El folklore valencià torna als carrers amb el festival "D'Arrel"

Les trobades de música, pólvora i balls valencians recorreran les comarques de la província de València entre el 29 de maig i el 10 de setembre

Guardar

Correfoc
Correfoc

La tradició valenciana torna als carrers de les nostres comarques amb les trobades "D'Arrel", una iniciativa impulsada per la Diputació de València que s'inicia aquest diumenge i ha previst un ampli programa d'activitats durant tot l'estiu.

Concretament, les trobades de música, cançons, pólvora i balls valencians que organitza l'àrea de Cultura, i que enguany celebra la setena edició, començaran aquest diumenge, a les 19 hores, en el Teatre Principal de València amb l'espectacle "D'ahir a hui". Posteriorment, i fins al 10 de setembre, les trobades recorreran les comarques de la província de València omplint de música i cultura els carrers i places dels pobles que enguany, després de les nombroses restriccions derivades de la pandèmia, tornaran a la normalitat.

Els pobles que acolliran l'edició de 2022 "D'Arrel" seran Petrés, Xera, l'Olleria, Ontinyent i Algemesí. En aquest sentit, el diputat de Cultura, Xavier Rius, destaca que "l'esperit que impregna aquestes trobades és el de potenciar les accions culturals sobre els pobles i comarques on actua la Diputació".

Amb la celebració d'aquesta setena edició, el programa ha anat construint-se com un referent i un punt de trobada de les veus i disciplines més representatives de la música popular valenciana. "Un any més, D'Arrel aspira a convertir-se en un referent viu de la música popular i de les nostres manifestacions culturals i festives de carrer, un patrimoni d'una indubtable riquesa que ens ha d'enorgullir com a poble", afirma el diputat.

Àlex Borrell, Jorge Rodríguez, Rosa Pérez Garijo, Xavier Rius i Àngels Muñoz a la presentació D'Arrel 2022 a Ontinyent
Àlex Borrell, Jorge Rodríguez, Rosa Pérez Garijo, Xavier Rius i Àngels Muñoz a la presentació D'Arrel 2022 a Ontinyent

Ontinyent acollirà la gran festa

L'espectacle d'obertura tindrà lloc aquest diumenge en el Teatre Principal de València i estarà conduït per la monologuista Carol Tomàs i pel grup Cashalada. En ell es farà un recorregut per la història de la música d'arrel i el trànsit als nous estils. En aquest sentit, l'espectacle acollirà expressions que van del cant d'estil i les albades, amb APA i els germans Cavaller, passant per les músiques de la festa de moros i cristians amb Mal Passet fins al format folk-rock d'Arse Folk.

Per part seua, Ontinyent serà la ciutat encarregada d'acollir enguany la gran festa "D'Arrel". Serà el 30 de juliol i es podrà gaudir d'una cercavila que comptarà amb la presència de més de 500 músics, dansadors, dolçaines, gegants i cabuts, filaes de moros i cristians, i tota una sèrie de manifestacions de la cultura popular valenciana, convertint els carrers de la capital de la Vall d'Albaida en un aparador viu de les manifestacions musicals i festives de les nostres comarques.

A més, es comptarà amb les actuacions musicals de l'artista local Trocamba Matanusca i del grup Blaumut. Amb aquesta jornada, la Diputació se suma a la celebració del 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia que està impulsant la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Bailes típicos valencianos
Balls típics valencians

Recorrent tota la província

La primera parada de les trobades "D'Arrel" serà a Petrés l'11 de juny, amb actuacions de diverses entitats del Camp de Morvedre, l'actuació de Pep Gimeno "Botifarra" i un correfoc a càrrec de la Diabòlica de Morvedre. Posteriorment a Xera, a la Plana d'Utiel-Requena, el 18 de juny, actuaran, entre altres, Cantares Viejos, l'orquestra del pols i pua de Xiva, i se celebrarà un correfoc a càrrec de Dimonis de l'Avern.

D'altra banda, i en col·laboració amb la festa de la Magdalena, el 16 de juliol se celebraran diverses activitats a l'Olleria amb actuacions de les entitats culturals locals, un concert del grup Tardor, i es tancarà la jornada amb un correfoc a càrrec de Dimonis Correcagarneres. Les trobades conclouran el 10 de setembre a Algemesí, amb l'estrena d'un espectacle que portarà a escena el treball que estan preparant els grups La Brama, Amores i Bambalina titelles.

Destacats