L'any en què va nàixer À Punt

2017 ha sigut l'any en el qual va començar a emetre À Punt, el nou espai comunicatiu valencià, després de quatre anys de silenci

Guardar

presentacio_a_punt_foto_1
presentacio_a_punt_foto_1

Si en 2016 es va aprovar la llei que posava la primera pedra per a la reconstrucció de l'espai comunicatiu valencià, l'any 2017 serà recordat com el del naixement de facte de la nova radiotelevisió pública valenciana. La societat mirava expectant, i finalment va arribar.

Març: nou nom i pressupost

Va ser en març quan el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) va triar, entre més de 100 opcions, la denominació del nou ens que ja dirigia Empar Marco. À. va ser el nom escollit, pronunciat "a punt", i per als mitjans de comunicació, À Punt. L'elecció es va fer a través de concurs públic, i l'agència publicitària Aftershare, del presentador televisiu Risto Mejide, va ser l'adjudicatària a canvi de 5.000 euros.

I diverses curiositats sobre aquest tema: es va escollir aquest nom perquè la lletra 'A' es troba en la denominació de les tres províncies. A més, és la primera lletra de l'abecedari, és "l'inici d'alguna cosa nova"; i ja s'havia esgotat el criteri dels números. Així mateix, l'accent obert d'"À Punt" és una característica distintiva del valencià.

A més, també en març es va publicar en el DOGV el pressupost del nou ens per a 2017: 55 milions d'euros. Pressupost que el PP va anunciar que anava a recórrer al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV) per no haver-se aprovat en les Corts, sinó directament des de la Generalitat Valenciana.

RTVVexecutada

Abril - juliol: borses de treball temporal

Amb nom i pressupost, el pròxim pas era començar amb les contractacions temporals dels primers treballadors. El focus es va posar sobre els criteris per a escollir als nous empleats, ja que es desconeixia en quina mesura s'anava a premiar als ex treballadors de la ja extinta Radiotelevisió Valenciana. La intenció, ja fixada en la llei de creació del nou ens, era puntuar els mèrits per haver format part de RTVV, però açò implicava un risc d'inconstitucionalitat, perquè podia contravenir els principis d'igualtat, mèrit i capacitat.

Per això, la Generalitat va arribar a un acord amb el Govern d'Espanya. Finalment, el Consell Rector de la Corporació va acabar per puntuar el fet d'haver treballat en RTVV amb fins a un 36% de la nota total. Així, en juny, la Unió de Periodistes va acordar impugnar les borses de treball. Impugnació que no va arribar a cap port perquè el Consell Rector va fer cas omís a aquestes exigències.

Setembre: presentació oficial

I va arribar el dia. El 12 de setembre de 2017, en el Jardí Botànic, la directora general, Empar Marco, va presentar la identitat visual d'À Punt. Va ser llavors quan va anunciar que "si no hi ha imponderables" l'engegada de la ràdio i de la plataforma digital seria abans que finalitzara 2017 i que la televisió començaria a emetre en la primavera del 2018.

Setembre també va ser el mes del Llibre d'Estil de la Corporació. Es va aprovar el que, sense dubte, és un dels pioners en matèria de violència de gènere i altres qüestions rellevants, en les quals l'ús del llenguatge va quedar a partir d'aquest moment molt bé definit.

Octubre - desembre: sorpreses i posada en marxa

I des de llavors, la maquinària va començar a posar-se en funcionament de veritat i de forma vertiginosa. A la fi d'octubre coneixíem la primera veu que donaria el tret d'eixida a la ràdio d'À Punt. Jèssica Crespo va ser la triada per a presentar el primer magazín cultural de la cadena.

El dia 12 de novembre, el silenci fou història. Aqueixa nit, la ràdio d'À Punt va començar a emetre per sorpresa i València Extra ho va contar en primícia. Va començar a emetre en proves música en valencià amb talls intercalats que anunciaven l'arribada del nou mitjà: "À Punt, la ràdio dels valencians i les valencianes", entre altres.

El 5 de desembre, À Punt va presentar els continguts de la nova ràdio, que van començar a emetre's el dia 11 d'aquest mes. Era, per fi, la posada en marxa dels mitjans de comunicació públics valencians, que es va complementar amb la pàgina web i els seus continguts infantils a partir del dia 18.

I així, 2017 es va convertir l'any en el qual va nàixer, de facte, À Punt. Almenys, ho van fer la cadena de ràdio i la plataforma web. Ara la societat valenciana espera que l'oferta es complete amb l'inici de les emissions de la televisió, en la primavera de 2018.

Arxivat a:

Destacats