L'IVAM i el Centre del Carme tracen un passeig de l'art entre els dos museus guiats per la música de campanes de Llorenç Barber

Guardar

Llorenç Barber
Llorenç Barber

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) s'unixen el divendres 8 de febrer en la celebració d'unes jornades entorn de l'art sonor, que culminaran amb la performance 'Música Materia. Dos recitales/miscelánea para habla y metal', de l'artista pioner de l'art sonor a España Llorenç Barber.

Esta activitat, organitzada per l'IVAM en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) s'emmarca en el context de les exposicions que tots dos museus dediquen al creador i que porten per títol 'Llorenç Barber. Archivo de escuchas' en el cas de la mostra de l'IVAM; i 'La construcció d'un nosaltres múltiple', en el CCCC.

En 1988, Llorenç Barber materialitza una idea tan simple com portentosa: fer sonar les campanes de ciutats senceres a partir de partitures perfectament estructurades en un exercici de composició d'intempèrie que anomena 'City Concerts' (Concerts de ciutat). Un 'Land Art' sonor que, fins a la data, s'ha realitzat al mig miler de ciutats per tot el món.

Este divendres, el campanar portable de Llorenç Barber tornarà a sonar als carrers de València, unint els pocs metres que separen tots dos museus, en una sort de passeig de l'art. La performance 'Música Materia. Dos recitales/ miscelánea para habla y metal' que oferirà el polifacètic artista partirà a les 20.00 hores de l'IVAM i culminarà en el CCCC.

En paraules de l'artista, "tota música tendix al silenci. I tota la seua potència està en les pauses entre un i un altre so. Clar que en eixe 'entre', de chiripa, se'ns cola zas! el ressò radioactiu de la BigBang, aquella inflació primigènia d'ones gravitacionals. Atenció doncs als traços i trossos sònics, però també a l'inesperat. La música, doncs, és com anar de pesca: pura pols còsmica/galàctic que bull darrere, com a senyal genuí, això és, com silenci en estat de (im)puresa".

Prèviament, a les 18.00 hores, l'IVAM acollirà la jornada 'Escoltes i plurifocalitat' al voltant de Llorenç Barber, que comptarà amb les presentacions de Paz Guevara d'HKW (Haus der Kulturen der Welt – Berlín), que posarà en relació el treball de Barber amb les pràctiques sonores de les noves generacions; i la conferència de l'investigador Rubén López Cano, qui proposa una mirada a l'obra de l'artista des de l'àmbit dels seus 'concerts de ciutats'.

La col·laboració entre l'IVAM i el CMCV s'estén així mateix en l'elaboració d'un catàleg comú a les dues exposicions en el qual s'està treballant i que comptarà amb les reflexions de Nuria Enguita, Llorenç Barber, Lorenzo Sandoval, Montserrat Palacios, Carmen Pardo, Siegfried Zielinsky, Bonaventure Ndikung, Isabel Cárdenas Cañón, Rubén López Cano, Arturo Moya y Ruth Abellán, José Vicente Gil Noé, Miquel Ángel Marin, Isaac Diego, Tania Safura Adam i Daniel Charles.

Exposicions

Després de més de 50 anys de trajectòria, l'art sonor de Llorenç Barber entra en els museus amb dues exposicions que repassen el seu treball, des de diferents perspectives: en el CCCC a través dels seus instruments i partitures i en l'IVAM a partir del seu arxiu sonor i documental en una mostra dedicada a l'escolta.

Destacats