

Es tracta d'un immoble de tres pisos de gran rellevància pel seu valor històric, arquitectònic i etnològic, i que ha sigut rehabilitat integralment per al seu ús com a centre cultural. Va ser declarat Bé de Rellevància Local en 2018.

Arxivat a:

Destacats